ABD pazarına robot ile giriyor

Güncelleme Tarihi:

ABD pazarına robot ile giriyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2013 13:18

TÜRKİYE’de ‘Yılın Girişimcisi’ seçilen Bozlu HoldingYönetim Kurulu Başkanı Dr. Şükrü Bozluolçay,Samsunlu bir manifaturacının oğlu olarak ilk girişimcilikdeneyimlerini babasının dükkanında kazandı. Tıp okudu,doktor oldu ama içindeki girişimcilik ateşi onu 150 milyondolar cirolu bir holdingin patronu yaptı.

Haberin Devamı

Samsunlu manifaturacının doktor oğlu yeni pazarlara göz dikti
DÜNYANIN en saygın ‘girişimcilik’ yarışmalarından Ernst&Young Entrepreneur OF The Year’ın (Yılın Girişimcisi) Monte Carlo’da düzenlenecek finalinde Türkiye’yi Bozlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Şükrü Bozluolçay temsil edecek.

Ernst&Young Türkiye, Hürriyet, CNN Türk ve Erdeover Türkiye’nin birlikte organize ettiği Türkiye ayağında 12 kişilik jüri tarafından Türkiye’de Yılın Girişimcisi seçilen Şükrü Bozluolçay’ın şirketlerinin konsolide cirosu 150 milyon doları buluyor.

2012 sonunda ABD’de nükleer tıp alanında faaliyet gösteren Capintec adlı şirketi de satın alan Bozluolçay, nükleer tıpta kullanılan ilaçların hazırlanması ve uygulanması konusunda iki farklı robotik sistem geliştirdi.

Bu sistemler ve uzun süredir Türkiye’de üretimini yaptığı nükleer tıp ilaçlarıyla ABD pazarında da büyümek istediklerini söyleyen Bozluolçay, bu sektör dışında da önemli yatırımlara imza attı. Dr. Şükrü Bozluolçay şöyle anlatıyor girişimcilik öyküsünü:

İLK 100’E GİREREK TIP KAZANDI
Baba tarafım Kavala’dan mübadeleyle gelmiş, Samsun’a yerleşmiş. Ailemizin geçmişinde manifaturacılık; esnaf geleneği var. Selanik’te de böyleymiş Samsun’da da öyle olmuş. Bizim ailede eğitim seviyesi zamana göre iyiydi. Ailede herkes okuyordu ve biz de doğal olarak okuduk. Kimse bizi okumak için zorlamadı.

1975’te Cerrahpaşa Tıp’ı sınavda ilk 100’e girerek kazandım. Kardeşim de daha sonra Boğaziçi Elektronik’i kazandı ve okudu.

Nükleer ürünler üretip ihraç ediyor
BOZLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Bozluolçay, 1995’te radyofarmasötik ithalatı için kurduğu Monrol Nükleer Ürünler ile bu alanda Türkiye’deki ilk üretimi de yaptı.

Bu ürünler tanı için kullanılan sarflar (vücuda verilen nükleer maddeler) olarak adlandırılıyor. Gebze’de TÜBİTAK içinde 2000 yılında ilk tesisi açan Bozluolçay şöyle konuşuyor:

“Üretttiğimiz materyali ilaç kapsamına aldılar ve çıta yükseldi. Ürünlerimizin ihracatını da yapıyoruz. 2009’da bu şirketimizin 50’sini Eczcıbaşı’na verdik. Çünkü amacımız geniş bir coğrafyada lider olmaktı. Türkiye dışında, Romanya, Mısır, Kuveyt ve BAE’de de üretim tesislerimiz var. Molekül sentezleri ve elektronik tıbbi cihaz Ar-Ge’si yaparak bu konuda da ilerledik. Buluş peşinde koşuyoruz. İnsan eli değmeden radyo farmasötik hazırlayıp enjeksiyon haline getirecek cihaz-robotik sistem yaptık. Bu dünyada ilk oldu. Bunun gibi 4-5 projemiz var.”

NAZİLLİ BASMASI SATTI
Biz Samsun’dan çıkana kadar babamızın manifatura dükkanında büyüdük. Küçük yaştan itibaren orada metre salladık, kafamızdan hızlı hesap yapmayı öğrendik. Nazilli basması, dividin, pazen satardık. 1975’te Cerrahpaşa Tıp’a başladım, bitirdim ve 2.5 yıl İskenderun’da mecburi hizmetim oldu.

Mecburi hizmetten sonra tekrar Cerrahpaşa’ya ihtisas yapmak için geldim ve kariyerime orada devam ettim. İhtisas için nükleer tıp anabilim dalını tercih ettim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!