Güncelleme Tarihi:
Öğrenci Protestosu
Zahide Örtlek, Mesut İlhan ve Özcan Volkan isimli Türk öğrenciler, 20 bin Euro borçla hayata atılmaya mecbur bırakıldıklarını ifade ederek, hükümeti, öğrencileri ağır borç yükünün altına sokmakla suçladılar.
Parasızlar okuyamaz
Avrupa Birliği ülkesinden gelen öğrencilerin 500, kendilerinin ise 1500 Euro ödemek zorunda olduklarına dikkat çeken Darmstadt Üniversitesi Öğrenciler Birliği sözcülerinden Sibel Karadaş, "Okumak için Almanya´ya geldik. Ancak, bu tür girişimlerle okumamız engelleniyor. Birçoğumuz bu yükün altından kalkamayacak. Bence bu bir başlangıçtır.
Hessen Eyaleti ve aslında Almanya´nın asıl hedefi üniversiteleri ilerde tamamen özelleştirmek. Ayrıca Almanya´da ırkçılık artarken, Hessen Eyalet hükümetinin böyle ayrımcı bir girişimi onların ekmeğine yağ sürmek anlamına gelir. Bir tarafta AB üyesi dışı ülkelerin öğrencilerine fahiş harç engeli konuluyor, diğer yanda ise Almanya´da yaşayan çok çocuklu ve fakir ailelere yüksek eğitim yolu resmen kapatılıyor" diye konuştu.
Tepkiler sürüyor
Öte yandan üniversitelerde okuyan öğrencilerden harç alınmasına karşı dün de Münster kentinde protesto gösterisi düzenlendi. Münster Westfaelische Wilhelms Üniversitesi’nde Federal Anayasa Mahkemesi’nin, paralı öğretime yeşil ışık yakan ve harçların gelecekte artırılabilmesine olanak tanıyan kararını protesto eden öğrenciler, rektörlüğü işgal ettiler.
Üniversitenin merkez binasına çadır kuran öğrenciler, binayı da dev afişlerle donattılar. Öğrenciler adına konuşan öğrenci temsilcisi Olaf Götze, protestolarının karşı tarafın geri adım atana kadar devam edeceğini söyledi. Götze, "Üniversiteler ticarethane değil bilim yuvalarıdır. Bu gerçeği herkesin kabul etmesi gerekir" dedi.
Alaverdi TURHAN-Ali ÇALIŞKAN/ DARMSTADT-MÜNSTER