22 yıl sonra tazminat hakkı

Güncelleme Tarihi:

22 yıl sonra tazminat hakkı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2010 11:08

Borken'de maden ocağında 22 yıl önce meydana gelen bir patlamada ölen işçilerin yakınlarının tazminat taleplerin, zamanaşımına uğramadığı mahkeme kararıyla kesinleşti. Kassel Eyalet Mahkemesi, kararını 1967'de hazırlanan ve patlama tehlikesine işaret edilen rapora dayandırdı.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Hessen Eyaleti'nde bulunan ve 14'ü Türk 51 kişinin öldüğü Borken Maden Ocağı'nda 22 yıl önce meydana gelen patlamada ölen işçilerin yakınlarının açtığı tazminat davası, dün Kassel Eyalet Mahkemesi'nde görüldü. Ölen madencilerden birinin eşinin, dönemin işletme müdürü, şimdi emekli olan bir yönetici ve işletmenin o dönemdeki sahibi olan Preussenelektra'nın devamı niteliğindeki Eon şirketi aleyhine açtığı 6 bin Euro tutarındaki tazminat davasında, mahkeme, bu talebin genel olarak zamanaşımına uğramadığına karar verdi.

43 yıllık rapor
Mahkeme, kararını, 1967 yılında Madencilik Dairesi tarafından hazırlanan ancak iki yıl önce Hessen Radyosu muhabirlerinin iki yıl önce yaptığı araştırma sırasında ortaya çıkarılan bilirkişi raporuna dayanarak verdiğini açıkladı.
Borken Madencilik Dairesi tarafından 43 yıl önce hazırlanan bilirkişi raporunda, 51 kişinin hayatını kaybettiği maden ocağında, patlama tehlikesinin bulunduğu tespit edilmişti.

15 aile müdahil
Böylelikle Almanya'nın en büyük maden faciası olarak tarihe geçen Borken Maden Ocağı'ndaki patlamadan 22 yıl sonra tazminat hakkını kazanan davacı eşin yanı sıra, davaya müdahil olarak katılan 15 aile için de tazminat hakkı doğdu. Mahkeme ayrıca, davacının eşinin ölümünden dolayı gördüğü psikolojik rahatsızlığın bilirkişi raporuyla tespit edilmesini ve buna göre de tazminat miktarının belirlenmesi karar verdi.

Yürekler yakan, ocaklar söndüren maden ocağında hayatlarını kaybeden Türk madencilerimizin adları şöyle: Ali Bozdağ (40), Ender Can Sağlam (27), Kemal Sağlam (25), Burhan Ölçek (26), Faik Ölçek (35), Ahmet Batıkan (33), Dursun Büyüktürk (26), Cevdet Mete (33), Ali Asker Akarsu (48), Murat Çelik (35), Şerafettin Barlas (45), Bayram Tüysüz (54), Selahattin Alkan (40), Hamit Alkuş.



K-mas

Haberin Devamı

Facianın 20. yıldönümü nedeniyle iki yıl önce ölen madenciler anısına Stolzenbach Maden Ocağı önünde düzenlenen törene 51 madencinin yakınları katılmıştı.


Türk aileler de ölen madencilerin isimleri yazılı çember şeklindeki beton anıta çelenk koydular.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!