Güncelleme Tarihi:
Bu yılın başından bu yana 207 bin kişinin Akdeniz üzerinden Avrupa'ya giriş yaptığını bildiren, Yüksek Komiserlik bu rakamın 2011 rakamlarının üç katı olduğunu ve giriş yapanların neredeyse yarısının Suriye ve Doğu Sudan'dan geldiğini açıkladı. 2014 yılında toplam 350 bin kişi ise botlarla yaşadıkları ülkelerden, farklı ülkelere giriş yapmaya çalışırken ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldı ve ekipler tarafından kurtarıldı. Güneydoğu Asya’da ise 540 kişi Bengal Koy’unu geçmeye çalışırken hayatını kaybetti.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verdiği rakamlara göre her 8 Suriyeli’den 1’i sınırın ötesine kaçtı ve 6.5 milyondan fazla kişi Suriye içerisinde evlerinden edilmiş durumda. Bu kişilerin yarısından fazlası çocuklardan oluşuyor. Bunun yanında Doğu Ürdün’e varmak üzere çölü geçen mülteciler insan kaçakçılarına (kişi başı 100 dolar) yüklü miktarda para vermek zorunda kalıyor. Mülteciler en çok sırasıyla Lübnan, Ürdün ve Türkiye’de bulunuyor. Her 5 mülteciden 4’ünden çoğu, kampların dışında kasaba ve şehirlerde hayatlarını devam ettirme mücadelesi veriyor. Verilere göre bu insanların yüzde 38’i standartların altında barınaklarda yaşıyor. Mültecilerin iş bulmada yaşadıkları güçlük, kötüleşen güvenlik sorunları ve artan gıda ve ürün fiyatları, barınma sorunlarından hemen sonra gelen problemlerin başında yer alıyor. Ayrıca gelen mültecilerin birçoğunun sağlık problemleri devam ediyor. Yeni gelen çok sayıda mülteci ise yalnızca son çare olarak Suriye’den ayrıldıklarını söylemekte.
Türkiye’ye kaçak girişler ise en çok Ege Denizi üzerinden gerçekleştirilmeye çalışılıyor. 2014 itibariyle yasa dışı yollarla Türkiye’ye denizden geçmeye çalışırken yakalanan kaçak göçmen sayısı Ege Sahil Güvenlik Komutanlığı rakamlarına göre 12 bin 426 olarak açıklanmıştı.