Güncelleme Tarihi:
Sigara ile mücadelede WHO Avrupa Bölgesi Ödülü’ne, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl layık görüldü. Dünya Sigarasız Günü kapsamında, Ankara’daki bir otelde gerçekleştirilen ödül törenine Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Dünya Sağlık Örgütü Türkiye temsilcisi Maria Cristina Profili ve davetliler katıldı.
Bakan Akdağ, yaptığı konuşmada, geçmişte dünyada sağlıklı ve dumansız bir hayat için başlangıç adımlarının atıldığı bir günün yıl dönümünde olduklarını kaydetti. Akdağ, tütün ürünleriyle ilgili kanunun hazırlanmasında ve hayata geçirilmesinde TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl’ün büyük emek sarfettiğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlılığının da kendilerine güç verdiğini belirten Akdağ, tütün kontrolü konusunda Türkiye’nin lider ülke konumuna erişmesinde Başbakanın partisiyle beraber durmasının önemli bir neden olduğunu kaydetti. Türkiye’nin bu ödülü 5 yılda 3. kez aldığını hatırlatan Akdağ, ”Çok önemli bir mesafe katettik” dedi.
-”Uyarı kısmını kaldırmayı planlıyoruz”-
Yeni bir düzenleme için çalıştıklarını anlatan Akdağ, şöyle devam etti: ”Kapalı mekanlarda sigara içilmesi konusunda önce uyarı yapıp daha sonra cezalar tahakkuk ettiriyorduk. Bir düşünce olarak önümüzdeki günlerde uyarı kısmını kaldırmayı planlıyoruz. Çünkü artık 5 yıllık bir süreç geçti, herkes ne yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Bunun dışında bir iki ayrıntı daha var. Türkiye’yi tam anlamıyla liderliğe oturtacak bazı küçük rötuşlar daha yapmak durumundayız. Bunların da şu anda hazırlığını yapıyoruz.”
WHO’nun, tütün endüstrisinin konuya müdahalesine dikkati çektiğini bildiren Akdağ, süreçte tütün endüstrisiyle pek görüşmediklerini, onlardan da bu konuda bir talebin gelmediğini ifade etti. Akdağ, ”Eğer ülke olarak tavrınızı ve siyasi kararlılığınızı baştan belirlerseniz sigarayla mücadeleyi kaybetmezsiniz. Türkiye bunu yapmıştır. Bütün ülkelere, bütün ülkelerin yönetimlerine de ben bunu öneriyorum. Özellikle sigara endüstrisiyle oturup pazarlıklar yaprak bu işi çözmeye çalışan ülkelerin bu hususta başarı sağlayamayacaklarını da önemli bir tecrübenin sahibi ülkenin Sağlık Bakanı olarak ifade etmek isterim” diye konuştu.
-Hedef, 2015’in sonuna kadar yüzde 15’e çekmek-
Türkiye’de 2008’de yüzde 31 olan sigara kullanımının 2010’da yüzde 27’ye düştüğünü, 2015’in sonuna kadar bu oranı yüzde 15’e çekmek istediklerini belirten Akdağ, ”Çok iddialı bir hedef. İnanıyorum ki vatandaşımız bugüne kadar verdiği desteği bundan sonra da verecek ve inşallah biz bunu başaracağız” dedi.
Akdağ, ”Tütün kontrolünde dünya lideri ülke Türkiye” hedefine bir adım kaldığını vurgulayarak, bu konuda basının, muhalefetin de çok büyük desteğini gördüklerini, Türk halkının topyekun bu meseleyi sahiplendiğini söyledi. Hamilelere bir mesaj vermek istediğini bildiren Akdağ, ”Lütfen hiçbir hamile anne asla sigara kullanmasın, asla bir alkol kadehine elini uzatmasın, sigaranın bulunduğu ortamda bulunmamaya gayret etsin. Biz de hamileleri sigarının bulunduğu bir ortamla asla karşı karşıya bırakmayalım” dedi.
-”Biz, insanımızın yararına olmayacak hiçbir adımı atmayız”
Son günlerde kürtaj ve sezaryen konusunun konuşulduğunu anımsatan Bakan Akdağ, annenin ve karnındaki bebeğin sağlığının kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı. Akdağ, ”Vatandaşlarımız şundan emin olabilirler. Biz AK Parti hükümetleri olarak insanımızın ve toplumumuzun yararına olmayacak hiçbir adımı atmayız. Bugüne kadar nasıl ki sağlıkta dönüşüm programıyla hep insanımızın hayrına, sağlığına kavuşmasına yönelik adımlar attık, bu konudaki tutumumuz da hükümet olarak bu şekilde olacaktır” diye konuştu.
-”2030 yılına gelindiğinde her yıl 8 milyon insan ölecek”-
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Profili de sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımının, önlenebilir ölüm nedenlerinin başında geldiğini hatırlattı. Profili, tütün salgınının dünyada her yıl 6 milyondan fazla insanın hayatına mal olduğunu, bunlardan 600 bininin ise içmediği halde sigara dumanına pasif maruziyetten hayatını kaybettiğini belirtti. Profili, harekete geçilmediği takdirde 2030 yılına gelindiğinde, sigara yüzünden yüzde 80’i düşük ve orta gelirli ülkelerden olmak üzere, her yıl yaklaşık 8 milyon insanın yaşamını yitireceğini kaydetti.
Cevdet Erdöl ise konuşmasında, ödülü Türk halkına verilmiş bir ödül olarak kabul ettiğini vurgulayarak, ”Biz bütün bunların hepsini, insanları, çocuklarımızı sevdiğimiz için yaptık. Onların sağlığına verdiğimiz değer için yaptık” diye konuştu.