24 yıl aradan sonra ilk nüfus sayımı

Güncelleme Tarihi:

24 yıl aradan sonra ilk nüfus sayımı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2011 12:27

Birleşik Almanya'da ilk kez nüfus ve bina sayımına dün başlandı. Yaklaşık 8 milyon kişi ile yapılacak anketlerde 80 bin kişi görev yapacak. Nüfus sayımının maliyeti ise 719 milyon Euro olacak.

Haberin Devamı

İki Almanya'nın birleşmesinin ardından ilk kez nüfus ve bina sayımı dün başladı. Federal Almanya'da en son nüfus sayımı 1987 yılında yapılırken yıkılan Doğu Almanya'da ise sayım 1981 yılında gerçekleşmişti.

Dün konu ile ilgili Berlin'de basın toplantısı düzenleyen Federal İstatistik Dairesi Başkanı Roderich Egeler'in verdiği bilgiye göre, sayımda 80 bin kişi görev alacak. Sayımın ülke bütçesine yükü ise tam 719 milyon Euro. 80 milyonu geçen nüfusun tamamına sorular sormak yerine tesadüfen seçilmiş yaklaşık 8 milyon kişi ile anket yapılacak. Ayrıca yaklaşık 17 milyon 500 bin ev ve binanın sahiplerine de gayri menkuller ile ilgili sorular yöneltilecek. Sayım sonuçları ile ilgili ilk bilgiler 2012 Kasım'ında açıklanacak. Detaylı sonuçlar ise 2013 Mayıs'ında kamuoyuna duyurulacak.

NASIL OLACAK
Almanya'da dün başlayan nüfus sayımında istatistik hesapları sayesinde nüfusun sadece yüzde 10'u sayılarak bunun üzerinden nüfusun tümümün rakamlarına ulaşılacak.

Trier Üniversitesi Ekonomi ve Sosyal İstatistik Bilim Dalı öğretim üyesi Ralf Münnich ve ekibinin geliştirdiği sayım sistemi ve formül sayesinde Zensus 2011 adı altında yürütülen sayımda böylece büyük tasarruf edilecek. Seçim sonuçları ve televizyon reytinglerinin hesaplanmasında kullanılan bir istatistik yöntemini geliştirerek sayım için uygun hale getiren Prof. Dr. Ralf Münnich'in formülü nüfus daireleri, çalışma ajansıları, yabancılar daireleri ve başka resmi dairelerdeki mevcut nüfus bilgilerinden faydalanmasını öngörüyor.

47 yaşındaki Prof. Münnich Federal İstatistik Dairesi'nin verdiği görev doğrultusunda sayım kapsamına girecek nüfusun yüzde 10'unun nasıl seçileceği için de özel bir formül geliştirdi. Münnich sayımda devlet dairelerindeki mevcut bilgilerin önemine değinerek, “Sayım aslında bu bilgilerdeki hataları ortaya çıkarıp örneğin yanlış adreslerin ve ikametlerin elenmesine sebep olacak. Dolayısıyla yüzde 10'unu sayarak ve bu bilgileri nüfus dairelerindeki mevcut verilerle kıyaslayarak sayımda hata oranını en alt seviyede tutacağız ” dedi.

Haberin Devamı

Sayımda yüzde 1'in altında bir hata oranıyla çalışılacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!