Güncelleme Tarihi:
ALMANYA ile Fransa, tarihi Elysee Anlaşması’nın 56. yıl dönümünde iki ülke arasındaki iş birliğini artırma hedefiyle yeni bir anlaşma imzalıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün Almanya’nın Aachen kentindeki belediye salonunda düzenlenecek törende ‘Aachen Anlaşması’ olarak nitelenen ve ‘Alman-Fransız İş Birliği ve Entegrasyon anlaşması’ başlığını taşıyan metne imza atacak.
22 Ocak 1963’te dönemin Almanya Başkanı Konrad Adenauer ve Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle’ün imzaladığı Elysee Anlaşması’nın temeli üzerine hazırlanan yeni anlaşma, 7 başlık altında 28 maddenin bulunduğu 16 sayfadan oluşuyor.
SİLAH İHRACATINA ORTAK YAKLAŞIM
Yaklaşık 450 kilometre ortak sınırı bulunan ve tarihte birçok savaşta karşı karşıya gelen iki ülkenin imzalayacağı yeni anlaşmanın hedefi “İkili ilişkileri yeni bir düzeye çıkarmak ve 21. yüzyılda hem iki ülkenin hem de Avrupa’nın karşılaştığı zorluklara hazırlanmak” olarak belirtiliyor. Anlaşmayla iki ülke arasında ekonomi, dış, savunma ve güvenlik politikalarının yanı sıra kültür, eğitim, araştırma, teknoloji, yapay zeka, ilkim ve çevre alanlarında iş birliğinin daha da geliştirilmesi amaçlanıyor.
İki ülke arasında siyasi alanda ‘Savunma ve Güvenlik Konseyi’, ekonomik alanda ise ortak ‘Ekonomi Uzmanları Konseyi’ oluşturulacağı belirtilen anlaşmada, silah ihracatına ilişkin ortak yaklaşım geliştirileceği ifade edildi. Anlaşmada, ülkelerden birinin silahlı saldırıya hedef olması halinde diğerinin mümkün olduğu kadar yardımda bulunması öngörülüyor.
HALKLARIN YAKINLAŞMASI İÇİN FON KURULACAK
Anlaşmada iki halkın daha da yakınlaşması için yapılacak çalışmalar konusunda ortak bir fon kurulacağı ifade edildi.
Çevre alanında Paris Anlaşması’nın uygulanması ve BM’nin 2030 sürdürebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için iki ülkenin yakın iş birliğinde olacağı belirtilen anlaşmada, enerji dönüşümünün ilerletilmesinin sağlanması için çaba sarf edileceği kaydedildi.
YEŞİLLER: İÇİ BOŞ BİR ANLAŞMA
Anlaşma iki ülkedeki muhalefet partileri tarafından da eleştiriliyor. Alman Yeşiller Milletvekili Franziska Branter, anlaşmanın bir niyet beyanın dışına çıkmadığını ve “içinin boş” olduğunu belirterek, sosyal standartların geliştirilmesi ve vergi adaleti gibi konuların anlaşmada yer almadığını ifade etti. Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Tobias Pflüger ise, Almanya ve Fransa hükümetlerinin AB’de yaşanan krize ve meydan okumalara karşı yanlış cevap verdiklerini söyleyerek anlaşmanın Avrupa’daki silahlanmayı ilerleteceğine dikkati çekti.
Aşırı sağcı ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) Genel Başkanı Alexander Gauland da Almanya ve Fransa’nın AB içinde bir ‘Süper AB’ kurmak istediklerini söyledi.
MARİNE LE PEN: FRANSA’YA İHANET
Fransa’da Ulusal Cephe Partisi’nin lideri Marine Le Pen de, Aachen’de imzalanacak anlaşmanın “Fransa’ya ihanet” anlamına geldiğini belirterek, “Macron topraklarımızı parça parça satıyor ve egemenliğimizi çökertiyor” ifadesini kullandı. Le Pen, Macron’un Fransa’nın BMGK’daki koltuğunu Almanya ile paylaşmayı düşündüğünü de ileri sürdü.
Ayağa Kalk Fransa Partisi Başkanı Nicolas Dupont-Aignan da Almanya’ya sınır olan Alsas-Loren bölgelerinde gelecekte Alman yasalarının geçerli olacağını iddia ederek, anlaşma konusunda hükümete inanılmaması ve anlaşmanın satır aralarının okuması tavsiyesinde bulundu.
Fransa’da haftalardan beri gösteriler yapan sarı yelekliler de önemli anlaşmaların imzalanmadan önce referandum yapılmasını istiyor.