22 yıllık acı unutulmadı

Güncelleme Tarihi:

22 yıllık acı unutulmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2010 11:40

17 Aralık 1988 tarihinde neonazi Josef Seller’in kundaklaması sonucu evlerinde yanarak can veren Fatma Can, Osman Can ve oğulları Mehmet Can ile Jürgen Hübner törenle anıldılar. Anma törenine Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil’de katıldı

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Bavyera Eyaleti'ndeki Schwandorf kasabasında 17 Aralık 1988 tarihinde neonazi Josef Saller’in kundaklaması sonucu çıkan yangında ölen Fatma Can, Osman Can ve oğulları Mehmet Can ile Jürgen Hübner iki ayrı törenle anıldılar.

İLK TÖREN KİLİSEDE YAPILDI

Schwandorf Belediyesi geçen yıl aldığı karar gereği kundaklama sonucu ölen Fatma Can, Osman Can ve oğulları Mehmet Can ile Jürgen Hübner, bu yılda resmi bir törenle anıldılar. Schwandorf Alten Prarrhofes St. Jakop Kilisesi'ndeki ilk törende, Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil, Schwandorf SPD’li Belediye Başkanı Helmut Hey, Katolik Kilisesi'nden Dekan Hans Amann, Protestan Kilisesi'nden Arne Langbein, Belediye Meclis Üyesi Ferdi Erarslan, Nürnberg Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Cafer Acar, Schwandorf DİTİB Merkez Camii Hocası Cebrail Koz, Dernek Başkanı Halil Çağan, Can Ailesi'nin hayattaki kızları Leyla Kellecioğlu ile çok sayıda Alman ve Türk davetli hazır bulundu

IRKÇILIĞA KARŞI BİRLİK OLALIM

“Irkçılığa karşı yüzümüzü gösterilim“ adlı bir fotoğraf sergisinin de yer aldığı salondaki anma töreninde ilk sözü alan Belediye Başkanı Helmut Hey, "Acı olay Schwandorf halkını derinden üzmüştür" diyerek, “Irkçılığa karşı hep birlikte olalım. Irkçıların Schwandorf’ta yeri yoktur“ açıklamasında bulundu.

ACIMSIZ SALDIRILAR SON BULMALIDIR

Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil’de “Schwandorf halkının ırkçılığa karşı birlik olması sevindiricidir. Bir daha bu gibi acıların yaşanmamasını istiyoruz. Acımasız saldırılar bir daha tekrarlanmamalıdır. Ölenlere rahmet yakınlarına sabır diliyorum" dedi.

BİRBİRİMİ DAHA İYİ ANLAMALIYIZ

Protestan Kilisesi Dekanı Arne Langbein ise konuşmasında, “Birbirimizi daha iyi anlamamız için anma törenini kilisede yaptık. Tüm insanlar kalplerinde barış ve sevgi taşımalılar. Irkçı saldırıyı kınıyor ve tüm dünyada insanların barış içinde yaşamalarını diliyorum“ diye konuştu.

BU ACI İÇİMİ SIZLATIYOR

Kundaklama gecesi evli olduğu için başka bir evde bulunan Can Ailesi'nin o zaman 19 yaşında olan kızları Leyla Kellecioğlu da, neonazi Josef Saller’in 12.5 yıl cezası sonunda serbest bırakıldığına dikkat çekerek, cezanın az olduğunu belirtti. Kellecioğlu, aradan 22 yıl geçmesine rağmen ailesinin acısını hala içinde hissettiğini kaydetti. Konuşmalar ardından Kuran okundu ve müzik dinletisi yapıldı.

OLAY YERİNDE ANMA

Kilisedeki anma töreninin ardından kundaklanan eve yürüyen kalabalık, yağan kar ve soğuğa rağmen ölenlerin anısına duvara çakılan tabelanın önünde uzun müddet kalarak dua ettiler çiçekler bırakarak mumlar yaktılar. Schwandorf polisi her iki anma töreni boyunca sıkı güvenlik tedbiri aldı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!