8 yaş altına uyum şartı yok

Güncelleme Tarihi:

8 yaş altına uyum şartı yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2012 15:09

DANİMARKA’da göçmenlerin çocuklarını oturma izni hakkını kaybetmeden, eğitim ve terbiye amaçlı ülkelerine göndermelerine imkan tanıyan yasa tasarısı üzerinde iktidarı oluşturan Sosyal Demokrat Parti, Radikal Parti ve Sosyalist Halk Partisi, hükümeti dışarıdan destekleyen Birlik Listesi ve Liberal İttifak Partisi ile anlaştı.

Haberin Devamı

Anlaşmaya göre 8 yaşın altındaki çocuklarda uyum şartı aranmaksızın Danimarka’ya getirilebilecek. Ancak Danimarka’da yaşayan bir anne veya babanın Türkiye’deki 8 yaşın altındaki çocuğunu getirebilmesi için çalışıyor olması ve Danimarka okullarında okumuş olması şartı aranacak.

Aileler bölünmeyecek

Oturma ve çalışma izinlerinden sorumlu Adalet Bakanı Morten Bödskov, aile birleşimi yoluyla Danimarka’ya gelen bir kişinin ülkesinde kalan çocuğunu Danimarka’ya getirtemediğini belirterek şunları söyledi: “Biz aile bütünlüğünün korunması gerektiğini düşünerek ve küçük çocukların anne ve babaya ihtiyacı olduğunu göz önüne alarak yasada değişiklik yapmayı tercih ettik. Bundan böyle Danimarka’da bulunan bir anne ya da baba kendi ülkesinde kalan çocuğunu getirebilecek ama bunun için Danimarka’da bir okula gitmiş ve çalışıyor olma şartı aranacak. Ayrıca, velisi tarafından kendi ülkesine eğitim veya kendi kültürü, dinini öğrenmesi için gönderilen çocuklar 6 aydan fazla kendi ülkelerinde kalınca, oturma iznini kaybediyor, Danimarka’ya dönemiyorlar ve aileler bölünmüş oluyordu. Şimdi yeni yasa buna da imkan tanıyor.”

Radikal Parti Yabancılar Sözcüsü Zenia Stampe de, Rasmussen hükümetinin getirmiş olduğu kısıtlamaları kaldırmaya başladıklarına dikkat çekerek ”Artık bundan böyle imkansız diye bir şey olmayacak. Ailelerin birlikte olmalarını imkansız hale getiren yasaları bir, bir değiştireceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!