AB üyeleri vizenin devamını istediler

Güncelleme Tarihi:

AB üyeleri vizenin devamını istediler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 12:35

Avrupa Adalet Divanı'nda Türk hizmet sektörünün Avrupa'da, 'Vizesiz Serbest Dolaşım' hakkı ile ilgili 13 yıldır süren davanın son duruşması dün yapıldı. Almanya, Danimarka ve ve Yunanistan Lüksemburg'daki davaya temsilci gönderirken diğer AB ülkelerini iki sözcü temsil etti.

Haberin Devamı

Avrupa Adalet Divanı'nda dün nakliyeci Osman Çat'ın 13 yıl önce açtığı, 'Türk hizmet sektörünün Avrupa'da, "Vizesiz Serbest Dolaşım Hakkı' davasında, dün taraflar son defa dinlendi. Osman Çat'ın avukatı Dr. Rolf Gutmann, Türkler'in ikili anlaşmalardan doğan hakları nedeniyle Almanya ve Avrupa genelinde serbest dolaşım hakkı verilmesi gerektiğini söyledi.
Gutmann, 'Türklere vize uygulaması Türkiye'de yaşanan askeri darbe döneminde konuldu. Bu durumdan dolayı Türkler'in Avrupa'ya akın etmelerinin önüne geçilmek istendi. Tedbir olarak geçici vize uygulamasına biran önce son verilmeli. Vizenin gerekçesi kalktı' dedi.
Danimarka, Yunanistan ve Almanya dünkü duruşmaya birer temsilci gönderirken, diğer AB ülkelerini temsilen iki temsilci davaya katıldı. Gerek Almanya, Danimarka, Yunanistan gerekse diğer AB üyesi ülkeleri temsilen duruşmaya gelen sözcüler, siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı vize uygulamasının devam etmesini istediler. Türklere serbest dolaşım hakkı verilmemesi gerektiğine işaret ettiler.
KARGAŞA YAŞANIR

AB temsilcileri özetle mahkeme heyetine şöyle görüş belirttiler: 'Türklere Almanya için serbest dolaşım hakkı verilirse, AB genelinde uygulamalarda karışıklık yaşanır. Sadece Almanya için de vize uygulamasından vazgeçilemez. AB içinde artık sınırların kalktığı unutulmamalı. Schengen Vizesi Türklere birçok ülkede rahatça hareket etme imkanı tanıyor. AB sayesinde Avrupa'da yaşayan Türklerin zaten serbest dolaşım hakkı bulunuyor.'
Kutsal ruh mu konuştu

Daha önce Almanya, Slovenya, Yunanistan ve Danimarka gibi vize şartına karşı gelerek Avrupa Adalet Divanı'na "Vizenin kalkması" konusunda yazılı görüş bildiren ülkeleri temsil eden iki görevli dünkü duruşmada "Vize uygulaması devem etsin" deyince mahkeme salonunda büyük şaşkınlık yaşandı. Sözcüler Bir hakimin "Daha önceki yazılı değerlendirmenizde Berlin Mahkemesi'nin aldığı kararı haklı bularak vize uygulamasına son verilmesini istemişsiniz. Ne oldu da bugün tam tersini istiyor sunuz. Gökten vahi mi geldi ?" diye sordu. Bunun üzerine sözcüler kaçamak cevap vererek "Türklere vize uygulamasıyla birlikte Türkler'in durumu 1973 yılından önceki duruma düşmüş değil. Eskiden Almanya'ya gelmek isteyen bir TIR şoförünün Alman ve transit geçeceği üllkelerden vize alması gerekiyordu. Schengen Vizesi sayesinde artık tek vize yeterli. Hakları kısıtlanmadı, aksine genişletildi' dedi.
Avrupa Adalet Divanı Savcısının bu konudaki görüşünü dinlemeye gerek görmeyen mahkeme heyetinin "Vizesiz Serbest Dolaşım" ile ilgili kararını ik ay sonra vermesi bekleniyor.
Falcı değilim

Mahkeme sonrası Hürriyet'e açıklama yapan Osman Çat'ın avukatı Dr. Gutmann temkinli açıklamalarda bulundu. Hürriyet muhabirinin 'Nasıl bir karar bekliyorsunuz? Sorusuna Dr. Gutmann, şu cevabı verdi: 'Ben falcı değilim. Ancak gördüğünüz gibi, sorular bize değil, AB ülkeleri sözcüleri ve Almanya temsilcisine yöneltildi. Yargıçlar Almanya'da çalışacak Türk TIR şoförlerinin ne şekilde vize verildiğini öğrenmek istediler. Elbette Komisyon üyesine de neden fikirlerini değiştirdiklerini sordular. Türk kesimine soru gelmedi. Burada verilecek karar bütün Türk ve Alman ticari nakliyat sektrünü etkileyecek. Karar bağlayıcı olacak.' Hürriyet'in 'Komisyona baskı mı var' sorusuna karşılık Dr. Gutmann, 'Divan üyesinin, 'Size gökten vahi mi' şeklindeki açıklamalarını hep birlikte dinledik' demekle geçiştirdi.
Kazanacağız

13 yıldır hukuk mücadelesi veren Osman Çat ise şöyle konuştu: 'Duruşmaya geçmişte 20 nakliyeci arkadaşımız katılırdı. Bugün burada sadece üç kişi kaldık. 15 yıl yanımızda çalışan insanlarımıza vize verilmiyor. İşletmelerimiz iflasa sürükleniyor. Bizde pes etme noktasına geldik. Adalet tecelli ederse bu davayı kazanacağımızdan eminim.'
Cevap veremediler

Duruşmayı izleyen avukat Memet Kılıç ise, AB üyesi 20'den fazla ülkeyi temsil eden sözcülerin ani fikir değişikliğine çok şaşırdığını belirterek, 'Anlaşılan bir şeyler olmuş. AB temsilcileri, 'Çok yoğun görüşmeler oldu' dediler. Doğrusu bu yoğun görüşmeleri çok merak ettik" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!