32 Millet 1 Rezalet

Güncelleme Tarihi:

32 Millet 1 Rezalet
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2008 11:44

Almanya'nın Münih kentindeki Hanselmann İlkokulu'nda Alman ve yabancı kökenli öğrencilerin ayrı sınıflarda okutulması uygulaması tepki çekti. Okulun Veli Konseyi üyesi Ali Ak, kaşesinde "32 millet, bir sınıf" yazmasına rağmen, Alman ve yabancı öğrenciler farklı sınıflara toplandığını söyledi.

Haberin Devamı

Almanya’nın Münih kentinde Hanselmann adlı ilkokulda Alman öğrencilerle göçmen kökenli öğrencilerin sınıflarda ayrılması yoğun tepkilere yol açtı.
Kaşesinde "32 millet, bir sınıf" yazısı bulunan, ancak saf etnik sınıflar kurmakla suçlanan okul müdiresi Ulrike Wanner konuyla ilgili sorularımıza cevap vermedi. Okulun veli konseyi üyesi Ali Ak okuldaki ayrımcı sınıflar konusunda Hürriyet’e konuştu:
'Yeni okul döneminde 5 adet 1. sınıf açıldı. Bu sınıflardan 1 A sınıfında 18 Alman, 3 veya 4 göçmen öğrenci var. Buna karşın 1 B ve 1 E sınıfında 2 veya 3’er Alman var, gerisi yabancı. 1 C sınıfı ise sadece Müslüman göçmen kökenli öğrencilerden oluşuyor. 1 D sınıfının ise yarısı Alman yarısı yabancı. Gerçi okulun kendisi sınıflarda öğrencilerin büyük çoğunluğu Alman diyor, ama bunlar göçmen kökenli Alman vatandaşı.'

Seçimi iptal etti

Yeni eğitim döneminde veli konseyi seçildiği için yabancı çocukların velilerinden sınıf ayrımı üzerine şikayet mektubu aldığını söyleyen Ali Ak şöyle dedi:
'Çocukları sadece yabancı öğrencilerden oluşan sınıfa giden veliler bana şikayette bulundu. Ben de Müdire Hanım’a giderek olayı anlattım ve bu uygulamanın kaldırılmasını istedim. Müdire bana sadece Müslüman öğrencilerden oluşan sınıfı etik dersinde sınıfları bölmemek için kurduğunu söyledi. Bu görüşmeden iki veya 3 gün sonra ise veli konseyi seçiminin iptal edildiğine dair bir mektup aldım. Seçim yeniden yapıldı ve ilk seçimde 9 oyla başkan seçilirken, ikinci seçimde bir oy aldım. Böylece müdire, veli konseyi başkanlığından beni indirdi ve yerime bir Alman bayan seçildi.'

Çocuklarımız yanmasın

Kendisinin de Almanya doğumlu olduğunu anlatan Ali Ak konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Ben de burada doğdum burada okula gittim. İlköğretim okulunu bitirdim. Bizim çocuklarımız daha iyi bir eğitim alsın istiyorum. Ancak sınıflarda Alman ve göçmen öğrenci ayrımı bunun önünde büyük bir engel. Öğrenciler eşit bir şekilde sınıflara dağılmalı ki, çocuklar okulda sırf Almanca konuşsun ve kaynaşsın. Tüm istediğimiz bu. Okulun resmi mektupları üzerinde ‘32 millet bir sınıf’ kaşesi var. Ama bu ilkeye ters düşüyor. Bu, tam bir ayrımcılık. Biz öğretmenlerden çok memnunuz, sorun müdire.'

Bakan Stewens: Kabul edilemez

Etnik kökenli sınıf haberi üzerine Münih Belediye Meclisi Yeşiller Grubu meclise bir önerge vererek olayın aydınlanmasını istedi. Bavyera Eyaleti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Christa Stewens böyle bir uygulamanın kabul edilemeyeceğini, kökene göre sınıflar oluşturulmasının entegrasyon politikasına ters olduğunu açıkladı. Münih Yabancılar Meclisi de resmi bir açıklama yaparak Alman ve göçmen çocukların birbirinden ayrı sınıflara bölünemeyeceğini vurguladı. Münih Yabancılar Meclisi Başkanı Cumali Naz, sınıflarda öğrenci dağılımında en fazla yüzde 40, en az yüzde 15 göçmen kökenli öğrenci bulundurulmasının kriter olarak alınması talebinde bulundu.


DERS PROGRAMI NEDENİYLE

İlköğretim Eğitim Müdürlüğü, Hanselmann ilkokulunda etnik sınıflar oluşturulduğu suçlamasını 'Haksızlık' olarak niteledi. İlköğretim Eğitim Müdiresi Georgine Müller, Münih’te hiçbir okulda bilinçli olarak saf etnik sınıflar oluşturulmadığını savundu. Hanselmann ilkokulunda 32 milletten 400 öğrenci bulunduğuna ve yüzde 60’ının göçmen kökenli olduğuna işaret eden Müller, özellikle bu okulda entegrasyona büyük ağırlık verildiğini ve sınıflarda Alman öğrenci sayısının yüksek olduğunu söyledi. Ancak Müller etik dersi nedeniyle sadece Müslüman çocuklardan oluşan bir sınıf olabileceğini de itiraf etti.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!