Güncelleme Tarihi:
HOLLANDA’ya yerleşmek üzere gelen Türklere uygulanan vize ve ilk oturum harcıyla ilgili olarak Avrupa Adalet Divanı tarafından verilen kararın, vatandaşların 1963 Ankara Anlaşması’ndan doğan hakları açısından çok büyük önem taşıdığı belirtildi. 2003 yılında Hollanda aleyhine AB Komisyonu nezdinde hukuk mücadelesini başlatan Avukat Ali Durmuş, Adalet Divanı’nın ilk kez açık ve net olarak 1963 Ankara Anlaşması’nın 9’uncu maddesine atıfta bulunduğuna işaret ederek, “Bu karar, Türk vatandaşlarının AB vatandaşlarıyla her alanda eşit muamele hakkına sahip olduklarını ortaya koymakta” diye konuştu.
Türk hükümeti hakkımızı arasın
Durmuş, 29 Nisan 2010 tarihli kararın Türk vatandaşlarına yurt dışında sınav ve ülkeye yerleştikten sonra uyum zorunluluğu uygulanamayacağını, ayrıca Türklerin MVV (geçici oturum izni) vizesi kapsamında tutulamayacaklarını belirterek, “Bunlar, AB vatandaşlarına uygulanmadığı için AB-Türkiye Ortaklık Hukuku’na ve 1963 Ankara Anlaşması’na tereddütsüz aykırıdır” ifadesinde bulundu. Avukat Durmuş, Avukat Ejder Köse ile birlikte yaptığı açıklamada “Türk hükümeti, Hollanda, Almanya ve Danimarka gibi ülkelerin AB-Türkiye Ortaklık Hukuku’nu ve 1963 Ankara Anlaşması’nı çiğnemesine izin vermemelidir. Hakları gasp edilen vatandaşlarımızın meselesini AB-Türkiye Ortaklık Konseyine taşımalıdır. Avrupa Adalet Divanı’nın kararı ortada.”
Hollanda geri adım attı
Avukatlar Durmuş ve Köse, iadelerde Hollanda’nın iddia ettiği gibi karar tarihinin esas alınamayacağını, kararın 29 Nisan 2010 tarihinden önce ödenmiş tüm fazla harçları kapsadığını vurguladılar. Türklere AB vatandaşlarından farklı muamele edilemeyeceğini belirten Avrupa Adalet Divanı’nın kararı sonrası Hollanda MVV vizesi harcını 830 Euro’dan 60 Euro’ya, ilk oturum izni harcını da 188 Euro’dan 41 Euro’ya düşürmek zorunda kalmıştı.
Ücretin iadesini isteyin
Türk avukatlar Durmuş ve Köse, “Tüm mağdur vatandaşlarımıza, IND’den (Göç ve Vatandaşlık Dairesi) kendilerine fazla ve hukuka aykırı olarak ödetilen paranın iadesini yazılı olarak talep etmelerini öneriyoruz” dediler. Hollanda’nın Türk vatandaşlarından 2002 yılından bu yana aldığı ve iadesine yanaşmadığı fazla harç miktarının 25 ile 60 milyon Euro arasında olduğunun tahmin edildiği belirtildi.
Avukatlar, zorunlu uyum yasasının Türk vatandaşlarına uygulanamayacağına da dikkat çekerek, uyum kursları için bağlı bulundukları belediyeden yazı alanların, buna bir uzman avukat aracılığıyla yazılı olarak itiraz etmelerini önerdiler.