50 yıl sonra yine yola çıktı

Güncelleme Tarihi:

50 yıl sonra yine yola çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2011 15:04

1961 yılında İstanbul Sirkeci’den Almanya’nın Münih kentine ilk Türk işçileri götüren ‘AlmanyaTreni’ 50 yıl sonra yeniden hareket etti. Dün saat 12.30’da yola çıkan trende TBMMBaşkanı Cemil Çiçek, milletvekilleri, gazetecilerle ilk kuşak Türklerden 40 kişi yer aldı.

Haberin Devamı

SİRKECİ Garı’nda düzenlenen uğurlama töreninde konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İstanbul’dan Münih’e kadar uzun bir yolculuk yapılacağını ifade ederek, ‘hayal ile hayat arasındaki o güzergahta pek çok anının da tazeleneceğini’ söyledi.

Almanya’nın, 20’nci yüzyılda iki savaş yaptığını ve her iki savaştan da yenik çıktığını anımsatan Çiçek, Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yeniden kendini toparlamaya başladığını kaydetti. Toparlanma sürecinde yabancı iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu belirten Çiçek, “Almanya’nın Avrupa’nın önde gelen ülkesi olması kolay olmadı. Bu toparlanmada en büyük katkıyı bizim gurbetçilerimiz verdi” diye konuştu.

Bizde Almancı onlarda yabancı

Almanya’ya 31 Ekim 1961 tarihinden itibaren Türkiye’den iş gücü gittiğini anımsatan Çiçek, Türkiye tarafından bakılınca ‘Almancı, gurbetçi’, Almanya tarafından bakılınca zaman zaman horlanan, dışlanan, evleri, iş yerleri yakılan ‘yabancı’ hikayelerinin var olduğunu anlattı. Almanya’ya gidenlerin yüzde 60’ının kalifiye işçiler olduğunu ve gittikleri dönemde Sirkeci Garı’nın bugünkünden daha kabalık olduğunu kaydeden Çiçek, o dönemde trenin üç günde Münih’e vardığını söyledi.

Almanya’dan sonra Avrupa’ya yayıldılar

Türklerin Almanya’nın ardından Hollanda, Belçika, Fransa gibi ülkelere de iş gücü olarak gittiğini hatırlatan Çiçek, zamanla Avrupa’ya gidenlerin arttığını ve bugün Almanya’da 3 milyon, Avrupa’nın genelinde 4 milyonun üzerinde Türk vatandaşının yaşadığını dile getirdi. Geçmişte “Bir gün geri döneceğim” diye gidenlerin, bugün Avrupa’da torunlarını sevdiğini ifade eden Çiçek, 50 yıl önce bir serüvene gider gibi yollara düşenlerin, bugün Almanya’da önemli bir sermaye gücüne sahip olduğunu kaydetti.

Çiçek, gurbetçilerin elde ettikleri gücü memleketlerinden esirgemediklerini dile getirerek, Türkiye’de kalkınma, refah, gelişmişlik, altyapı ve üstyapı adına ne varsa onun içinde ve özünde gurbetçi insanların alın terinin var olduğunu söyledi.

Türkiye’de, gurbetçiliğin şehitlik gibi ortak bir değere dönüştüğünü ve her ailede böyle hikayelerin var olduğunu ifade eden Çiçek, özellikle 1970’li yılları hatırlayanların hafızasında mutlaka gurbetçilere ilişkin anıların bulunduğunu dile getirdi.

Cemil Çiçek, birçok kişinin Avrupa yollarını onlardan dinlediğini, Avrupa medeniyetini onlardan tanıdığını belirterek, gurbetçilerin zamanla Türkiye’nin, Avrupa’daki vizyonuna dönüştüğünü söyledi.

Engellere rağmen hep var olacaklar

Almanya’ya işçi olarak gidenlerin çocuklarının işçi kalmadığını, bilim insanı, müteşebbis olduğunu ifade eden Çiçek, eskiden bilek gücüyle çalışanların bugün beyin gücüyle o ülkenin refahına, huzuruna, kalkınmasına önemli ölçüde katkı sağladığını anlattı. Çiçek, “Bundan sonra Almanya’da ve Avrupa’da çıkarılan bütün engellere rağmen oralarda Türkler hep olacak, bilgisiyle olacak, üretimiyle olacak, o ülkelere sağladıkları katma değerle olacak, hepsinden önemlisi gururlarıyla olacak, onurlarıyla olacaktır” dedi. Almanya Treni, Bulgaristan’ın Plovdiv, Sırbistan’ın Belgrad, Hırvatistan’ın Zagreb ve Avusturya’nın Salzburg kentlerinde mola verdikten sonra 30 Ekim’de Münih’te törenle karşılanacak.

Oy hakkının olmaması bizim ayıbımızdır

YURT dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanma sorununa da değinen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, şunları söyledi:
“Bugün vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde oy kullanma hakkını veremeyişimiz ciddi bir eksikliktir ve bizim bir ayıbımızdır. Hem bizim hem de öbür taraftakilerin. En başta Almanya olmak üzere hepimizin, bu sorunu çözmesi lazım. Aradan 50 yıl geçmesine rağmen, üçüncü dünya ülkeleri oralarda oy kullanma hakkını elde ederken, karşımıza çıkarılan zorlukları anlamak mümkün değildir. Biz yasasını çıkardık. Bugün buradan bir defa daha ifade ediyorum. Seçimlerin üzerinden birkaç ay geçti. Yüksek Seçim Kurulu, sorumluluğunu idrak etmeli, yasada eksikliği varsa, yetki eksikliği varsa, imkan eksikliği varsa, hiç vakit kaybetmeden TBMM’ye bu taleplerini iletmeli, bundan sonraki ilk yapılacak seçimde vatandaşlarımız orada bulundukları yerlerde oylarını kullanabilmelidir. En başta Almanya olmak üzere bu en temel insan hakkının kullanımı kolaylaştırılmalıdır, fazla da mazeret üretilmemelidir.”

Mutluyuz ama anlatmıyoruz

Almanya Treni’ni uğurlamaya Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Brita Wagener de katıldı. Göçle gelen Türklerin ve çocuklarının, bugün Almanya’da toplumun çeşitli kademelerindeki başarılı insanlar haline geldiklerini belirten Wagener, “Bugün çoğunlukla bu göçün yarattığı sorunlardan söz ediyoruz. Göçün kazandırdığı zenginlikten o kadar çok mutlu oluyoruz ama bu daha geri planda kalıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!