55 derecede ekmek parası

Güncelleme Tarihi:

55 derecede ekmek parası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 14:21

Bottrop’taki RAG Taş Kömürü Madeni’nde yerin bin 300 metre altında 55 derece sıcakta çalışanTürk maden emekçileri dertli. Her gün ölüm tehlikesiyle çalışmak bizi daha çok yoruyor diyenTürk işçiler erken emeklilikte daha az emekli aylığı almalarından da yakındılar.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Bottrop kentinde bulunan ve 1856 yılından beri faaliyet gösteren RAG Taş Kömürü Maden İşletmesi’nde yaklaşık bin 200 Türk çalışıyor. 1961’de Türkiye ve Almanya arasında imzalanan İş Göçü Anlaşması’ndan 8 yıl sonra RAG Taş Kömürü İşletmesi’ne devredilen maden ocağı 2018 yılının sonunda kapatılıyor.

3 bin işçi çalışıyor

Bottrop Taş Kömürü İşletmesi’nde işçi temsilciliği görevini yürüten Hayrullah Karakugun, Bottrop RAG Taş Kömürü Madeni hakkında şu bilgileri verdi:
“RAG olarak şu anda 5 maden ocağı olarak faaliyet gösteriyoruz. Bu ocaklar 2018 yılının sonuna doğru kapatılacak. Madenin en derin yeri şu anda bin 300 metrededir. Bu derinliğe kafes adını verdiğimiz asansörle yaklaşık 2 dakikada iniyoruz. Madende ısı derine indikçe artıyor. Her 33 metrede ısı 1 derece ısınıyor. Bin 300 metre derinde ısı yaklaşık 45 derece. Bir de buna kömür ısısı da eklenince sıcaklık 55 dereceyi buluyor. Bu ısının normal şartlarda tutulması için dışarıdan ocağa temiz hava pompalanıyor. Maden ocağında 24 saat çalışılıyor. Her gün yaklaşık olarak 3 bin işçi yer altında çalışıyor.”

Maden en ağır işçilik

İşçilerin çalışma takımları, su ve yiyecekleri ile 7 kilo ağırlıkla madene indiklerini kaydeden Karakugun şöyle konuştu: “Bu maden Almanya’nın en modern kömür maden ocağıdır. Şu anda Almanya’da 6 kömür ocağı kaldı. İşçi başına maden ocaklarına yaklaşık 6 kübik temiz hava pompalanıyor. Yer altında devamlı gaz ölçümleri yapılıyor. Anormal bir durum olursa üretim duruyor.”

Çevreye polis kontrölü

Madende çevre korunmasına özel önem verdiklerini belirten Karakugun, “Eğer ocağa bin litre yağ indirilmiş ise yine bin litre yağ dışarı çıkarmak zorundasınız. Bu durum maden polisleri tarafından devamlı kontrol edilmektedir. Tavana her 15 metrede özel su dolu fıçılar asılıyor. İçi 80 litre su dolu fıçılar herhangi bir yangın durumunda otomatik olarak patlıyor ve yangının sönmesine veya yayılmasına engel oluyor” dedi.

Babalarımız rahatsızlandı

Maden işçilerinin 49 yaşında erken emekliye ayrıldığını söyleyen RAG Taş Kömürü Madeni İşçi Temsilcisi Karakugun, bu durumdakilerin eline az miktarda aylık geçtiğini belirterek şöyle devam etti: “Maden işçileri erken emekli oldukları için yüzde 18 oranında daha az emeklilik aylığı alıyorlar. Günümüzün ekonomik şartlarını düşünürseniz, bu emeklilerin maddi sıkıntılar çekeceğini görürsünüz. Diğer bir sorun da sağlık. Madende çalışan babalarımız sağlıklarına dikkat etmediklerinden özellikle bel, diz ve omuzlarından rahatsızlandılar. Ama şu anda işçiler sağlıklarına dikkat ediyorlar.”

İşçilerin gözüyle maden

Ercan Erdenk (41): 25 yıldır RAG Kömür Madeni’nde çalışıyorum. Ben de madene meslek eğitimi yaptıktan sonra girdim. Madende o zamanlar iyi maaş veriyorlardı. O yüzden madeni seçtim. Şimdi koşullar ağır.

Emin Özdemir (47): 30 yıldır madendeyim. Çevremizdekilerin tavsiyesi ile madenci olmaya karar verdim. 49 yaşında emekliye ayrılacağım için madenci olmaktan memnunum. Diğer yandan da hayatımızı tehlikeye attığım için endişeliyim. Madende çalışma öz veri ister. Bu işi sevmeyen veya benimsemeyen yapamaz. Yerin 1000-1500 metre altına inmek her baba yiğidin harcı değildir.

İsmail Kaya (49): 33 yıl bilfiil çalıştıktan ve işçi temsilciliği yaptıktan sonra şu anda emekliye ayrıldım. Ama hâlâ buralardan kopamıyorum. Burası bizim hayatımız oldu. Bu madende bizim babalarımız çalıştı. Madencilik zor iştir. Herkes bu işi yapamaz. Evden işe giderken dua ile çıkarsın. Çünkü bu işte hayati tehlikelere maruz kalabilirsin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!