50 yıllık göçü 1 gecede yaşadılar

Güncelleme Tarihi:

50 yıllık göçü 1 gecede yaşadılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 18:57

Offenbach Türk İslam Cemiyeti, Almanya'ya göçün 50. yılında Türk toplumuna katkılarından dolayı başta Hürriyet Gazetesi olmak üzere dernek ve kuruluşlara onur ödülü verdi. Tarihçi Dr. Latif Çelik "Bu yıl göçmenleri övenler, göçün 51. yılında Almanyalı Türkler'i yine seçim malzemesi yapacak" diyerek alkış aldı.

Haberin Devamı

Fotogaleri: 50 YILLIK GÖÇÜ 1 GECEDE YAŞADILAR

Türkler'in Almanya'ya göçünün 50. yılı vesilesiyle Mühlheim'da görkemli bir gece düzenleyen Offenbach Türk İslam Cemiyeti - Yavuz Selim Camii, göç tarihini resim sergisi, sinevizyon, şiirler, tiyatro oyunu, verilen konferans ve ilk gelen Türkler'in canlı anlatımı ile başarılı bir şekilde gözler önüne serdi. Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı ve Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Yaşar Seracettin Baytar'ın da hazır bulunduğu geceye çok sayıda vatandaşımız katıldı. İşadamı Sait Özcan'ın hazırladığı, göçün ilk yıllarında Almanya'ya gelen Türkler'in yaşadıklarını gösteren resim sergisi büyük ilgi gördü.

NEDEN ÖĞRETMEDİNİZ?
Tarihçi Dr. Latif Çelik, göçün 50 yılını anlattığı konferasta ilginç detaylara dikkat çekti. Özellikle bugün uyum sağlamamakla suçlanan 1. nesil Türkler'in Almanca öğrenmesi için yıllarca hiçbir girişimin olmamasını eleştiren Dr. Çelik "1965 yılında sadece Ford Fabrikası'nda büyük bölümü Türk olmak üzere 57 bin yabancı işçi çalışıyordu. Ancak bu insanlar için basit bir Almanca kursu bile sunulmadı. Neden Almanca öğrenmedin diye herkes soruyor Türkler'e ama onlar hala neden bize öğretmediniz diye sorma hakkına sahip değiller. Bu yıl Alman ve Türk siyasiler göçün 50. yılını kutluyor, göçmenleri övüyorlar. Ancak göçün 51. yılında Almanyalı Türkler yine seçim malzemesi yapılacak" diyerek alkış aldı.

ÜÇ NESİLİ TEMSİL ETTİLER
Köln'den gelen "Dört köşeli üçgen" ekibinin tiyatro gösterisi, Sabri Uçar'ın ilk gelen Türkler'i anlatan duygulu sinevizyon gösterisi, Offenbach Yavuz Selim Gençlik Kolu korosunun mini konserinin renk kattığı gecede ayrıca Mehmet Ali Zaimoğlu (1. nesil), Dr. Yusuf Aslan (2. nesil) ve Mahmut Yiğit (3. nesil) göçte dün, bugün ve yarını değerlendirdiler. Özellikle bölgeye gelen 1. nesil Türkler'den Mehmet Ali Zaimoğlu'nun Almanya'ya geliş hikayesi ilgiyle dinlendi.

ONUR ÖDÜLÜ ALDILAR
Gecede Türk toplumuna katkılarından dolayı dernek ve kuruluşlara onur ödülleri verildi. Hürriyet Gazetesi, 40 yılı aşkın süredir Avrupa'da yayın yaptığı ve yıllardır Sıla Yolu'na çıkan Avrupa'lı Türkler'e hizmet verdiği için ödüle layık görüldü. Hürriyet Gazetesi adına arkadaşımız Ahmet Atak, Dr. Latif Çelik, Frankfurt Din hizmetleri ataşesi Dr. Yaşar Seracettin Baytar, DİTİB Hessen Eyalet Birliği 2. Başkanı İrfan Dinç, 1. nesil Türkler'den M. Ali Zaimoğlu, sosyal ve kültürel faaliyetleri ile tanınan Nazım Alemdar, Hattat Hasan Temiztürk, Offenbach Belediyesi Meclis üyesi Mahmut Yiğit ve DİTİB Offenbach Kadınlar Kolu gönüllü çalışanları ödüllerini Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı'nın elinden aldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!