Güncelleme Tarihi:
BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, koronavirüse karşı mücadelede geliştirdikleri aşıyla tüm dünyaya umut oldu. Avrupa, gelecek hafta aşılamaya başlamaya hazırlanırken, Başbakan Merkel, Sağlık Bakanı Spahn ve Bilim Bakanı Karliczek, Prof. Dr. Şahin ve Dr. Türeci ile telekonferans yöntemiyle görüştü. Almanya’nın Prof. Dr. Şahin ve Dr. Türeci gibi güçlü araştırmacılara sahip olmasından çok büyük gurur duyduklarını belirten Merkel, iki Türk araştırmacının geliştirdiği ‘mRNA’ aşı teknolojisinin çok daha büyük potansiyele sahip olduğu söyledi: “mRNA teknolojisinin potansiyeli sonuna kadar kesinlikle tam kullanılmış değil. Bu aşı şimdi kullanılacak. Ben nasıl bir duygu olduğunu tasavvur bile edemiyorum, sizin böyle bir görevden dolayı heyecan duyuyor olmanızı da çok iyi anlıyorum. Bu çok büyük bir sorumluluk ve çok etkileyici. Bu yaptıklarınızdan dolayı sizleri tebrik ediyorum. Salgından dolayı ne kadar insanın hayatını kaybettiği düşünülürse, onay çıkması durumunda bu aşının ne kadar hayat kurtarabileceğini görüyoruz. Bu nedenle aşıya başlanacağı günün gelmesine seviniyoruz. Bu çalışmayla dünyaya umut oldunuz, sizinle çok büyük gurur duyuyoruz.” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G-20 toplantısında Şahin ve Türeci’nin Türk kökenlerinden bahsettiğini vurgulayan Merkel, bundan dolayı da mutlu olduklarını söyledi.
Başbakan Merkel ve yetkili bakanların kendilerini aramalarından dolayı onur duyduklarını belirten Prof. Dr. Uğur Şahin ise 11 ayda böyle bir aşıyı geliştirmiş olmalarını
30 yıldır bu konuda yaptıkları araştırmalara borçlu olduklarını söyledi. 30 yıldır kansere ve diğer hastalıklara karşı mRNA teknolojisiyle aşı üzerine araştırma yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Şahin, bu teknolojinin koronavirüse karşı da uygun olacağını düşünerek bu iş için kolları sıvadıklarını anlattı. Aksi halde bu kadar hızla aşıyı geliştirmenin mümkün olmadığını belirten Şahin, aynı zamanda başarılarını, 60 ülkeden gelen çok iyi uzman ekiplerine borçlu olduklarını vurguladı. Uluslararası iş birliğinin de önemine işaret eden Şahin, bu yüzden Pfizer gibi büyük bir şirketle iş birliği yaptıklarını kaydetti. Aldıkları teşviklerin de kendilerini cesaretlendirdiğini belirten Prof. Dr. Şahin “Bu işi hiçbir zaman yalnız başaramazdık. Bu aşı sayesinde gelecek kış normal bir yaşama kavuşacağız” diye konuştu. Şahin, geliştirdikleri aşının her yaş ve etnik grup için yüksek etkisine ve güvenilirliğine işaret etti.
‘KAHVALTIDA KARAR VERDİK’
Dr. Özlem Türeci de 12 ay boyunca geceli gündüzlü aşıyı geliştirmek için çalıştıklarını anlattı. Bu sürecin kendileri için çok heyecanlı geçtiğini belirten Dr. Türeci, “Misyonumuz, mümkün olmayanı mümkün kılmaktı” dedi. Koronavirüse karşı geliştirdikleri aşıyı ‘bir ara zafer’ olarak niteleyen Türeci, “Maraton daha bitmedi. Kansere, HIV gibi başka hastalık ve virüslere karşı çalışmalarımız aralıksız sürecek” dedi. Özlem Türeci, Başbakan Merkel’in “Ne zaman aşı çalışmasına başlamaya karar verdiniz?” sorusuna ise bu cevabı verdi: “Tarihi bile çok iyi hatırlıyorum. 24 Ocak sabahıydı. Kahvaltı masasında böyle bir aşıya yoğunlaşmamız gerektiğini konuşup kararlaştırdık. Şirket yönetimi de karara ‘Evet’ deyince, hemen işe başladık.”
ÖNCE 80 YAŞ VE ÜZERİ
Sağlık Bakanı Jens Spahn ve Bilim Bakanı Anja Karliczek de iki hocayı tebrik ederek, kendileriyle gurur duyduklarını söyledi. Spahn, gelecek pazar günü EMA’dan onay çıkması durumunda AB olarak aşılamaya 27 Aralık’ta hep birlikte başlamayı planladıklarını söyledi. Koronavirüse karşı ilk aşının ‘Made in Germany’ markası olması ve bu aşının ilk olağan onay alan aşı olmasından dolayı çok gurur duyduklarını vurguladı. Perşembe günü aşı düzenlemesini imzalayacağını açıklayan Sağlık Bakanı Spahn, önceliğin 80 yaş üzeri ve huzurevlerinde olacağını, diğerlerinin ise kendilerine ne zaman sıra geleceği üzerine bilgilendirileceğini söyledi. Bilim ve Eğitim Bakanı Anja Karliczek de böyle bir güvenli aşının çok kısa zamanda geliştirilmiş olmasından dolayı Şahin ve Türeci’yi tebrik etti.