Güncelleme Tarihi:
Son savaşçı birliklerin de 2011 sonuna kadar çekilmesi öngörülüyor Ayrıntıları daha yeni yeni ortaya çıkan ön anlaşmaya göre, Amerikan savaşçı birliklerinin 2011 sonuna kadar ülkeyi terketmesi öngörülüyor. Tarafların ayrıca Amerikan askerlerinin 2009 yılı ortalarında Irak'ın kent ve kasabalarından, büyük üslere çekilmesi konusunda da anlaştıkları bildiriliyor.
Her iki tarihin de ülkedeki güvenlik durumuna bağlı olacağı da kayda alınıyor. Amerikan güçlerinin Irak'daki geleceği ve statüleri konusundaki anlaşmanın taslağına her iki tarihin de geçirildiği kaydediliyor. Dün ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Bağdat ziyareti sırasında taraflar bir anlaşmaya çok yaklaştıklarını söylemişlerdi.
Anlaşmanın, hükümetler üzerinde uzlaşsalar dahi, Irak cumhurbaşkanlığı konseyi ve parlamentosunun onayını alması gerekiyor. Bu ise belirsizliklerle dolu bir süreç olabilir. On aydır müzakereleri süren anlaşmada en çok tartışmayı Amerikan askerlerinin Irak'da kaldıkları süre içinde Irak hukukundan muaf olması konusundaki Amerikan talebi yaratıyordu.
27 maddeli taslak
BBC'nin Irak'daki muhabiri Chrispin Thorold, hala taslak olmasına rağmen Irak ve Amerikan yetkililerinin 27 maddelik bir plan üzerinde anlaşmış göründüğünü aktarıyor. Irak müzakere heyetinin üst düzeyli üyelerinden Muhammed El Hac Hamud'un BBC muhabirine verdiği bilgiye göre, taraflar bütün muharip Amerikan birliklerinin 2011 yılı sonuna dek ülkeyi terketmesi üzerinde anlaştılar.
Yine de nihai kararın, güvenlik koşullarına bakılarak bir karma komisyon tarafından verileceği de kayda geçirildi. Bu karma komisyona Amerikan birliklerinin çekiliş tarihini erkene alma ya da erteleme yetkisi verilecek. Eğer anlaşma onaylanırsa, Amerikan birlikleri gelecek yılın yaz aylarında Irak'ın kent ve kasabalarından, büyük üslere çekilecekler.
Çok tartışma yaratan Amerikan askerlerinin Irak hukukundan muaf olması konusunda da bir uzlaşma formülü bulunduğu anlaşılıyor. Iraklı müzakereci El Hac Hamud, Amerikan birliklerinin üslerinde bulundukları süreler içinde ve operasyon yürütürlerken Irak hukukuna tabi olmayacaklarını, bunun dışında kalan durumların ise yine karma bir hukuk komisyonu tarafından değerlendirilerek karara bağlanacağını kaydetti. Şu anda Irak'da 147 bin Amerikan askeri bulunuyor.