AB, Balkanlara açılsın

Güncelleme Tarihi:

AB, Balkanlara açılsın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2009 11:21

Almanya’nın Münih kentinde güvenlik konferansındaki bir panelde konuşan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin çok önemli bir reform sürecinden geçtiğini, Balkanlar’da ve Kafkasya’da sorunların çözümü için Türkiye’nin aktif çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan, Münih’teki Güvenlik Konferansında Balkanlar ve Kafkasya’da istikrar konulu panelde bir konuşma yaptı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Sırbistan, Macaristan ve Slovakya’nın dışişleri bakanları ile Makedonya Başbakanı Gruevskinin konuşmacı olarak yer aldığı panelde konuşan Babacan, Türkiye’nin Balkanlar ve Kafkasya’da demokrasi, özgürlük gibi Nato’nun değerlerinin yerleşmesi için aktif çaba sarfettiğini vurguladı. Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve sosyal olarak önemli bir reform sürecinden geçtiğini belirten Babacan, Türkiye’nin eskiden beri temel hak ve özgürlükleri savunan bir geleneğe sahip olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin hemen hemen Nato’nun kuruluşundan itibaren de üyesi olduğuna dikkat çeken Babacan, bu Nato değerlerinin Yakın Doğu’da, Kafkasya’da ve Balkanlar’da yerleşmesini Türkiye’nin aktif desteklediğini kaydetti. Rusya ve Gürcistan arasındaki çatışmadan sona başlayan Cenevre sürecini Türkiye olarak desteklediklerini vurgulayan Babacan, bu bölgede Azarbeycan ile Ermensitan ve Türkiye ile Ermenistan arasında bir süreç işlemeye başladığını belirtti. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını beklediklerini vurgulayan Babacan, Türkiye ile Ermanistan arasında da çok değerli görüşmelerin devam ettiğini kaydetti. Babacan, Güney Kafkasya’da Türkiye olarak beş ülke arasında bir diyalog platformu önerdiklerine dikkat çekti.

Ab Balkanlara açılsın

Balkanlardaki istikrarsızlığa da değinen Babacan, AB’nin Balkanlar’a açılması gerektiğini yanlış bir izlenime fırsat vermemesi gerektini belirtti. Babacan, Makedonya’yı Nato kapısı önünde bekletmesinin Nato’nun kendi prensip ve ilkelerine ters düştüğünü, biran önce bu ükenin Nato’ya alınması gerektiğini önerdi. Bakan Babacan, Sırbistan’ın bu bölgedeki önemini vurguladı ve Sırbistan’ın önce AB sonra Nato üyesi olmasını Türkiye olarak desteklediklerini belirtti. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt tarafından yönetilen panelde konuşan Ermanistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ise enerji kaynaklarının transport merkezi haline gelen Güney Kafkasya’nın jeopolitik öneme sahip olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Sarkisyan, bölgedeki projelerde Ermanistan’ın dışarıda bırakalmasının bölge istikrarına katkı getirmeyeceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!