Güncelleme Tarihi:
BİRÇOK Avrupa ülkesinde olduğu gibi Almanya’da da FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen çok sayıda kurum ve derneğin varlığı dikkati çekiyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Almanya’da da eğitim alanındaki çalışmalarıyla faaliyete başlayan FETÖ taraftarları, medya ve ekonomi alanlarındaki faaliyetleri ve diyalog dernekleriyle çeşitli alanlara yayıldı. FETÖ’yle ilgili olası tehdit, Almanya’nın raporlarına da yansıdı.
Baden-Württemberg Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesinin 2014 yılında uzmanlardan aldığı bilgilerle hazırladığı rapora göre, ülke genelinde bu örgüte yakınlığıyla bilinen 24 okul, yaklaşık 300 dernek ve 150 okul derslerine yardımcı kurs bulunuyor. Bunun yanı sıra üniversiteye giden öğrencilerin kaldığı çok sayıda apartman dairesi de Almanya’da faaliyet gösteriyor.
ŞEFFAF OLMAYAN YAPI
Raporda ‘Gülen hareketi’ denilen örgütün şeffaf bir yapıya sahip olmadığına vurgu yapılıyor. Raporda ayrıca, “Değişik kurum, dernek ve inisiyatif kurması ve bunların hem birbiriyle hem Gülen ile olan bağlantısını açıklamaması, hareketin örgütsel yapı olduğunun kanıtlanmasını zorlaştırıyor” deniliyor.
ONLARIN İSTEDİĞİNİ YAPTIM
Raporda, WDR Radyo ve Televizyon Kurumu’nun ‘İmamın uzun kolu-Fethullah Gülen ağı’ adlı programına konuşan iki kız öğrencinin görüşlerine yer veriliyor. İsmini açıklamayan kızlardan birinin verdiği röportajda, “Orada olduğumda sadece onları dinlemem gerekiyordu. Vücudum ve düşüncelerim onlara aitti. İstediklerini yaptım” diyor.
90’LARIN BAŞINDA KURUMSALLAŞMAYA BAŞLADI
Rapora göre, Türkiye dışında en fazla Türk’ün yaşadığı Almanya’da FETÖ örgütü 1990’lı yılların başında kurumsallaşmaya başladı. Eğitim alanında ilk önce dershane işlevini gören okul derslerine yardımcı kurslar, ardından da kreşler açarak toplumun alt katmanlarına ulaşan FETÖ taraftarları zaman içinde okullar kurmaya başladı. Berlin, Köln, Stuttgart, Ludwigsburg, Böblingen, Karlsruhe, Hannover, Freiburg, Hamburg Mannheim gibi çeşitli kentlerde FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen okullar bulunuyor. Bu okullarla göçmenlerin topluma entegrasyon konusunda kamuoyunun gözünü boyayarak siyasileri etkilemeye çalışıyor.
ÖĞRENCİLERDEN PARA ALINIYOR
Özel okul statüsündeki söz konusu eğitim kurumları, eyaletlere göre değişik dernekler tarafından kurulup işletiliyor. Bu dernekler, belirli şartları yerine getirdikten sonra yine eyaletlere göre değişik oranlarda devletten önemli miktarda maddi destek alıyor ve böylelikle vergilerle de finanse edilmiş oluyor. Bunun böyle olmasına rağmen bu okullara giden öğrencilerden aylık 300 Euro civarında para alınıyor.
ALMAN GAZETESİNİN İDDİASI
Alman Tageszeitung (taz) gazetesinde çıkan bir haberde, Hamburg kentinde örgüte yakınlığıyla bilinen okulun yılda 1.1 milyon euro devlet desteği aldığı ve öğrencilerden de 270 euro aylık ücret aldığı ifade edildi. Berlin’deki okul için bir öğrencinin 320 euro aylık ücret ödemesi gerektiği bildiriliyor.
ÖRGÜTÜN ALMANYA’DAKİ YÜZÜ
2012’de Berlin’de kurulan vakıf, bu örgütün lobi ve halkla ilişkiler çalışmasını yapıyor. Vakfın, 74 kişinin 160 bin euro vererek kurulduğu belirtiliyor. Vakıf Başkanı ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in Almanya’daki temsilcisi olarak tanıtılan kişi, Alman basınına röportajlar veriyor ve örgütün Almanya’daki yüzü olarak biliniyor. Vakfın, kiraların yüksek olduğu ve Alman Dışişleri Bakanlığına yakın bölgede bir binada faaliyet göstermesi de ayrıca dikkati çekiyor. Bunun dışında, ülkede FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen çeşitli kent ve eyalette farklı isimlerle diyalog dernekleri bulunuyor.
FİNANSMANDA KUŞKULAR VAR
FETÖ taraftarları, söz konusu bu yapılar ve dernekler vasıtasıyla ülkede hem federal düzeyde hem de yerel düzeyde siyasetçilere ve sözü geçen kişilere ulaşıp bunların üzerinden ülkedeki etkisini artırmaya çalışıyor. Düzenlenen etkinlikler ve yarışmalara, siyasetçileri ve yerel yönetimlerin temsilcileri davet ediliyor. Örgütü temsil eden derneklerin de kiraların yüksek olduğu bölgelerde yer alması, bu yerlerin finansmanın nasıl sağlandığı konusunda kuşkular bulunuyor.
BU DA İSVİÇRE YAPILANMASI
Anadolu Ajansı İsviçre’de de FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen çok sayıda kurum ve dernek bulunduğunu bildirdi. Ajansa göre FETÖ, 120 bin Türkiye kökenli vatandaşın yaşadığı İsviçre’de, diğer ülkelerde olduğu gibi eğitim alanındaki çalışmalarıyla faaliyete başladı. Örgüt, zamanla medya, ekonomi faaliyetleri ve diyalog dernekleriyle çeşitli alanlara yayıldı.
Ülkenin en büyük kenti olan Zürih’te, FETÖ’nün bir okulu faaliyet gösteriyor. Ülkede ayrıca FETÖ’nün kontrolü altında olan 9 dershanesi var. FETÖ eğitim kurumlarındaki yaklaşık 500 öğrenci, yıllık yaklaşık 2 milyon İsviçre frangı gelir bırakıyor. FETÖ ile bağlantısı olan bir işadamları derneği, eğitim kurumları dışında örgütün finansman kaynaklarının başında yer alıyor.
FETÖ yapılanmasının dernek, dershane ve okullar gibi İsviçre’deki finansal yapılanmasından sağlanan gelirle Türkiye ve diğer ülkelerden aktarılan paraların, İsviçre bankalarında gizli hesaplarda tutulduğu öngörülüyor.