Güncelleme Tarihi:
AVRUPA ülkeleri arasında 1974 yılında "İslam" dinini resmen tanıyan Belçika Devleti, o yıldan bu yana geçen sürede bazı dini uygulamalara yardımda bulunurken, asıl dini kuruluşların kurumlaşma süreci 1998 yılında başlatıldı.
Belçika Müslüman Temsil Kurumu oluşturuldu. 68 kişiden oluşturulan bu kurum Belçika'da yaşayan 500 bini aşkın Müslüman'a hizmet için kolları sıvadı. Bu yolda verilen kavgalardan sonra meclis ikinci defa yenilendi.
ŞARTNAME İMZALANACAK
Halen bu kurumun başında bulunan Coşkun Beyazgül, 1998 yılında camilerin resmen tanınması konusunu gündeme getirdiğini söyledi. Wallon Hükümeti İçişleri Bakanı Philippe Courard ile Namur'da bakanlıkta bir basın toplantısı düzenleyen Beyazgül, "Camiler dosyası" ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.
İlk etapta resmen tanınacak 43 camiden 26'sının Türk camisi olduğunun altını çizen Courard ve Beyazgül, söz konusu camilerin tanınmasının ardında bir "şartnamenin" imzalanması gerektiğini vurguladılar. Şimdi söz konusu cami derneklerinin yöneticileri, bazı yaptırımları gerektiren "Şartnameyi" imzalayıp imzalamayacakları ise merak konusu oldu. Söz konusu şartname uyarınca, camilerde belli dönemlerde demokratik seçimler yapılacak, harcamalar şeffaf olacak ve camide yapılacak tadilat çalışmaları için yerel yönetim tarafından izin alınacak.
Bu arada Belçika'nın Brüksel ve Flaman kesimindeki camilerin tanınma işlemleri ise, çalışmaların sürmesinden daha sonra açıklanacağı bildirildi.