6 ayda sadece 3 bin 408 kişi geldi

Güncelleme Tarihi:

6 ayda sadece 3 bin 408 kişi geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2013 12:24

Almanya yıllardır yabancı diplomaları tanımamak için direndi. Kendi ülkesinde tıp eğitimi veya bir meslek diploması olan yabancılar, diplomaları tanınmadığı için Almanya’da kalifiye olmayan işlerde çalışmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Ancak kalifiye işgücü açığı ve işveren tarafından gelen baskılar üzerine Almanya bu diplomaları tanımayı kabul etti. Uzun tartışmalar ve çalışmalardan sonra geçen yılın nisan ayında nihayet yasa yürürlüğe girdi. Böylece kendi ülkesinde bir meslek veya okul diploması almış olanların, Almanya’da diploma ve sertifikalarını tanıtma şansı doğdu. Almanya’da yaklaşık 3 milyon yabancı diplomalı var.

Federal Eğitim Bakanı Annette Schavan yasanın yürürlüğe girdiği gün, “300 bin başvuru bekliyoruz” dedi. Ancak ilk 6 ayda gelen başvuru sayısı oldukça şaşırttı. İlk 6 ayda Almanya Ticaret ve Sanayi Odaları (İHK) ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (ZDH) toplam 3 bin 408 başvuru geldi. Sanatkarlar Odalarına yasa yürürlüğe girdikten 6 ay içinde bin 308, Sanayi Odaları’na ise 25 Ocak 2013 tarihine kadar 2 bin civarında başvuru geldi ve bunun 207’si Türkiye’de alınan diplomalar.

Sanayi Odaları 2 bin başvurudan 700 diplomayı tanıdı. ZDH merkezinden Holger Schwannecke, çok sayıda kişinin bu konuda kendilerinden bilgi aldığını ancak bu sayının başvurulara yansımadığını söyledi. ZDH yetkilisi Daike Witt, başvuruların düşük olmasının belgelerin tamamlanmasındaki zorluklardan da kaynaklanabileceğini belirterek şöyle konuştu: “Bu, masraflı bir iş. Sadece tek başına diploma yetmiyor. Bunun yanında kişinin nerede sınav yaptığını, hangi işyerinde çalıştığını kanıtlayan belgeler de getirmesi gerekiyor. Ayrıca 200 Euro ile 600 Euro arasında değişen işlem parası alınıyor. Bazen eksik belgeleri biz başvuranın ülkesinden istiyoruz. Ancak AB dışı ülkelerde bu belgelerin gelmesi çok uzun sürüyor. Biz bu belgelere dayanarak, denkleştirme işlemini yapıyoruz. Bize ilk 6 ayda bin 308 başvuru geldi. 290 diplomayla başı Türkler çekiyor. Türk diplomalarının yüzde 56’sını tam, yüzde 35’ini ise kısmen tanıdık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!