AB ülkeleri isterse Türkler seçime katılır

Güncelleme Tarihi:

AB ülkeleri isterse Türkler seçime katılır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2006 00:00

Avrupa Adalet Divanı AB üyesi ülkelerin kendi ülkelerinde yaşayan üçüncü ülke vatandaşları için Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılma hakkı tanıyabileceği kararını verdi. Adalet Divanı’nın kararına göre AB üyesi ülkeler istediği takdirde bu ülkelerde yaşayan Türk vatandaşları Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılabilir.

Haberin Devamı




Ozan Ceyhun
Avrupa Adalet Divanı Avrupa Parlamentosu seçimlerine AB vatandaşı olmayanların da katılabileceği kararını verdi. Ancak Adalet Divanı buna AB üyesi ülkelerin kendi karar verebileceğini belirtti. Avrupa Adalet Divanı’nın kararına göre AB üyesi ülkeler kendi ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına Avrupa Parlamentosu seçimlerine aktif ve pasif olarak katılma hakkı verebilir. Böyle bir karar AB düzenlemelerine aykırı değildir.

Adalet Divanı’nın AB ülkeleri istediği takdirde burada yaşayan Türkler’in Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacağına dair karar numarası şöyle: C-145/04 ve C-300/04.

Hukuk kavgası

Avrupa Adalet Divanı’nın bu kararına İngiltere ve İspanya arasında ortaya çıkan hukuk kavgası neden oldu. İngiltere 2003 yılında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sömürgesi Cebelitarık için özel bir seçim bölgesi kurdu.

Bunun sonucu AB vatandaşı olmadığı halde Cebelitarıklı seçmenlere belirli şartlar altında Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılma hakkı verildi. İspanya ile İngiltere arasında statüsü tartışmalı olan Cebelitarık’ın İngiliz seçim bölgesine dahil edilmesine İspanya karşı çıktı. İspanya, AB düzenlemelerine ve sözleşmelerine göre Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılma hakkının sadece AB vatandaşlarına tanındığı gerekçesiyle Avrupa Adalet Divanı’na başvurdu.

Ön karar: Ret

Avrupa Adalet Divanı ön kararında İspanya’nın ’Avrupa Parlamentosu seçimlerine sadece AB vatandaşları katılabilir’ gerekçesiyle yaptığı itirazı reddetti ve konuyla ilgili şu kararı aldı: Mevcut AB kararlarına göre Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kimin seçme ve seçilme hakkı olduğuna üye ülkelerin kendisi karar verir.

Bir AB üyesi ülke kendi veya AB vatandaşı olmayan, kendisine yakın gördüğü şahıslara da Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılma hakkı tanıyabilir. Üye ülkeler Avrupa Parlamentosu için seçme ve seçilme hakkını üçüncü ülke vatandaşlarını da kapsayacak şekilde genişletebilir.

Ancak bu kararı verirken ortaklık hukuku ve eşitlik ilkesini gözönünde tutması gerekir. Adalet Divanı Cebelitarık’ın İngiliz seçim bölgesine bağlanmasıyla Cebelitarık seçmenlerinin İngiliz seçmenlerle aynı konuma sahip olduğuna da ayrıca dikkat çeker.

Top AB ülkelerinde

Karar üzerine bir açıklama yapan SPD’li politikacı Ozan Ceyhun, şimdi topun AB üyesi ülkelerde olduğunu söyledi. Ceyhun, bugüne kadar bazı AB üyesi ülkelerin AB düzenlemelerine aykırı olduğunu ileri sürerek Türk vatandaşlarına seçim hakkı verilmesine karşı çıktıklarını belirtti ve “ancak Adalet Divanı AB üyesi bir ülke karar verirse seçme ve seçilme hakkında bir engel görmüyor. Tartışma böylece farklı bir boyut kazandı.

Adalet Divanı açıkça şunu söylüyor, fazla bir formaliteye ihtiyaç yok, ülkeler kendilerine yakın gördüğü, burada yaşayan öteki ülke vatandaşlarına da seçim hakkı verebilir. Bu tartışmayı açarak AB kamuoyunu kazanmak için çalışma yapmak gerekir. Çünkü Cebelitarık’taki seçmen Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyorsa, yıllardır burada yaşayan ve vergi ödeyen Türk vatandaşları niçin katılmasın?” dedi.

Celal ÖZCAN / MÜNİH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!