'19 milyon binanın 8 milyonunun yıkılması lazım'

Güncelleme Tarihi:

19 milyon binanın 8 milyonunun yıkılması lazım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2011 14:14

Türkiye Hazır Beton Birliği, Van’dan alınan beton numuneleri ve yapılan araştırmayla ilgili sonuçları bir basın toplantısıyla açıkladı.

Haberin Devamı

Basın toplantısına Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Ertuğrul ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hulusi Özkul katıldı.

"19 MİLYON BİNANIN 8 MİLYONUNUN YIKILIP YENİDEN YAPILMASI LAZIM"

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, yaşanan örneklerden yola çıkarak binaların beton kalitesi üzerine konuştu. Güleryüz, 1999 Gölcük depreminden sonra İstanbul’daki yapıların incelenmesi sonucu beton kalitesinin C8 - C9 çıktığını kaydetti. Güleryüz, Türkiye’de varolan 19 milyon binanın 8 milyonunun depreme dayanıksız olduğunu da söyleyerek "2004 senesinde Konya’da Zümrüt Apartmanı yıkıldı onun beton sınıfı C10’du. Depreme gerek kalmadan kendiliğinden yıkıldı. 2007’ de Zeytinburnu’nda Huzur apartmanı yıkıldı onda da C10 beton vardı. Kaliteli beton yapılmadığı sürece bu yapılarla karşılaşacağız. 1988 öncesi binalarımızın yıkılıp yeniden yapılması lazım. Şu an Türkiye’de 19 milyon bina var. 19 milyon konutun 8 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması lazım. Bunun boyutu 70 bin liradan 560 bin lira yapar. Kenstel dönüşümü 10 senelik bir hedefle gerçekleştirmemiz lazım. Senede 30 milyar dolar harcayarak bunu yapmamız lazım" diye konuştu.

"KALİTESİ C30’UN ALTINDAYSA ALMAYACAKSINIZ"

Güleryüz, Avrupa’da beton kalitesinin C35 düzeyinde olduğunu söyleyerek, "Avrupa’da beton C35 ile başlıyor. Biz Türkiye Hazır Beton Birliği olarak diyoruz ki C30’dan aşağı beton kullanmayalım. Yapım sırasında kalite derecesi bir iki derece düşüyor. Bu karot sonuçları bizim karnemiz. Biz bu karneden kalmış durumdayız. Şu bir gerçek İstanbul’da yapılan her marka proje kaliteli, hazır beton da kullanmışsa, her bir daire bir can filikası olarak hayat kurtarıyor. 1988 öncesi binaların karot değerleri alınarak düşük değerli olanların yeniden yapılması lazım" diye konuştu.

Haberin Devamı

Güleryüz ev alacaklara da uyarılarda bulunarak, "Bizler konut alırken fayansı nasıl musluğu nasıl diye bakıyoruz. Ama artık bilinçli tüketici olacaksınız. ’Bunun beton cinsi ne?’ diyeceksiniz. Kalitesi C30’un altındaysa almayacaksınız. Bunların yapılması için de binalarda hazır beton kullanılmış mı sorulması lazım" dedi.

"ŞÜPHELENEN VARSA HAZIR BETON BİRLİĞİNE BAŞVURABİLİR"

Güleryüz, oturduğu binanın beton kalitesini denetlettirmek isteyenlerin nereye başvurması gerektiği sorusuna da yanıt verdi. Güleryüz, "Bize gelebilirler. Hocalarımız tarafından denetlenebilir. Karot alma olayı binayı örseliyor. Ancak çekiçle sağlam numune alıyorsunuz ve yüzde 90 oranında betonun ne olduğunu anlıyorsunuz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Güleryüz bir tavsiyede de bulunarak, "Benim tavsiyem 50 seneden fazla servis ömrü geçirmeden binayı yenilemeniz. Şüphelenen varsa hazır beton birliğine başvurabilir" diye konuştu. Güçlendirme yerine binaların yeniden yapılması taraftarı olduğunu söyleyen Güleryüz, "Güçlendirmeye inanmıyorum. Bazı yöntemlerle çürük bir malzemeyi sağlam malzemeyle bohçalamak istiyorsunuz. Yapılabilir ama bunun yerine yapım maliyetlerine bakıldığı zaman attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmiyor" dedi. Güleryüz konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla da paylaştıklarını dile getirerek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na irtibatımız var. Önerilerimizi yazılı olarak bakanlığa iletiyoruz .Son derece kararlılar bunu çözecek gibi gözüküyorlar " ifadesini kullandı.

VAN’DAKİ BİNALARDAN ALINAN KAROT SONUÇLARI AÇIKLANDI

Basın toplantısında bir sunum yapan İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hulusi Özkul ise Van’da bulunan çeşitli binalardan değişik beton örnekleri alındığını kaydetti. Özkul, bu örneklerin ise Türkiye Hazır Beton Birliği’nin laboratuvarlarında basınç uygulanarak kırıldığını ve dayanıklılığının ölçüldüğünü belirtti. Özkul, Van’dan alınan beton örneklerinden bazılarının araştırma sonucunu da açıkladı. Özkul, "Birinci yapımız Van’daki bir kamu binası. Burada yapıdan alınan karot sonuçlarını görüyoruz. Karot, özel makinelerle yapının taşıyıcı elemanlarından betonu keserek alınan silindir şeklindeki numunelerdir. Bu ilk yapıda en düşük dayanım 1,7 megapaskal en yüksek 25,5 megapaskal. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde yapının beton sınıfının C12 olduğu söylenebilir. Bu yapı 20 yıldan daha eski, yani hazır betonun gelişiminden önceki döneme rastlıyor. Bu nedenle daha ilkel yöntemlerle, belki elle hazırlanan bir beton olduğunu söyleyebiliriz. Bu yapıdaki beton sınıfı o kadar kötü değil o yıllarda deprem yönetmeliği C14 betonun kullanılmasına izin veriyordu. Bu hemen hemen beton sınıfını tutturmuş gibi gözüküyor. Bunun yeterli bir beton sınıfına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu önemsiz derecede hasar içeren bir yapı" dedi. Bu arada alınan karot örnekleri de kameralara gösterildi.

"YURT BİNASININ BETON KALİTESİ C14 DÜZEYİNDE"

Özkul, karot alınan binalardan birinin bir yurt binası olduğunu da söyledi. Özkul, "Bu da yeni bir yapı, hazır betonla yapılmış. Burada iki tane eleman incelenmiş. Elemanlardan bir tanesi C14 diğeri de C25 düzeyinde. Bazı bölümleri C14 kalitesinde binanın. Bu yapı giriş katının bir tarafındaki kolonların kırılması nedeniyle kırılan kolonlar tarafına yan yatmış bir yapı. Kırılan kolonların buunduğu bölgede oturan bir güvenlik görevlisi de hayatını kaybetmiş. Ancak burada kalan öğrencilerin hiçbirine birşey olmamış. Sağ salim tahliye edilebilmişler. O kolonlar kırılmış olmasına rağmen yapının diğer bölümleri bütünlüğünü korumuş. Bunu da beton sınıfının yüksek olmasına bağlayabiliriz " diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!