AB ehliyetine dikkat

Güncelleme Tarihi:

AB ehliyetine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2011 17:13

Yaşadıkları Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ehliyet yapmanın pahalı olması nedeniyle ehliyetini yeni alacaklarla, trafikte işledikleri suçlar nedeniyle ehliyetlerine el konulan bir çok AB vatandaşı, ehliyetlerini masrafları daha düşük olan başka AB ülkelerinde yapıyor.

Haberin Devamı

"Ehliyet Turizmi" olarak da adlandırılan bu konunun hukuksal çerçevesi son yıllarda Almanya'daki hakimlerle Avrupa Adalet Divanı'nı oldukça meşgul ediyor. Daha önce Avrupa'daki mahkemelerde alınan birçok kararda AB'ye üye ülkelere, yaşadığı AB ülkesinde alkollü araç kullanmak nedeniyle ehliyetine el konulan kişilerin ehliyetlerini tanımama hakkı verilmişti.

SENEDE 185 GÜN ŞARTI
Pratikte Almanya'daki resmi makamlar AB ülkelerinden alınmış bir ehliyeti tanımak zorundalar. Yalnız AB ülkelerindeki resmi makamlar, ehliyetini farklı bir AB ülkesinde yapan kişinin o ülkede yıl içinde öngörülen süre kadar yaşamamasını sebep gösterip farklı bir AB ülkesinden alınan ehliyetleri tanımama hakkı var. Avrupa Adalet Divanı geçtiğimiz ay bu sürenin 185 gün olduğu yönünde bir karar aldı (10 Mayıs 2011. Az: C-184/10). Örneğin daha ucuz olduğu için ehliyetini Almanya'ya komşu Polonya'da yapan bir kişi, eğer bir yıl içerisinde 185 gün boyunca Polonya'da yaşamazsa, ehliyeti Almanya'da tanınmayabilir. Bu karar ehliyetlerini işledikleri trafik suçları nedeniyle kaybedenler için de geçerli.

CEZA SEBEBİ OLABİLİR
Almanya'da yaşayıp, ehliyetini aldığı ülkede sürekli ikameti olmayan sürücüler aynı zamanda suç işlemiş sayılıyor. Oldenburg Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen bir davada, ikamet adresi Almanya'da bulunan ve Çek Cumhuriyeti'nden aldığı ehliyetde de ikamet adresi Almanya'da gözüken bir sürücünün ehliyeti tanınmadı ve kendisine cezai işlem uygulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!