Güncelleme Tarihi:
Almanya’da at eti skandalından sonra savcılık şimdi de 200’e yakın organik tavuk çiftliğine soruşturma başlattı. Almanya’da ‘bio’ ürünler olarak satılan organik ve doğal ortamda yetişen tavuk yumurtaları satan çiftliklerin, yeterli sağlık koşullarına dikkat etmediği iddia ediliyor. Soruşturma yürütülen çiftliklerdeki tavukların daracık kafeslerde tutulduğu ve tavukların yaralı oldukları kaydedildi.
YÖNETMELİĞE UYMADILAR
Özellikle Aşağı Saksonya ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerindeki 200 çiftliğin doğal ortamda tavukları yetiştirmediği halde yumurtaları organik etiketiyle sattığı ortaya çıktı. Araştırmada, tavuk çiftliklerinin uzun zamandan beri, sistematik olarak organik üretim yönetmeliğine uymadıkları da tespit edildi. Göreve geçen hafta başlayan Aşağı Saksonya Tarım Bakanı Yeşillerli Christian Meyer, olayın sistematik bir dolandırıcılık olduğunu belirterek, tüketicilerin kandırıldığını söyledi. Hangi çiftliğe yönelik dava açılacağı ise soruşturma sonrasında belirlenecek.
İSİMLER AÇIKLANACAK
Bakan Meyer, çiftliklerinde doğal üretim yapmadıkları halde yumurtaları organik etiketiyle satan markların isimlerinin kamuya açıklanacağını kaydetti. Meyer, yapılan araştırma sonrası yönetmeliğe uymayan çiftliklerin, üretim lisanslarının da iptal edileceğini duyurdu. Konuyla ilgili Brüksel’den açıklama yapan Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı İlse Aigner ise, “Eğer iddialar doğruysa çok büyük bir dolandırıcılık olayıyla karşı karşıyayız” dedi.
Tüketiciler tedirgin
AT eti skandalından sonra endişelenen tüketiciler, organik tavuk ve yumurta yetiştirmedikleri halde etiketine organik yumurta yazan çiftliklerden sonra iyice tedirgin oldu. Büyü k sahte karlık Salih Aktaş, Eurogıda Potsdamer Şubesi Müdürü:
“Bu tür skandalların ardı arkası kesilmiyor ve otomatik olarak müşterilerimizi etkiliyor. At eti skandalından sonra insanlar tereddütte kalıyor. Yetkililer üretici çiftlikleri sıkı bir denetim altına alarak insanları kandıranlara ağır cezalar vermeli. Kimsenin sağlığımızla oynamaya ve bizi kandırmaya hakkı yok.” Sıkı denet len meli Mehmet Bulut, Paşam Baklava sahibi: “Pastanemizde haftada 400 yumurta tüketiyoruz. Bu tür skandallar hepimizi üzüyor. Tavuk ve yumurta üreten şirketler mercek altına alınmalı. Ürünlerimizde organik yumurta kullanıyorduk. Normal yumurta ile organik yumurta arasında bir fark göremedik.
Daha önce de bu tür iddialar çıkmıştı ve organik yumurta kullanmaktan vazgeçtik. Bu skandal bizi haklı çıkardı.” Cezaland ırılsınlar Yaşar Güney, Ali Alkurt, tüketici: “Sağlıklı beslenmemize dikkat ettiğimiz için devamlı organik yumurta alıyorduk. Şimdi kandırıldığımız duygusuna kapıldık. Yetkililer bu tür yerleri sıkı denetim altına almalı. Suçlu olan çiftlik yöneticileri cezalandırılmalıdır.”