Güncelleme Tarihi:
Ekim ayında Avrupa Birliği ülkeleri arasında yeni bir göç ve iltica sözleşmesi imzalanacak. Amaç, iltica işlemlerinde tek tip düzenlemeye geçilmesi ve iltica taleplerinin birkaç yıla kadar Brükselde kurulacak bir merkezde karara bağlanması.
Kaçak göçün önlenebilmesi için sınır kontrolleri arttırılacak. AB aynı zamanda bütün dünyadan kalifiye iş gücü temin edebilmek için de Mavi Kart uygulamasına geçecek. Ancak, AB İçişleri Bakanlarının Çarşamba günü Brükselde yaptıkları toplantıda, Mavi Kart ile ilgili tüm ayrıntılar üzerinde görüş birliği sağlanamadı. Pürüzlerin giderilerek, Mavi Kart uygulamasına kısa sürede geçilmesi planlanıyor.
ABD ile rekabet arayışı
Mavi Kartı ilk olarak 2007 yılında AB Komisyonu önermişti. ABDndeki Yeşil Kartın alındığı bu uygulamayla Birlik ülkelerinin Asya, Afrika ve Güney Amerikadaki beyin gücüne daha cazip kılınmasına çalışılacak.
Avrupa şimdiye kadar mesleki tecrübesi olmayan vasıfsız yabancı işgücünün göç ettiği bir kıta oldu. Dünyadaki iyi eğitim görmüş işgücünün %55i ABDni tercih ederken, ABnin payı yüzde beşte kalıyor. Mavi Kart uygulamasıyla bu dengesizliğin giderilmesi amaçlanıyor.
Kalifiye yabancı işgücü önce ABnde iki yıllık ikamet müsaadesi almak için başvuruda bulunabilecek. İki yıllık izin alabilmesi için cebinde kontratı bulunacak ve başvurduğu ülkenin ortalama gelirinin en az bir buçuk katı kadar ücretle işe alındığını kanıtlayacak. Buna göre, Almanyaya göç etmek isteyen bir yabancının yılda en az 42 bin Euro kazanması gerekecek.
Asgari gelir tartışması
Sözleşme metnindeki bu nokta üyeler arasında tartışmaya yol açtı. Almanya, yıllık gelir limitinin yükseltilmesini istiyor. Almanya parlamentosu, yüksek nitelikli işgücü sayılabilmek için asgari yıllık gelirin 63 bin 500 Euro olması, yani Mavi Kart taslağındaki sınırın çok daha üzerinde para kazanılması şartını koydu. İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble Almanyanın amacının kalifiye işgücü açığını kapatmak olduğunu söyledi.
'Hükümet olarak, kalifiye eleman sıkıntısı gerekçesiyle Almanyaya mümkün olduğunca ucuz yabancı işgücü getirilmesine karşıyız. Amacımız kalifiye işgücü sıkıntısı çeken branşların ihtiyacını karşılamak. Bu hususta tam mutabakat içindeyiz.'
Diğer Avrupa Birliği ülkeleri bu görüşe katılmıyor. Örneğin Çek Cumhuriyeti ve Macaristan, AB Komisyonu tarafından saptanan sınırı bile yabancı hekim getirtebilmek için çok yüksek buluyor.
Almanyanın çekincesi
Almanya İçişleri Bakanı Alman istihdam piyasasının dışa açılmasının son derece duyarlı bir konu olduğunu hatırlattı:
'Kalifiye eleman sıkıntısı çeken alanlarda temkinli açılma olacak. Üç milyon işsizin bulunduğu ülkemizdeki pahalı Alman işgücünün yerine ucuz yabancı getirtilmesi söz konusu olamaz ve bu nedenle de uygulamanın suiistimal edilmesine göz yumamayız.'
Wolfgang Schaeuble bu nedenle Mavi Kartın açık çek olmadığını ve çalışma izninin milli hükümetlerin yetkisinde kalacağını sözlerine ekledi.
'İzinle üçüncü ülkelerden Avrupa Birliğine gelen kalifiye yabancı iş gücü izin süresince üye ülkeler arazsında yer değiştirebilir ama her yerde çalışamaz. Buna hükümetler karar verir.'
Mavi Kart uygulaması başlarsa yabancılar iki yılın sonunda çalışma iznini uzatabilecek ve beş yılı tamamladıktan sonra da sürekli çalışma iznine kavuşabilecek.