Güncelleme Tarihi:
YENİ ‘Omikron’ varyantının hızla yayılmasını engellemek aracıyla, iyileşenler ve aşı olanlar için de temas kısıtlamaları sıkılaştırılacak. Buna göre aşılı olan veya iyileşenlerden en fazla 10 kişi bir araya gelebilecek. Bu kural iç ve dış mekânlardaki özel buluşmalarda geçerli olacak, 14 yaşından küçük olanlar bundan muaf tutulacak. Ancak bir mekânda aşısız bir kişinin olması durumunda başka bir haneden en fazla iki kişi bir araya gelebilecek. Korona zirvesinde alınan bir başka kurala göre gece kulüpleri ve diskolar da 28 Aralık’tan itibaren kapatılacak. Yeni kurallar nedeniyle yılbaşı partileri gerçekleşemeyecek ve havai fişek satışları yasaklanacak. Ayrıca bu tarihten itibaren büyük etkinliklerin yapılmasına izin verilmeyecek. Zirveden futbol karşılaşmalarıyla ilgili de karar çıktı. Buna göre maçlar seyircisiz oynanacak. Alınan kararlar, ilk etapta 14 Ocak’a kadar geçerli olacak. Bir sonraki koronavirüs zirvesi de 7 Ocak’ta toplanacak.
AŞI SERTİFİKASI SÜRESİ KISALTILDI
Öte yandan AB komisyonu da ikinci doz aşının geçerlilik süresini 9 ayla sınırladı. Alınan karara göre hatırlatıcı üçüncü doz aşıyı yaptırmayanların ikinci doz aşıdan sonra aldıkları sertifikalar sadece 9 ay boyunca geçerli olacak. Bu süreden sonra üçüncü doz aşıyı yaptırmayanlar, aşısızlar gibi kısıtlamalardan etkilenecek.
Almanya Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) da hatırlatıcı üçüncü doz aşının, ikinci aşıdan üç ay sonra yaptırılması tavsiyesinde bulundu. Daha önce bu süre 6 ay olarak tavsiye edilmişti. STIKO, ‘Omikron’ varyantının çok hızlı yayıldığına dikkati çekerek, üçüncü doz aşının süresini kısaltma tavsiyesinde bulundu. Almanya’da şu anda yaklaşık 27.1 milyon kişi üçüncü aşısını yaptırdı. Yaklaşık 59 milyon kişi de ya iki doz ya da Johnson&Johnson’dan bir doz aşı yaptırdı.
ETİK KONSEYİ’NDEN ONAY
Almanya’da gelecek yıldan itibaren daha çok gündeme gelecek olan aşı zorunluluğu konusunda da önemli bir kurumdan açıklama geldi. Almanya Etik Komisyonu, bazı meslek gruplarına aşının zorunlu olmasından yana görüş belirtti. Komisyon, halkın genel sağlığı söz konusu olduğu için bunun mümkün olabileceğini ancak aşı çeşitliliği olması ve aşı yaptıracakların seçim hakkı olması gerektiğini ifade etti. Etik Komisyonu’nun 20 üyesinden 13’ü genel anlamda da yetişkinler için aşı zorunluluğunun olabileceği görüşünü savundu. Karşı olanlar ise yaşlı, kronik hasta ve diğer sebeplerle riskli grupların istisna tutulması gerektiğini belirtti. Federal hükümet ve eyaletler, Almanya Etik Konseyi’nden aşı zorunluluğu konusunda görüş belirtmesi talebinde bulunmuştu. Federal Meclis’te yeni yılın ilk aylarında aşı zorunluluğu konusunda oylama yapılacak.