90 yıllık namaz belki son olmaz’

Güncelleme Tarihi:

90 yıllık namaz belki son olmaz’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2013 08:41

Selanik’te 90 yıl sonra cumartesi günü ilk kez namaz kılınan Yeni Cami’yle ilgili Yunan tarafından bir jest sinyali daha geldi.

Haberin Devamı

Selanik Belediye Başkanı Yiannis Butaris, 90 yıl sonra ilk kez namaz kılınan Yeni Cami’nin bayramlarda dini ibadete açılabileceği sinyalini verdi.

Butaris, “Selanik’te cami açmak, hükümetin işidir. Yeni Cami’nin daimi bir ibadet yerine dönüşmesini düşünmüyoruz. Sadece yılda 2-3 kez ibadet için tahsis edebiliriz” dedi.

Butaris, Türkiye’de de Sümela Manastırı’nın yılda bir kez ibadete açıldığını ve Patrik Bartholomeos’un Anadolu’daki kiliselerde dini ayin yapmasına izin verildiğini hatırlatarak, “Onlar bize Bizans medeniyetini pazarlıyorlar. Biz niye Selanik’teki Osmanlı mirasını pazarlamayalım” diye konuştu.

BİR VAR BİR YOK

Butaris, geçen yıl Şeker Bayramı namazının Yeni Cami’de kılınması için girişimine Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’ndan cevap alamamıştı. Selanik’te, gerek Yeni Cami gerekse ibadethane olarak kullanılabilecek Alaca İmaret, 2012 yılı başından itibaren Kültür Bakanlığı’ndan Selanik Belediyesi’ne geçti. Ancak Başkan Butaris, Yeni Cami’nin yılda 2-3 kez ibadete açılmasına sıcak baksa da, “Orası ibadethane değil yetimhaneydi” diyerek, Alaca İmaret’te ibadete karşı çıkıyor.

OLUMLU AMA YETMEZ

Selanik’teki Müslüman Cemaati Başkanı Osman İsmailoğlu, Yeni Cami’de 90 yıl sonra namazının olumlu, ancak yetersiz olduğunu belirtti. İsmailoğlu, Selanik’teki Müslümanların daimi bir ibadet yerine ihtiyaçları bulunduğunu belirterek “Müslüman ülkelerinden gelen turistler için bir ibadet yeri olmaması Yunanistan için iyi değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!