Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da Ren Nehri’ne komşu şehirlerde ‘5. Mevsim’ olarak adlandırılan karnaval sezonu başladı. Köln şehir merkezi, renkli görüntülere sahne oldu. Birbirinden farklı kostümler giyen katılımcılar, sabahın erken saatlerinde kutlamaların yapılacağı alanlara akın etti. Bu yıl karnavalın başlangıç tarihi olan 11 Kasım’ın cumartesi gününe denk gelmesi nedeniyle etkinliğe katılanların sayısının yüz bini geçtiği belirtildi. Etkinlik, her yıl olduğu gibi karnaval prensinin şehir idaresini sembolik olarak belediye başkanından almasıyla başladı. Köln Belediye Başkanı Henriette Reker’in selamlama konuşmasının ardından yağmura aldırış etmeyen ve kostümleriyle alanı dolduran karnaval tutkunları, saatler 11.11’i gösterdiğinde patlatılan konfetiler eşliğinde sevinç çığlıkları atıp karnaval müziği eşliğinde dans etti.
SIKI ÖNLEM ALINDI
Köln Belediyesi ve Emniyet Teşkilatı da haftalar öncesinden hazırlıklarını tamamladı. Tarihi Köln Katedrali, Heumarkt Meydanı ve Zülpicher Caddesi kutlamalardan dolayı araç trafiğine kapatılırken, karnaval alanlarına cam bardak ve şişe sokulmasına güvenlik gerekçesiyle izin verilmedi. Vatandaşlar, Köln Üniverstesi’nin yaklaşık 50 bin kişi kapasiteli parkına yönlendirildi. Belediye Başkanı Reker, açılışın hemen ardından Roohn Caddesi’ndeki Köln’ün en büyük sinagogunu ziyarete gitti. Reker, bir gün önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 9 Kasım 1938’de Köln’de yakılan Yahudi sinagoguyla ilgili, “Yahudi hayatına saldıranın toplumumuzda ve ülkemizde yeri yoktur” mesajını paylaşmıştı.
‘KÜL ÇARŞAMBASI’ GÜNÜ SONA ERİYOR
Her yıl geleneksel olarak 11 Kasım’da saat 11.11’de başlayan ve Katolik kesime özgü bir gelenek olarak bilinen karnavala on binlerce kişi katılıyor. Özellikle Köln, Düsseldorf ve Mainz şehirleri başta olmak üzere birçok kentte yapılan karnaval, ‘Rosen Montag’ ve ‘Kadınlar Günü’ gibi kutlamalarla şubat ayının sonuna kadar devam ediyor. ‘5. Mevsim’ şubat ayının sonunda ‘Rosenmontag’ (Gül Pazartesi) adı verilen büyük karnaval geçidiyle doruk noktasına ulaşıyor. ‘Gül Pazartesi’ geçidinde şirketler farklı renklerde özel olarak hazırlanan araçlardan tonlarca şekerleme, çikolata ve benzeri ürünleri vatandaşlara dağıtıyor. Karnaval ‘Aschermittwoch’ (Kül Çarşambası) adı verilen gün sona eriyor. Karnavalın ardından ‘Fastenzeit’ denilen ve 40 gün süren, Hıristiyanların et ve et ürünlerini tüketmediği ‘oruç’ dönemine giriliyor. Eğlencenin zirveye ulaştığı, dünyanın birçok yerinden turistin kente akın ettiği bu zamanlar ‘çılgın günler’ olarak anılıyor. Karnaval, Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyalet kentleri Köln, Düsseldorf, Troisdorf Aachen ve Bonn’da ciddi hazırlıklarla kutlanıyor.