Güncelleme Tarihi:
OCAK:
24 Ocak: Fransa’da "Türkiye Mevsimi" etkinlikleri çerçevesinde modacı Özlem Süer, 2010-2011 sonbahar-kış koleksiyonlarının sunulduğu hazır giyim fuarında tasarımlarını sergiledi.
25 Ocak: Avrupa Konseyi tarihinde ilk kez bir Türk parlamenter, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlık görevine seçildi. AKPM Türkiye Delegasyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, genel kurulda İspanyol parlamenter Luis Maria de Puig’in yerine AKPM Başkanlığına getirildi.
27 Ocak: "Türkiye Mevsimi" sürerken, 2010 ilkbahar-yaz Paris moda haftası ve Paris hazır giyim fuarı dolayısıyla Türk modacılar Paris’e akın etti. Modacı Dilek Hanif, "Ottoman Fairytale" adını verdiği 2010 ilkbahar-yaz moda koleksiyonunu Paris’in en prestijli otellerinden Crillon’da tanıttı.
ŞUBAT:
9-11 Şubat: Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Paris’i ziyaret etti. Çağlayan, Fransa Ekonomi, Ticaret ve İstihdam Bakanı Christine Lagarde ile görüştü. Bakan Çağlayan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Paris Ticaret ve Sanayi Odası (CCIP) ev sahipliğinde Ortadoğu-Orta Asya-Akdeniz-Afrika bölgelerarası İş Forumuna katıldı.
9 Şubat: Fransa’da faaliyet gösteren Türk göçmen derneği L’ACORT tarafından düzenlenen "7. Türk Sinema Haftası", Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın yönettiği "İki Dil, Bir Bavul" filminin gösterimiyle başladı.
11 Şubat: "Türkiye Mevsimi" etkinlikleri çerçevesinde, yazar Sedef Ecer’in Fransızca kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu "Sur le Seuil" (Eşikte), Paris’in ardından Normandiya’da oynandı.
11 Şubat: Paris’te yaşayan yazar Nedim Gürsel’in 1983 yılında yazdığı "İlk Kadın" romanı, Fransız yönetmen Patrick Verschueren tarafından oyunlaştırılarak Fransız seyircisiyle buluşturuldu.
25 Şubat: Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker, OECD tarım bakanların toplantısına katıldı. Toplantılarda, küresel ısınma ve sera gazı etkisinin düşürülmesi ile bağlantılı olarak tarım ve gıda üretimi konusu öncelikle ele alındı.
25 Şubat: "Türkiye Mevsimi" etkinlikleri çerçevesinde "Paris’te Türk Okulu" resim sergisi açıldı. Sergide, aralarında Fikret Mualla ve Abidin Dino gibi Paris’te yaşamış ve bu kentten etkilenmiş sanatçıların bulunduğu 9 ressamın eserleri yer aldı. Paris’te Montparnasse Müzesinde açılan sergi, 4 Nisan'a kadar açık kaldı.
MART:
20-21 Mart 2010: Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Paris ve Orleans kentlerinde temaslarda bulundu. Şimşek, temasları kapsamında Fransa’da faaliyet gösteren Fransa Aktif Türk İş Adamları Derneğinin yemeğine katıldı.
23-25 Mart: Libananco şirketinin el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10 milyar dolar tutarındaki tahkim davası Paris’te görüldü. Üç gün süren duruşmalarda Cem Uzan, Hakan Uzan ile Türk hükümetinin avukatlarının görüşleri dinlendi.
26 Mart: Uluslararası Paris Kitap Fuarı açıldı. 31 Mart tarihine kadar açık kalan fuara Türkiye bu yıl geniş ve zengin bir programla katıldı. 160 binin üzerinde ziyaretçi, 1100 katılımcı ve 3 bine yakın yazarın katıldığı fuarda Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, yayıncı ve yazar meslek örgütleriyle birlikte yer aldı.
27 Mart: Piyanist Tuluyhan Uğurlu, Paris’in en eski tiyatro salonu Theatre Ranelagh’da "Dünya Başkenti İstanbul" isimli eserini seslendirdi. Bestesi Uğurlu’ya ait, müzik ve görüntülerle İstanbul’un anlatıldığı konserde piyaniste kavalda Murat Toraman, kemanda Doğukan Çokşeker eşlik etti.
27 Mart: Fransa’daki "Türkiye Mevsimi" etkinlikleri çerçevesinde, Paris’te Türk işyerlerinin yoğun olarak bulunduğu "Faubourg St. Denis" sokağında "La Petite Istanbul en Fete" (Paris’te Küçük İstanbul Bayramı) etkinliği düzenlendi.
30 Mart: Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) girişimiyle, Birleşmiş Milletlerin Paris’teki Kültür Bilim ve Eğitim Teşkilatı (UNESCO) binasında Nevruz Bayramı kutlandı. UNESCO’nun 2009 yılında "Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne Nevruz’un dahil edilmesi ve BM’nin 2010 yılını "Tüm Kültürlerin Yakınlaşması Uluslararası Yılı" ilan etmesi dolayısıyla, UNESCO’nun Türkiye, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Rusya, Ukrayna ve Moldova daimi temsilciliklerinin katkılarıyla ve TÜRKSOY’un koordinatörlüğünde ilk kez bu yıl Fransa’da Nevruz kutlama törenleri düzenlendi.
30 Mart: Üçüncü Fransa Türk Öğrenciler Kongresi, Strasbourg’da toplandı. "Avrupa Ruhu ve Vizyonu" başlığı altında yapılan toplantıda AB’nin dünya ölçeğindeki gücü ve rolü tartışıldı. Fransa’nın eski AB işlerinden sorumlu bakanı Pierre Moscovici, Avrupa milletvekili Catherine Trautmann, eski Endüstri Bakanı François Loos ve eski Avrupa Parlamentosu üyesi Vural Öger bu yılki kongrenin katılımcıları arasında yer aldı.
31 Mart: Uluslararası Paris Kitap Fuarının son gününde, Fransa-Türkiye Dostluk Komitesi yazar Sema Kaygusuz’un "Yere Düşen Dualar" (La Chute des prières) adlı romanına ödül verdi.
NİSAN:
6 Nisan: Fransa’da devam eden "Türkiye Mevsimi", Versay Şatosu’nun içinde yer alan opera binasındaki "Müsenna" etkinliği ile sona erdi. "Türkiye Mevsimi" etkinliklerinin kapanış törenine, resmi bir ziyaret için Paris’e gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Fransa’da 2009 Temmuz ayında başlayan "Türkiye Mevsimi" çerçevesinde ülke genelinde 70 kentte çeşitli alanlarda 400’ü aşkın etkinlik düzenlendi.
7 Nisan: Resmi ziyaret için Paris’te bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüştü. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Fransız muhatabı Bernard Kouchner de katıldı. Görüşmede, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkiler, Türkiye’nin AB üyelik süreci ile diğer ikili ve bölgesel konular ele alındı.
16 Nisan: Ressam Bedri Baykam’ın, Norveçli sanatçı Edvard Munch’un anısına hazırladığı sergi, Paris’in ünlü Pinacotheque Müzesinde açıldı. Baykam’ın 13 adet 4-D yapıtının yer aldığı sergi, 18 Temmuza kadar açık kaldı.
10 Mayıs: BM Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), "Kültürel Mirasın Korunmasında Bir Öncü: Osman Hamdi Bey (1842-1910): Sanatçı, Arkeolog ve Müzeci" konulu panel düzenledi. UNESCO’nun geçen yılki 35. Genel Konferansında, Kültür ve Turizm Bakanlığının önerisiyle, Osman Hamdi Bey’in 100. ölüm yıl dönümünde uluslararası anma etkinliklerine UNESCO’nun katılması kararlaştırılmıştı.
MAYIS:
27 Mayıs: Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, Paris’te yapılan OECD Bakanlar Konseyi yıllık toplantısına katıldı.
HAZİRAN:
2 Haziran: Dünya Su Forumu dönem başkanlığı, düzenlenen törenle Türkiye’den Fransa’ya geçti. Elysee Sarayı’ndaki törende konuşan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "5. Dünya Su Forumu" dönem başkanlığını yapan Türkiye’ye teşekkür etti. Törene Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da katıldı.
EKİM:
11-12 Ekim: Fransa Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Bernard Kouchner, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun konuğu olarak Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulundu.
KASIM:
10 Kasım: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Strasbourg’da Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığını Türkiye adına Makedonya’dan devraldı.
15-16 Kasım: Sosyalist Enternasyonal Konseyi Paris’te toplandı. Toplantılara Türkiye’den CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş katıldı.
ARALIK:
14 Aralık: Fransa’nın terör örgütü PKK’nın Avrupa’daki elebaşılarının da içinde olduğu 18 kişiyi yargılayacağı açıklandı. Sorgu hakimi Thierry Fragnoli, üç yıllık bir soruşturmanın ardından 2007 yılında ”terör örgütüne üye olmak, mali destek sağlamak ve kara para aklamak” suçlamalarıyla Paris’te gözaltına alınan, ancak daha sonra serbest bırakılan 18 kişinin yargılanmak üzere mahkemeye sevk edilmesini kararlaştırdı. Fragnoli, bu kişilerle birlikte, terör örgütüyle olası ilişkileri nedeniyle Paris’teki bir kültür merkezi hakkında da dava açılmasını istedi.
14 Aralık: ”Dice Kayek” markasının tasarımcısı Ece Ege, Fransa Meclis binasında düzenlenen törenle, ”Fransa Avrupa Akdeniz” derneğinin en başarılı kadın ödülüne layık görüldü. Ödül, Fransa’da kariyer sahibi, farklı kökenlerden ve kültürlerden gelen, kendi alanında önemli başarılara imza atmış ve genç nesillere örnek teşkil edecek 9 ünlü kadına veriliyor.