187. duruşmada tanıklar dinlendi

Güncelleme Tarihi:

187. duruşmada tanıklar dinlendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 09:16

Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesiyle ilgili görülen aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında, örgüt üyelerinin yurt dışına kaçmasına yardım ettiği ileri sürülen kişi tanık olarak dinlenildi.

Haberin Devamı

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen 187. duruşmada, NSU terör örgütü üyelerinin yurt dışına kaçma planını desteklediği iddia edilen Gunther F.'nin ifadesi alındı.

Chemnitz kentindeki aşırı sağcı çevreden gelen Gunther F., NSU terör örgütü üyesi Uwe Böhnhardt'a, yurt dışına kaçması için kimliğini verdiğini söyledi.

PASAPORTU YOK ETTİ

Örgütün, kimliği ile pasaport çıkarılması talebinde bulunduğunu ifade eden Gunther F., olaydan birkaç ay geçmesi ve kendisinde terör örgütü üyelerinin yurtdışına kaçmaktan vazgeçtiği algısı oluşması üzerine, pasaportunu geri istediğini bildirdi. Gunther F., üzerinde örgüt üyelerinden birinin fotoğrafı bulunan pasaportu, kendisine iade edilmesinin ardından yok ettiğini belirtti.

NSU terör örgütü üyelerinin 1998 yılında Chemnitz'de saklanmalarına yardımcı olduğunu belirten Gunther F., aşırı sağcı "Blood & Honour" adlı örgütün bir üyesinin kendisini aradığını ve Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zschape'nin saklanması için yardımcı olması isteğinde bulunduğunu anlattı.

Gunther F., kaldığı evin küçük olması yüzünden, örgüt üyelerini bir kız arkadaşının yanına yerleştirdiğini ve bu kişilerin birkaç ay burada kaldığını söyledi.

"DENEY" AMAÇLI PATLAYICI

Daha sonra ifadesi alınan Jörg W. de aşırı sağcı "Blood & Honour" adlı örgütün yöneticisine 1-2 kilogram patlayıcı madde verdiğini, bu kişinin patlayıcıyı "deney" amaçlı kullanacağını söylediğini belirtti.

NSU terör örgütünün, Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesi, bombalı saldırılar ve çok sayıda soygunla ilişkisi 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü olarak bulunmuş, örgüt üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. NSU terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan Beate Zschaepe ise NSU üyelerinin kullandığı hücre evi ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde 6 Mayıs 2013'te başlayan davada, NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi olan ve tutuklu yargılanan Zschaepe, susma hakkını kullanıyor. Davada Zschaepe'nin yanı sıra örgüte yardım ve yataklıkla suçlanan dört sanık daha yargılanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!