Celal ÖZCAN / BERLİN
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2016 07:00
Yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresi 24 aya çıkarıldı. Ama ‘185 gün yurtdışında kalma şartı’ aranıyor. Bunun hesaplanması ve yorumunda kargaşa yaşanıyor. Bu yazıyı okumadan aracınızla yola çıkmayın.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlar her yıl araçlarıyla Türkiye'ye izine gittiklerinde, eskiden en fazla 180 gün, emekliler ise 360 gün kalabiliyordu.
Türk hükümeti geçen yıl ekim ayında yeni bir yasayla bu süreyi 24 aya çıkardı. Yeni yasa 13 Ekim 2015 tarihinde yürürlüğe girdi.
Yeni yasaya göre Türk vatandaşları, Mavi Kartlılar ve emekliler araçlarıyla Türkiye'de iki yıl (730 gün) kalabilir. Ancak yasa, yabancı plakalı aracıyla Türkiye'ye giriş yapmak isteyen bir kişinin son bir yıl içinde toplam 185 gün yurtdışında kalmış olmasını şart koşuyor. Aksi takdirde yurtdışında yaşıyor sayılmıyor ve aracı içeri bırakılmıyor.
Son bir yıl içinde yurtdışında toplam 185 günün hesaplanması ve aracın Türkiye'de 24 ay kalması konusunda bir kargaşa yaşanıyor. Çok sayıda vatandaş gümrük kapılarında mağdur oluyor, araçla Türkiye'ye giremiyor.
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın.MÜDÜR AÇIKLADIBu sorunu açıklığa kavuşturması için Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın'a götürdük.
“Yurt dışında son bir yılda toplam 185 gün kalmış olma şartı ne demek?” diye sorduk. İşte Yalçın’ın örnekleriyle verdiği yanıt:
“Kişinin Türkiye'den son çıktığı tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde toplam ne kadar yurtdışında kaldığını hesap ediyoruz. Son 365 gün, yani bir yıl içinde toplam 185 gün yurtdışında kaldıysa, aracıyla Türkiye'ye sorunsuz girebilir. Yani kişi son bir yılda 365 günün çoğunu yurtdışında geçirdiyse, bir mesele yok. Ama toplamda 185 gün yurtdışında kalmadıysa, o zaman aracıyla Türkiye'ye giremez.”
ÖRNEKLE ANLATTI“Örneğin Türkiye'den son çıkış tarihiniz 20 Mart 2016... 20 Mart 2015 tarihine kadar yurtdışında kaldığınız günler tek tek hesap edilir. İsterse kişi, bir yıl içinde Türkiye'ye 100 kez girip çıksın, önemli değil. Önemli olan, Türkiye'den son çıktığı tarihten geriye doğru sayıldığında, bir yıl içinde yurtdışında toplam ne kadar kaldığı süre. Toplamında 185 gün yurtdışında kaldıysa, sorun yok.”
AMAN DİKKAT!“Özel aracıyla Türkiye'ye gelen bir kişi, 24 ay hakkını tam kullanmadan aracıyla Türkiye'den çıkış yaptı. 185 gün yurtdışında kalmadan, tekrar araçla Türkiye'ye giriş yapabilir mi?”
“Hayır, diyelim ki emeklisiniz. Aracınızla Türkiye'ye geldiniz ve 24 ay aracınızla Türkiye'de kalma hakkınız var. Ama sekiz ay veya bir yıl kalıp aracınızla tekrar yurtdışına çıktınız. Bu tarihten itibaren yurtdışında 185 gün kalmadan araçla tekrar Türkiye'ye giremezsiniz. Çünkü aracınızla çıkınca, geri kalan süre hakkınızı kaybediyorsunuz. 24 ay hakkı yanlış yorumlanıyor. Bu nedenle sorun yaşıyor vatandaşlar. Diyelim ki 24 ay hakkının beş ayını kullanıp
Almanya'ya geri dönmüş vatandaş. Almanya'da üç ay kaldıktan sonra tekrar Türkiye'ye aracıyla giriş yapmak istiyor. Yurtdışında 185 gün kalma şartını sağlayamıyor. Biz bu durumda giriş izni vermiyoruz. Vatandaş diyor ki, ben 24 ay hakkımın geri kalanını kullanmak istiyorum. 24 ay hakkı öyle hesaplanmıyor. Aracıyla çıkış yaptığı zaman geri kalan hakkını kaybetmiş oluyor. 24 ay arabayla Türkiye'de kalabilir bu bir hak. Ama arabayla çıktıktan sonra geri kalan hakkını kaybediyor.”
UÇAKLA ÇIKARSA“Vatandaş aracıyla Türkiye'ye geldi. Bir süre sonra aracını Türkiye'de bırakıp uçakla çıkış yaptı. Bu durumda geri kalan hakkını yine kaybediyor mu?”
“Uçakla çıkarsanız, gümrüğe
haber vermeniz gerekiyor. Aracı ya gümrüğe bırakacaksınız, ya da gümrüğe taahhütname vereceksiniz, başkalarının aracınızı kullanmayacağı konusunda. Gümrüğe haber vermeden çıkarsanız, daha sonra araçla çıkış yaparken bu gümrükte görünüyor. Bu durumda ceza kesiyoruz. Ceza miktarı Türkiye'de kaldığı süre ve arabanın değerine göre değişiyor.”