Güncelleme Tarihi:
Dünyanın bir tarafı açlıkla mücadele ederken diğer tarafında yaşanılan israf yetkilileri harekete geçirdi.
Doğayı Koruma Vakfı tarafından yapılan araştırma, Almanya’da yıllık tüketilen gıda maddelerinin üçte birinin çöpe atıldığını ortaya koydu. Yıllık 18 milyon ton gıda maddesinin çöpe atıldığı belirtilen araştırma, Almanya’da her saniye 313 kilo gıda maddesinin çöpe gittiğini gösteriyor.
Doğayı Koruma Vakfı Almanya Başkanı Christoph Heinrich, "Gelişmiş ülkelerde çöpe atılan her gıda maddesinin yüzde 40’ı son tüketici tarafından atılıyor. Geri kalan yüzde 60’lık bölümü gastronomi şirketleri ve marketler tarafından atılıyor. Bunun için son tüketiciler bilinçlendirilmedir. Tüketiciler az almalı, sıkça almalı ve taze tüketmelidir. Böylelikle aldıkları gıda maddelerini çöpe atma oranı düşecektir" dedi.
Fakir ülkelerde yapılan israfın en önemli boyutunu imkansızlığın oluşturduğuna dikkat çeken Heinrich, tarladan toplanılan mahsulü yeterli depolama ve nakliye imkânlarına sahip olunmadığı için büyük bir zayiat oluştuğunu belirtti.
Zenginlerin bilinçsizlik yüzünden, fakirlerin çaresizlik yüzünden gıda israfı yaptığını anlatan Heinrich, sözlerini şöyle tamamladı:
"Dünya genelinde 1 milyar insanın açlık sınırında olduğunu ve dünyada ekilebilir ziraat alanlarının sınırlı olduğunu dikkate almak zorundayız. 2050 yılında dünya nüfusu 9,5 milyar nüfusa sahip olacak. Ziraat alanları artmayacak. Bu insanların adil bir şekilde doymaları için her ülke, her fert gelecek nesiller için dünyanın içinde bulunduğu israfla mücadele etmelidir.”