Güncelleme Tarihi:
Koalisyon partilerinin liderleri 16 maddelik konjonktürü teşvik paketinin son rötuşlarını yapmak üzere bu akşam başbakanlıkta bir araya gelecekler. Federal hükümet özel yatırımları tetikleyici tedbirlerle en az bir milyon kişinin işsiz kalmaktan kurtarılmasını amaçlıyor.
İnternetten yaptığı haftalık konuşmasında özel sektörün ihtiyaçlarına uygun yatırım teşviklerinden söz eden Başbakan Angela Merkelin konjonktür paketi kavramını kullanmaktan özenle kaçındığı dikkat çekiyordu. Bütün bakanlar kurulu üyeleri de söz birliği etmişçesine, teşvik paketini konjonktür programı şeklinde tanımlamamaya dikkat ediyor.
Berlin yönetimi borçla finanse edilen teşvik programlarından ziyade vergi indirimine öncelik tanıyacak. Devlete pahalıya patlayacakVergi gelirlerini düşüreceğinden, bu uygulama da devlete pahalıya mal olacak ve ek borçlanma artacak.
Hükümet, ekonomik durgunluğun hemen başında alelacele aldığı tedbirlerle işletmelerin küçülmek zorunda kalmasını önlemeye çalışıyor. Bu nedenle de yeni makine ve tesislere yatırım yaparak üretimi arttırmayı planlayan özel şirketlere vergi kolaylığı sağlanacak.Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ucuz kredi ihtiyacını karşılamak üzere de 15 milyar euroluk fon ayrılıyor.
Teşvik tedbirlerinin 50 milyar euroluk yatırımlara öncülük etmesi öngörülüyor. Teşvik önlemlerinin finansmanı için federal devletin en az on milyar euro borçlanması gerekecek. Eyalet ve belediyelerin borçları da artacak.
Saman alevi gibiAlman Sendikalar Birliği Başkanı Michael Sommer federal hükümetin taleplerini kabul edip uzun süredir bekledikleri teşvik programını başlatmasını olumlu karşıladıklarını belirtirken muhalefetteki Hür Demokrat Partinin Genel Sekreteri Dirk Niebel koalisyon hükümetinin hatalı bir politika izlediğini öne sürdü:
'Konjonktür programının iki temel kusuru var. Yüzde yüz borçla finanse edilmesi ve geçmişteki hataları tekrarladığı için işe yaramayacak olması. Teşvik önlemlerinin etkisi saman alevi gibi geçecektir.'
Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Partinin meclis grup başkan vekili Ludwig Stiegler ise, teşviklerin ek borçlanmayı arttıracak olmasına rağmen, devletin ekonomik durgunluğa seyirci kalamayacağı görüşünde: 'Konjonktürün desteklenmesi bizi dengeli bütçe hedefine daha çok yaklaştırır. Çünkü ekonominin çökmesi devlete çok daha fazla vergi kaybettirir.'
Konjonktür programının bakanlar kurulunda karara bağlanmasından sonra Başbakan Merkel özel sektör ve sendika temsilcileri ile bir araya gelecek. Mali krizin ekonomiyi frenlemesinden endişe duyan koalisyon hükümeti teşvik programının psikolojik etkisine güveniyor ve daha etkisini göstermeye başlamadan eleştirilerle sulandırılmasını önlemeye çalışıyor.