5'TE 2 UMUDU

Güncelleme Tarihi:

5TE 2 UMUDU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2012 14:08

Almanya’nın Schleswig-Holstein Eyalet Meclisi için Türk kökenli beş adayda yarışıyor. SPD’li Serpil Midyatlı’nın kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.Ali Demirhan’ınh kaderini ise partisi Yeşiller’in oy oranları belirleyecek.

Haberin Devamı

ALMANYA’da siyaset dünyası gözlere ülkenin en kuzeyindeki Schleswig-Holstein Eyaleti’ne çevirdi.

2009’da yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde küçük partilerin haksızlığı uğradığına karar veren Eyalet Anayasa Mahkemesi’nin kararı üzerine bugün (pazar) yapılacak erken seçimlerde beş Türk kökenli de milletvekilliği için yarışacak.

İlk kez 2009’de ilk ve tek Türk kökenli olarak eyalet parlamentosuna giren SPD’li Serpil Midyatlı, parti listesinin 2. sırasından aday olduğu için şimdiden tekrar parlamentoya girmesi garantiyken, diğer Türk kökenli adayların durumları partilerinin oy miktarlarını önemli ölçüde artırmasına bağlı. Anketlerde sadece yüzde 2-3 civarında görülen Sol Partili Seyran Papo’nun parlamentoya girmesi Sol Parti’nin yüzde 5 barajını aşmasına bağlı.

Yeşiller’den ise Ali Demirhan, Gülser Dönen parti listesinin 16. ve 17. sırasından Michelle Akyurt ise Lübeck West bölgesinin direk adayı. Yeşillerli adaylardan Ali Demirhan partisinin yüzde 15 civarında oy alması halinde veya da iktidar ortağı olması durumunda milletvekilliğine en yakın isim.

Yüzde 40 kararsız
Son anketlerde Yeşiller’in sadece yüzde 13’lerde görünmesine rağmen, seçmenlerin yüzde 40’a yakın bir bölümünün kararsızlık içinde olduklarını belirtmeleri Yeşiller’i umutlandırıyor. Son bir ay içinde defalarca Schleswig-Holstein’a gelen parti adaylarının seçim kampanyası çalışmalarına katılan Eş Başkan Cem Özdemir, partisinin oylarını önemli ölçüde artıracağını belirterek,

“Seçmenlere eyalet seçimlerinin sadece Schleswig-Holstein için değil, aynı zamanda Federal Konseydeki denge için çok önemli olduğunu anlattık. CDU-FDP kaosunun bitmesini isteyen Yeşiller’e oyunu verecektir” dedi.

Koalisyon ihtimali yüksek
Son anketlere göre eyalette SPD ve CDU yüzde 31-33’lük oranla başabaş gidiyor. Bu da seçim sonrası SPD-Yeşiller-SSW (Danimarka azınlığı partisi) koalisyon hükümeti ihtimalini güçlendiriyor. Ancak bunun için Korsanlar ve FDP’nin yüzde 10’un altında kalmaları gerekiyor. Aksi takdirde eyalet için ne SPD’nin, ne de CDU’nun arzu ettiği büyük koalisyon dışında bir ihtimal kalmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!