Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’ya 1978 yılında gelen İsmail ve Bergüzar Çınar çiftinin vatandaşlık işlemlerinde bir hata, her şeyi ilk geldikleri zamana döndürdü.
35 yıldır yaşadıkları ülkede yeniden süresiz otuma izni almak için mücadele veren Çınar çifti,
“Bunca yıl sonra tekrar başa dönmek ve ülkeye yeni gelen bir yabancı gibi muamele görmek, onurumuzu ve gururumuzu zedeliyor” diyerek yaşadıklarına isyan etti.
Almanya’da doğan çocukları şu anda 30 yaşının üzerinde olan çiftin oturma çilesi, 1 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe giren yeni Alman Vatandaşlık Yasası ile başladı.
İsmail Çınar, eşi Bergüzar Çınar ile birlikte 1996 yılında Alman vatandaşlığına geçmek için başvurduğunu, 1998’de Alman vatandaşlığı aldıktan sonra da aynı tarihte Türk vatandaşlığı için dilekçe verdiğini söyledi:
“Ancak bizim başvurumuzdan üç yıl sonra, yani 2001 yılında Türk vatandaşlığını tekrar aldık. 2000 yılında yürürlüğe giren Alman Vatandaşlık Yasası gereği bu yasanın yürürlük tarihinden sonra izin almadan Türk vatandaşlığına geçtiğimiz için Alman vatandaşlığımızı kaybettik ve yine yabancı statüsüne geri döndük. Bunun üzerine 2005 yılında oturma izini için başvurduk. O dönemde ikimiz de kendi işyerimizde çalışıyorduk. Bize süresiz oturma yerine üç yıllık oturma izni verdiler.”
ÜÇ KERE BAŞVURDULAR
“2008’de tekrar süresiz oturma izni almak için başvuruda bulunduk. Bu kez de yasada yeni düzenlemeler yapılacağı gerekçesi ile süresiz yerine tekrar üç yıl verdiler. 2011’de yaptığımız üçüncü başvurumuzda bu kez eşim Hartz IV adlı sosyal yardım, ben de işsizlik parası aldığım için bize yine sınırlı süreli oturma izni verdiler. Hatta eşime altı ay bana da bir yıllık oturma izni vermek istediler. İtiraz edince süreyi üç yıla çıkarabildik. Şimdi ikimiz de çalışıyoruz. Yine başvurduk. İşlemlerimiz devam ediyor. Yıllarca Almanya’ya katkıda bulunduk. Çocuklarımız oldu. Vergi ödedik. Almanya’yı vatan kabul ettik.”
60 yaşında uyum kursu
BERLİN Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) Genel Sekreteri Fuat Şengül, 2000 yılından sonra izin almadan bir başka ülke vatandaşlığına geçenlerin Alman Vatandaşlık Yasası’nın 25. maddesi uyarınca, Alman vatandaşlığı otomatikman iptal edildiğini hatırlattı.
Alman vatandaşlığını kaybedenlerin sık sık oturma izni alma sorunu yaşadıklarını belirten Şengül, şunları söyledi:
“Özellikle bu durumda olup da belli yaşın üzerinde olanlara daha esnek davranılması gerekir. 30-40 yıldır Almanya’da yaşayan ve 60 yaşına gelmiş insanlara kuralları bu kadar sert uygulamak kabul edilemez. Bazen 60 yaşın üzerinde olan insanlara uyum kurslarına katılma şartı bile koyuyorlar.”