Güncelleme Tarihi:
2021 yılından beri başbakanlık koltuğunda oturan Olaf Scholz, emekli aylıklarının son dönemlerde alınan ücretlerin yüzde 48’inin altına düşürülmeyeceği ve şu anda 67 olarak belirlenen emeklilik yaşının kesinlikle artırılmayacağı sözü verdiği halde, CDU/CSU ile SPD arasında koalisyon görüşmeleri bitmeden, emeklilik yaşının yükseltilmesi tartışmaları yeniden başladı. 1991 yılında 12 milyon olan emekli sayısının geçen yıl 22 milyon sınırını aşması ve önümüzdeki yıllarda bu rakamın 25 milyona ulaşmasının beklenmesi nedeniyle ekonomi uzmanları emeklilik yaşının artırılmasını yeniden gündeme taşıdı. Emeklilik primleri yetmediği için her yıl devlet bütçesinden milyonlarca Euro katkıda bulunulmasının gelecek nesilleri de zorlayacağına dikkat çeken ekonomi uzmanları emeklilik yaşının 70’e yükseltilmesini önerdiler.
‘70 YAŞINI BEKLEMEK İNSAFSIZLIKTIR’
Almanya’nın 10. başbakanı olmaya hazırlanan CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, emeklilik yaşının 70’e yükseltilmesi önerilerine sıcak bakmadıklarını açıkladı. CDU’nun yanı sıra “kardeş parti” CSU da bu alanda değişiklik yapılmasına karşı çıktı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) de daha önceki yıllarda da olduğu gibi “Birçok iş dallarında ağır koşullarda çalışan insanların 70 yaşına kadar çalışmalarını istemek ve beklemek insafsızlıktır” diyerek emeklilik yaşının yükseltilmesi planlarına karşı mücadele edecekleri sinyalleri verdi.
2031’E KADAR 65’TEN 67’YE ÇIKARILDI
Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel döneminde CDU/CSU ile SPD’den oluşan koalisyon hükümeti 2006 yılında emeklilik yaşının kademeli olarak 2031 yılına kadar 65’ten 67’ye yükseltilmesini kararlaştırdı. Aynı zamanda 45 yıl emeklilik primi ödeyenlerin ücret kaybı olmadan 63 yaşında erken emekli olabilmeleri de karara bağlandı. Ayrıca 45 yıl prim ödemiş olma koşulunu yerine getirmeyenlerin de 65 yaşını doldurmadan da yıl başına yüzde 3.2 daha az emekli aylığı alarak erken emekli olabilmeleri yolu da açıldı.