6X6’lık gündem

Güncelleme Tarihi:

6X6’lık gündem
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2013 11:05

Türkiye’ye giden Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Tayyip Erdoğan ile bugün görüşecek. Görüşmeye iki taraf da kalın yoğun bir gündemle hazırlandı.

Haberin Devamı

Türkiye, Almanyalı Türklerin en temel sorunlarını görüşmede masaya yatıracak ve talepleri iletecek. Türkiye’nin sunacağı dosyada, işte bu konular ve talepler yer alacak:

AİLE BİRLEŞİMİ
Almanya, Türkiye’de bulunan eşlerin veya çocukların, Almanya’da oturma izni alabilmesi için ‘Almanca’yı bilme şartı getiriyor. Bu yüzden Türkiye, aileler bölen ‘dil sınavı’ kaldırılmasını isteyecek.

ÇİFTE VATANDAŞLIK
AB üyesi ülkelerde Türk vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanınıyor. Almanya ise ABD, Japonya ve Güney Kore gibi ülke vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı verirken Türklere bu hakkı tanımıyor. Bu nedenle Türkler de çifte vatandaş olabilsin.

OPSİYON MODELİ
Almanya’da doğan Türk çocuklarına 18 yaşına geldikten sonra 23 yaşına kadar Almanya veya Türkiye vatandaşlıklarından birini seçme zorunluluğu getirildi. Bu yıl uygulanmaya başlanan bu yasa kaldırılsın.

IRKÇI SALDIRILAR
Son yıllarda Almanya’da özellikle Türk vatandaşlarına yönelik aşırı sağ ve ırkçı saldırılar arttı. Bu konuda acilen önlemler alınmalı.

AİLESİNDEN ALINAN ÇOCUKLAR
Türk çocuklarının gençlik daireleri kanalıyla ailelerinden alınması konusu da masaya getirilecek. Gençlik dairelerinin Türk ailelerinden çocukları subjektif gerekçelerle aldıkları dile getirilecek ve bu çocukların Türk kültür ve geleneklerinden uzaklaştırılmasının engellenmesi istenecek.

OY KULLANMA
Almanya’da bulunan 2.5 milyon vatandaşımızın 2014 cumhurbaşkanlığı seçimleri başta olmak üzere seçimlerde oy kullanmalarına imkan sağlanması istenecek. Vatandaşlarımızın konsolosluklarda veya konsolosluk dışı mekanlarda oy kullanmalarına izin verilmesi ve oy kullanma günü güvenliğin sağlanması gündeme getirilecek.

MERKEL’İN DOSYASI

TÜRKİYE’nin altı maddelik dosyasına karşılık Merkel de Türkiye’den taleplerinin yer aldığı aldı maddelik bir dosya açacak. İşte Merkel’in dosyasındakiler.

MÜZAKERELER HIZLANDIRILMASI
Merkel, “Müzakereler son zamanda durma noktasına geldi. Müzakerelerde ilerleme kaydetmek için ben yeni bir başlığın açılmasından yanayım” dedi. Ancak Merkel, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda kuşkuları olduğunu da belirterek, Türkiye tarafına fazla da umutlanmayın mesajı verdi. Başbakan Merkel, “Müzakerelerin ucu açık yürütülüyor. Ben önümüzde uzun bir müzakere süreci durduğuna inanıyorum” dedi.

TİCARİ İLİŞKİLER
Merkel enerji, makine gibi bir çok sektörden 15 kişilik bir iş adamı heyetiyle Türkiye’ye hareket etti. Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacmi 30 milyar Euro ve Türkiye’deki Alman iş adamlarının yatırımı 7 milyar Euro. Almanya ticaret hacmini artırmak istiyor. Merkel, bu amaçla Türk ve Alman iş adamlarıyla da bir toplantı yapacak.

TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ
Merkel üniversitenin bu yıl ya da en geç gelecek yılın başında eğitime başlamasını istiyor. Ancak Erdoğan’ın Almanya’da Türk okulları talebine sıcak bakmıyor. Merkel, Türk öğrencilerin Almanya’da Türk okullarına gitmesi yönündeki öneriyi uygun bulmadığını söyledi.

VİZE KOLAYLIĞI
Dosyada Türk vatandaşlarına vizenin kolaylaştırılması var. Ancak Almanya vizenin kolaylaştırılmasını isterken, Türkiye kaldırılmasından yana. Bu konuda bir uzlaşma beklenmiyor.

SURİYE-İRAN-İSRAİL Uluslararası ilişkilerde Merkel’in Ankara dosyasında Suriye’deki iç savaş ve İran’ın nükleer santral programı var. En önemli konu ise Türkiye-İsrail ilişkileri. Almanya ilişkilerin bir an evvel normale dönmesini isteyecek.

TERÖR
Merkel’in dosyasında PKK terörü ve İmralı ile başlatılan görüşmeler de yer alacak.

TÜRKİYE MESAİSİNE PATRİOTLA BAŞLADI

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak dün öğleden sonra Gaziantep’e gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye mesaisine, Patriotlarla Kahramanmaraş’a gelen Alman askerlerini ziyaret ederek başladı. Merkel’in ziyareti dolayısıyla Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Kahramanmaraş’a geldi. Ziyaret nedeniyle yol güzergâhında yoğun güvenlik önlemi alındı. Jandarma Komutanlığı ekipleri Türkoğlu- Nurdağı karayolunun köprü ve menfez gibi bölümlerinde dedektör köpeği ile arama yaptı. Hâkim tepelere de keskin nişancılar yerleştirildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!