ABD’ye Alman desteği

Güncelleme Tarihi:

ABD’ye Alman desteği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2006 00:00

Almanya’nın dış istihbarattan sorumlu Federal Gizli Haberalma Teşkilatı (BND) elemanlarının ABD’nin Irak’ta bombalaması için bazı hedefler hakkında bilgi verdikleri ileri sürüldü. Yeşiller ve FDP bu durumu bir skandal olarak nitelerken, iddiaların araştırılması için bir komisyon kurulması önerisinde bulundular.

Haberin Devamı

Almanya’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder, "Almanya askeri olarak da maddi olarak da Irak Savaşı’na katılmayacaktır" dediği halde Alman hükümetinin de bilgisi dahilinde Federal Gizli Haberalma Teşkilatı’nın (BND) Amerikan birliklerine Irak’ta bazı hedefleri bombalaması için destek verdiği ileri sürüldü.

Alman Birinci Televizyonu’nda (ARD) önceki akşam yayınlanan "Panorama" programında, Almanya’nın yurtdışı istihbaratından sorumlu BND’nin Irak Savaşı sırasında Amerikan Askeri Gizli Haber Alma Teşkilatı (Defence Intelligence Agency) (DIA) ile sıkı işbirliği yaptığına yer verdi.

Programda, Bağdat’taki Alman Büyükelçiliği´nin 17 Ocak 2003 tarihinde kapatılmasından sonra BND’nin iki elemanının orada kaldığı ve çalışmalarını Fransa’nın temsilciliğinden sürdükleri iddia edildi. BND elemanlarının Amerikan birliklerinin bombalaması için bazı hedeflerle ilgili bilgi verdikleri de ileri sürüldü.

Bununla ilgili olarak, "Amerikalılar 7 Nisan 2003 tarihinde Saddam Hüseyin’in Bağdat’ın Mansur kesiminde bir evde gizlendiğini öğrendiler. Ancak Iraklı işbirlikçilere güvenmedikleri için BND elemanlarından yardım istediler. BND elemanları zırhlı araçlara binerek söz konusu yere gittiler.

Orada çok sayıda Mercedes limuzinlerin bulunduğunu doğrulamaları üzerine kısa bir süre sonra bir Amerikan jeti iki binayı bombaladı. Bu bombalama sırasında 12 sivil öldü. Saddam Hüseyin’in ise orada olmadığı ortaya çıktı" denildi. "Panorama"ya konuşan bir Amerikalı, "O günkü bombalama için Almanların yaptığı çalışma çok önemliydi" açıklamasında bulundu.

BND yalanladı

BND’nin biz sözcüsü, kendi elemanlarının Amerikan birliklerinin bombalaması için bazı hedefler hakkında bilgi verdikleri iddiasını geri çevirdi. Sözcü, "Bombalanacak hedeflerle ilgili bilgilerin doğrulanması için bilgi verildiği iddiası yanlıştır. Hedef hep insan yaşamını korumak olmuştur. Onun için de BND bombalanmaması gereken yerlerle ilgili koordinatlar iletmiştir" açıklamasında bulundu.

Araştırma Komisyonu

Hükümet bu konuda açıklamada bulunmazken, Yeşiller ile Hür Demokrat Parti (FDP) bu iddiaların üzerine kararlı bir şekilde gidilmesini talep ettiler.

Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth, böyle bir işbirliğinin Almanya’nın Irak Savaşı’na dönük tutumuyla bağdaşmadığına dikkat çekti ve "Bu konuyla ilgili her türlü gizlilik bir son bulmalıdır. Tüm bilgiler ortaya konulmalı ve kamuoyuna bilgi verilmelidir" dedi.

FDP iç politika uzmanı Max Stadler de ABD’ye verilen bu desteği skandal olarak niteledi. Max Stadler de Yeşiller Meclis Grubu Eşbaşkanı Renate Künast da bu iddiaların üzerine gidilmesi için bir Araştırma Komisyonu oluşturulmasını talep etti.

Fischer: Tüyler ürpertici

Almanya’nın eski Dışişleri bakanı Joschka Fischer, BND’nin Amerikan’lara bombalanacak hedeflerle ilgili bilgi verdikleri yönündeki iddialara "tüyler ürpertici" değerlendirmesinde bulundu.

Mensubu olduğu Yeşiller Partisi meclis grubunun Wörlitz kendinde yapılan yeni yıl "değerlendirme toplantısı"na katılan Fischer, kendisinin bundan haberdar olmadığını söyledi. Fischer "bu olay bana bir şey ifade etmiyor" açıklamasında bulundu. Bu yöndeki iddiaların üzerine gidilmesini ve açıklık kazandırılmasını da istedi.

İddia edilen işbirliği döneminde SPD ile iktidara ortak olan Yeşiller’den bazı politikacılar, Irak Savaşı sırasında Bağdat’ta BND’nin iki elemanını kaldığından Fischer’in bilgisi olduğunu, ancak bunun zaten herkes tarafından bilindiğini söylediler.

Steinmeier: Haberim yoktu

Schröder hükümeti döneminde Gizli Haberalma Teşkilatlarının faaliyetlerinin koordinasyonun da sorumlu Başbakanlık Dairesi Başkanı olan şu andaki Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, BND’nin Irak’ta Amerikan birliklerine destek verdiğinden haberi olmadığını söyledi. Steinmeir, "Bu işbirliğinden haberiniz oldu mu?" sorusuna çok açık bir şekilde "hayır" yanıtı verdi.

Bakan Steinmeier, dönemin Alman hükümetinin Irak Savaşı konusundaki tutumunun çok açık olduğunu hatırlatırken, SPD ile Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin BND’nin iddia edilen işbirliğinden haberi olmadığını açıkladı.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!