"6 ay" mağduru olmayın

Güncelleme Tarihi:

6 ay mağduru olmayın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2011 23:09

Yurtdışında altı aydan fazla kalmayı planlayan Almanya'daki Türk vatandaşlarının, bağlı bulundukları yabancılar dairesinden "izin belgesi" almaları gerekiyor. Yetkililer "Bu belge olmadan altı aylık süreyi aşanların Almanya'daki oturma izinleri yanabilir. Özellikle emekliler ve öğrenciler mağdur oluyor" dediler.

Haberin Devamı

İzin sezonu öncesi Türkiye'ye gidecekleri uyaran yabancılar dairesi yetkilileri, "Yurtdışında 6 aydan fazla kalacaksanız mutlaka izin belgesi alın" çağrısında bulundu. Geçtiğimiz yıllarda bazı vatandaşlar ihmalkar davranıp bu belgeyi almadıkları için Almanya'daki oturma izinlerini kaybetmiş ve ülkeyi terk etmek zorunda kalmışlardı. Bu gibi olayların yaşanmaması için yurtdışına gidecek kişinin bağlı bulunduğu yabancılar dairesine başvurması ve bilgi alması tavsiye edildi.

DÖNÜŞTE SORUN ÇIKABİLİR
Almanya'ya dönüşte havaalanındaki sınır polislerinin pasaporttaki çıkış ve giriş tarihlerini kontrol ettikleri, altı aylık süreyi aşanların ise sorun yaşayabileceği belirtiliyor. Geçmişte yaşanan olaylarda özellikle devlet yardımı alanlar ve süresiz oturma izni olmayanların sınırdışı ile karşı karşıya kaldıkları gözlendi. Konu hakkında görüştüğümüz Hessen Eyaleti'ndeki Gross Gerau Yabancılar Dairesi yetkilileri "Yurtdışında uzun süre kalması gerekenler, bunu belgeleyen evraklarla birlikte bize başvurabilir. Biz inceleyip sorun çıkmaması için yapılması gerekenleri söylüyoruz" dediler.

Haberin Devamı

15 YIL SINIRI
Kişinin geçici bir süre için yurtdışına çıktığı tespit edilirse izin belgesi verildiğini söyleyen yetkililer "Sadece 15 yıldan fazla burada yaşayan, kendi geçimini sağlayan ve süresiz oturma hakkı olanların oturma izni yanmıyor. Ancak biz buna rağmen sınırda herhangi bir yanlış anlaşılma olmaması için belge alınmasını tavsiye ediyoruz. Belgeyi çıkarmak fazla zamanınızı almıyor. Fiyatı 10 Euro" bilgisini verdiler. Son dönemlerde emeklilerin yanı sıra özellikle yurtdışına eğitim görmesi için gönderilen çocuklarda sorun çıktığına dikkat çeken Gross Gerau Yabancılar Dairesi yetkilisi "Süresiz oturma izni olmayan ailelerin çocukları Almanya'yı terk etmek zorunda kaldılar. Bu konuda istisna yapılması mümkün değil. Yasalar çok net" diye konuştu.

BEN TEDBİRİMİ ALDIM
Türkiye dönüşü herhangi bir sorun yaşanmaması için Friedrichshafen Yabancılar Dairesi'nden izin belgesi aldığını söyleyen Niğdeli Fevzi Yavuzyiğit (73) "Bazı vatandaşların bu belgeyi almadığı için sınırdışı edildiğini duymuştum. Bu nedenle dedbir aldım. Şimdi gönül rahatlığı ile Türkiye'ye gidip gelebiliyorum. Diğer emekli Türklere de tavsiye ediyorum. Bu belgeyi almadan yurtdışında uzun süre kalmayın ve belgeyi yolculuk sırasında daima yanınızda taşıyın" dedi.

SÜRESİZ AB OTURMA İZNİ AVANTAJ
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde oturma müsaadesiyle yaşayan Türk vatandaşları, "süresiz AB oturma izni” (Daueraufenthalt EG) alarak Türkiye'de aralıksız en fazla 12 aya kadar kalma hakkına kavuşuyorlar. Ancak süresiz oturma izni sahibi Türkler'in alabileceği bu statü için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. AB oturma izni alan kişi aynı zamanda başka bir AB ülkesinde 6 yıl yaşayıp çalışma müsaadesi alma hakkına sahip. (İngiltere, İrlanda ve Danimarka hariç). AB oturma iznini almak için; Almanya'da en az 5 yıl oturma iznine sahip olmak, yeteri büyüklükte evde oturuyor olmak, yeteri derecede Almanca bilmek, 60 ay emeklilik kasasına para yatırmış olmak veya çalışıyor olmak gerekiyor.

BUNLARA DİKKAT
-Sosyal yardım ya da işsizlik yardımı alanlara izin belgesi verilmiyor.
-Verilen izin belgesi süresiz. Ancak yurtdışına gidiş sebebine göre de süreli izin belgeleri de verilebiliyor.
-Belediyeler, askerlik, süreli iş, eğitim, staj veya sağlık sorunları gibi nedenlerle de yurtdışında uzun süre kalınabilmesi için izin belgesi çıkarıyor.
-6 aydan fazla yurtdışında kalan Almanla evli olan yabancılar, 15 yıl Almanya ’da yaºamamış olsalar bile oturma izinleri yanmıyor.
-6 aylık süre dolmadan, Almanya'ya giriş yapıp tekrar Türkiye'ye dönenlerin de oturma izinleri iptal edilebilir. Kişinin yurtdışında Almanya'dan daha az zaman geçirmesi gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!