Güncelleme Tarihi:
Habere göre, ABD Başkanı Barack Obama'ya Suriye'de kimyasal silah kullanımıyla ilgili ilk bilgiler 21 Ağustos sabahında brifingde verildi. Obama, toplantıda eldeki verilere göre, rejimin kimyasal silah kullanmış olduğunu ve bunun da daha önce bahsettiği "kırmızı çizgi"nin aşılması olduğunu ifade etti.
Bunun üzerine dört koldan olası bir müdahale için hazırlıklar yapıldı. WSJ'nin haberine göre, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere müttefiklerden destek almak için yoğun bir diplomasi yürütülürken, askeri hazırlıklar da tamamlandı.
VURMAYA HAZIRDILAR
30 Ağustos tarihinde Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ile telefonda görüştü. Telefonda iki lider, olası bir müdahalenin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmeyi değil, kimyasal silah kullanım gücünü azaltmayı hedeflemesi gerektiğinde mutabık kaldı. Görüşmeyle ilgili bilgi sahibi bir yetkili WSJ'ye, "İkisi de o anda vurmaya hazırdı" dedi.
Askeri yetkililer, aynı tarihlerde Doğu Akdeniz'de ABD deniz kuvvetlerine bağlı beş savaş gemisinin konuşlandırıldığını ve bunlardan dördünün Suriye'ye Tomahawk füzeleri ateşlemeye hazır bir halde beklediklerini söyledi.
Askeri yetkililer, gemilere Obama tarafından "vur" emrinin 31 Ağustos Cumartesi akşamı TSİ 22.00 ile 23.00 saatleri arasında verilmesinin beklendiğini ifade etti.
Hatta Pentagon yetkilileri, operasyonun başlamasının ardından yapacakları basın toplantısının provasını bile yaptılar. Burada, gazetecilerin sorabileceği olası sorulara verilecek yanıtların provası yapıldı.
Özetle, her şey hazır görünüyordu.
ÖNCE İNGİLTERE, SONRA KONGRE
Ancak 30 Ağustos'ta yani, Obama ile Cameron'un telefonda görüştüğü gün yaşanan diğer gelişmeler bu beklenen emrin verilmesini, yani savaşın başlamasını önledi.
Aynı gün İngiltere parlamentosu Suriye'ye yapılacak olası bir askeri müdahaleye katılma önergesini reddetti.
Yine aynı gün içerisinde Kongre'de Suriye'ye müdahale konusundaki rahatsızlıkların iyice gün yüzüne çıkmasına neden olan gelişmeler yaşandı. Kongre'nin hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi 186 üyesi, yayınladıkları mektupla, Başkan'a operasyonu Kongre'nin onayına sunma çağrısı yaptılar.
Hem içeride hem de dışarıda aradığı desteği bulamayan Obama, aradığı çıkış yolunu, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Suriye kimyasal silahlarını teslim etsin, vurmayalım" yönündeki önerisiyle buldu.
Böylece, diplomatik çözüme bir şans tanınırken, askeri müdahalede ertelenmiş oldu.