Güncelleme Tarihi:
KKTC’de 2000 yılında bir kaçakçılık operasyonunda ele geçirildikten sonra; 12 yıl önce polis, ardından adliye emanetinde tutulduktan sonra geçen ay Etnografya Müzesi’ne teslim edilen el yazması İncil’in, ilk incelemelerin ardından Arami dilinde yazılan ünlü Barnabas İncili olabileceği ihtimali gündeme geldi.
Tespit için laboratuvar ortamı da dahil kapsamlı bir çalışma başlatılırken, Vatikan’ın istediği İncil’in Etnografya Müzesi’nde sergilenmesinin planlandığı açıklandı.
Uzmanlar inceleyecek
El yazması İncil, 2000 yılında KKTC’de havaalanındaki kaçakçılık operasyonu sırasında bir çeteden ele geçirildikten sonra diğer eşyalarla birlikte adli emanette uzun yıllar bekledi. Etnografya Müzesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Suç Eşya Emanet Müdürlüğü’nün yazısı üzerine, geçen ay İncil’i teslim aldı. İncil’in Hazreti İsa’nın konuştuğu Aramice dilinde yazıldığı belirtildi.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Zülküf Yılmaz, dün Etnografya Müzesi’nde yer alan el yazması İncil’in bulunduğu yerde soruları yanıtladı. Yılmaz, “İncil’in yaşı ve diliyle ilgili belli bir seviyeye kadar arkadaşlarımız bilgi edinmiş durumdalar ama akademik ve kurumsal uzmanlarca ciddi bir araştırma yapıldıktan sonra daha sağlıklı bir bilgi edinilebilecektir” dedi.
‘İnşallah Barnabas’dır...’
“Barnabas İncili olduğuna yönelik bilgileri biz de basında gördük. İnşallah öyledir” ifadelerini kullanan Yılmaz, incilin bilimsel araştırması yapıldıktan ve hukuki boyutu da tamamlandıktan sonra bakım, onarım ve restorasyona tabi tutulacağını ardından da sergilenebileceğini söyledi.
İlk yapılan tespitlere göre eski tarihli olduğu izlenimi veren incilin bu alandaki esas uzmanların incelemesine tabi tutulacağını kaydeden Yılmaz, deriden yazı karakterine kadar çok yönlü bir çalışmanın yapılacağını ifade etti.
Katolik Kilisesi yasaklamış
Vikipedi’de Barnabas İncili için şöyle deniliyor: Roma Katolik Kilisesi tarafından yasaklanan incillerden birisi. Asıl adı Yusuf olan, İsa’nın öğrencilerinden Barnabas tarafından yazıldığı iddia ediliyor. Barnabas İncili’nde teslis inancı reddedilmiş ve İsa’nın ilahlığı kabul edilmemiş. İkinci olarak, Barnabas İncili’nde İbrahim tarafından kurban edilmek istenen kişi İsmail olarak gösterilmiştir. Oysa ki Hıristiyanlık inancında İbrahım’in İshak’ı kurban etmek istediği benimsenmiştir. Barnabas İncili’nin yasaklanması 325 yılında gerçekleşmiştir. Bazı kişilerin iddialarına göre İznik Konsili’nin toplanmasından çıkan karar doğrultusunda teslis inancı resmileştirilip Katolik Kilisesi için o ana kadar yazılan üçyüz farklı İncil’den sadece teslis inancını benimseyen dört tanesi kullanılmak üzere seçilerek diğer bütün incillerin yok edilmesi kararı verilmiştir. Barnabas İncili de bu yasaklanıp yok edilen İncillerin içerisinde bulunmaktadır fakat bu iddia herhangi bir şekilde kanıtlanamamıştır.
Bugün elde mevcut olan en eski Barnabas İncili nüshası, 1709 yılında Prusya Kralı’nın sarayında danışman olarak çalışan Krimer’in elinde bulunmuş olup İtalyanca olarak yazılmıştır.