56 kültürden 222 sanatçı "Göç"ü sahneleyecek

Güncelleme Tarihi:

56 kültürden 222 sanatçı Göçü sahneleyecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2013 12:38

Mannheim Kültür Dairesi, 82’si müzisyen, 5’i bestekar, 100’ü dansçı olmak üzere 56 değişik kültürden 222 kişinin yeraldığı bir etkinliği hayata geçiriyor.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 170 farklı ülkeden insanların bir arada yaşadığı ve birçoğunun artık kendini yerlisi olarak kabul ettiği Mannheim’da, kültürleri birbirine yaklaştıran önemli bir organizasyon hayata geçiriliyor.

'BİZ! Buradayız' (WIR! sind hier) başlığıyla Mannheim Belediyesi Kültür Dairesi tarafından, Baden-Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney’in himayesinde düzenlenen etkinlik, 17 Şubat Pazar günü Mannheim Nationaltheather’da sahnelenecek.

56 değişik kültürden 222 kişinin yeraldığı organizasyonda, dünyanın çeşitli bölgelerinden 33 değişik enstrümanla 82 müzisyen, 100 dansçı, 5 bestekar ve 3 koreograf, tek bir performans için sahne alacak.

ONURAL'IN BESTESİ
Organizasyon komitesinin isteği üzerine etkinlik için 5 bölümden oluşan bir beste yapan Türk müzisyen Cengiz Onural da, geçtiğimiz günlerde Mannheim’a gelerek, provaları yönetmeye başladı.

'Mannheim Orkestra Suiti' isimli bestesinde, 50 yılı aşkın göç tarihini konu aldığını söyleyen Onural, 1. bölümde Sirkeci’den seyahat başlangıcını, 2. bölümde trenden iniş, ürkeklik ve yabancılaşma, 3. bölümde çalışma hayatı ile birlikte kendine güvenin gelmesi ve kaynaşma başlangıcını, 4. bölümde hayatın oturması, ancak kafaların hala Türkiye’de olmasını, 5. ve son bölümde ise uzlaşma, kaynaşma, evi olarak benimseme ve yeni hayatı işledi.

DETAYLI BİR ÇALIŞMA
Projenin çok detaylı bir çalışma olduğunu belirten Onural, "Orkestra parçayı çalarken, bir taraftan konuları sembolize eden, duyguları yansıtacak, bölüm bölüm danslar ve film gösterileri de sunulacak. Bu bestemin Türkiye'deki ve Avrupa’nın diğer kentlerindeki orkestralar tarafından da çalınmasını çok isterim" dedi.

İstanbul’dan başlayıp, Kolombiya’nın Medellin kenti üzerinden Mannheim’a kültür seyahatini konu alan etkinlikte, Cengiz Onural’ın yanı sıra Şark Müzik Akademisi ve Motif Türk Halk Dansları Grubu da yer alacak. İlk gösteri saat 11.00’de, ikinci gösteri ise saat 15.30’da başlayacak. Etkinliğin müzikal yönetimini Uli Krug, rejisörlüğünü ise Gerburg Maria Müller yapıyor.

Cengiz Onural kimdir?
1961 İstanbul doğumlu Cengiz Onural, Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nü bitirdikten sonra 7 yıl mühendis olarak görev yaptı. 1996 yılından itibaren profesyonel müzisyen olarak çalışan Onural, gitar, klasik kemençe, rebap, cura ve buzuki çalıyor. 1985-1997 yılları arasında besteci, söz yazarı ve icracı olarak Yeni Türkü Grubu bünyesinde 9 albüme katkıda bulundu. Gerek kişisel olarak gerek gruplarıyla 5 film, 26 TV filmi, 7 belgesel, 20 dizi ve 5 multimedya prodüksiyonu için müzik yaptı. 1997’de klasik kemençe sanatçısı Derya Türkan ve tambur sanatçısı Murat Aydemir ile İnce Saz’ı kurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!