5,2 milyon kalifiye işçiye ihtiyacımız var

Güncelleme Tarihi:

5,2 milyon kalifiye işçiye ihtiyacımız var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2011 21:42

Köln'de düzenlenen “Meslek Eğitim Günü 2011” adlı etkinliğe katılan NRW Çalışma Bakanı Guntram Schneider, “Tahminler Almanya'nın 2030 yılına kadar 5,2 milyon kalifiye işçi açığının olacağını gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Almanya genelinde değişik kentlerde 15 yıldan beri düzenlenen “Meslek Eğitim Günü 2011” bu kez Köln'de gerçekleştirildi. Meslek eğitiminin önemi ve gençleri meslek eğitimine yönlendirmenin yollarının arandığı etkinlikte, iki dilli göçmen gençlere büyük ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Rautenstrauch-Joest Müzesi'nde “Yarının uzmanını bugünden yetiştirin” sloganı altında yapılan etkinliğe Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider (SPD), Federal İş Ajansı'ndan Raimund Becker, NRW İş Ajansı Müdürü Christiane Schönefeld, Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Alman Sendikalar Birliği (DGB) Köln/Bonn Bölge Sorumlusu Jörg Maerle, Ford-Werke GmbH'dan Rainer Ludwig'ın yanı sıra meslek eğitimi konusunda çalışmalar yapan çok sayıda kurum ve kuruluşun yetkilileri katıldı.

KALİFİYE İŞÇİ AÇIĞINA DİKKAT ÇEKTİ
Gelecekteki kalifiye işçi açığına dikkat çeken NRW Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider, şöyle konuştu: “Tahminler Almanya'nın 2030 yılına kadar 5,2 milyon kalifiye işçi açığının olacağını gösteriyor. Globalleşen dünyada artık yeni ürünler ve yeni düşünceleri olan firmalar ayakta kalabiliyor. Bu da iyi yetişmiş kalifiye işçilerle mümkün. Geleceğimiz buna bağlı. Unutmayalım ki; günden güne azalıyoruz, yaşlanıyoruz ve çok çeşitliliğimiz artıyor. Bu da iş ve meslek eğitim pazarını etkiliyor. Hala birçok genç meslek eğitim yeri bulamamıştır. Özellikle göçmen kökenli gençlerin sayısı burada çok daha fazladır. Yanı sıra birçok firma maalesef imkanları olduğu halde meslek eğitimi vermemektedir. NRW'de şu anda 80 bin genç okul ile meslek eğitimi seçimi arasındadır. Bu sayının 40 bininin yer bulma imkanına olumlu bakılmaktadır. Ancak biz bu sayıyı daha da yükseltmeyi hedefliyoruz. Bunu içinde okuldan meslek eğitimine geçişin iyi bir şekilde organize edilmesi gerekir. Bu yüzden eyaletlerdeki okullarda 8. sınıftan itibaren meslek eğitimine yönlendirme çalışmalarına başlandı. Ancak bunun için öğretmenlerin, firmaların ve ailelerin desteğine ihtiyacımız var. Dual meslek eğitim sistemi için NRW hükümeti olarak çalışmalarımız hızla devam edeceğiz.”

GÖÇMEN KÖKENLİ GENÇLERDEN FAYDALANMALIYIZ
Almanya'daki kalifiye işçi açığının günden güne arttığını belirten Federal İş Ajansı'ndan Raimund Becker de, şunları söyledi: “Teknolojik gelişmeler mesleki alandaki değişimleri de etkilemektedir. Almanya'da bir potansiyel var. Elimizdeki bu potansiyeli kullanmalıyız. Göçmen kökenli genç bayan ve erkeklerin tümünden faydalanmalıyız. Bunun için göçmen kökenli gençlerin ailelere ulaşıp meslek eğitimin önemini vurgulamamız lazım. Kalifiye olmayan kişilerin iş bulma şansları, diğerlerine göre 8 kez daha azdır. Bu yüzden gençleri meslek eğitimine yönlendirmemiz gerekiyor.”

MESLEK EĞİTİMİNE KATKILARINI ANLATTI
Gençleri meslek eğitimi konusunda bilgilendirmek ve bir meslek sahibi olmalarını sağlamak amacıyla NRW'deki dört konsolosluğun iş ajansının desteğiyle “aksiyon planı” başlattıklarını, konsolosluk binalarında ayda bir kez olmak üzere meslek eğitim konusunda gençlere ve ailelerine danışma günü düzenlediklerini belirten Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa da, son olarak Ford firmasının sağladığı minibüsle “mobil danışma” adında bölgedeki cami ve kültür derneklerine giderek, orada aileleri ve gençleri meslek eğitimi konusunda bilgilendirdiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!