Güncelleme Tarihi:
- Akademiyi ne zaman kurdunuz?
2004'te başladık ve önce amatör bölümlerimizi açtık. Sonra Milli Eğitim Bakanlığı'ndan akredite olup profesyonel bölümlerimizi hayata geçirdik. Arkasından da bu profesonel bölümlerimize gelenlere yurtdışında da geçerli diplomalar verebilmek için yurtdışındaki akreditörlerle anlaşmalar yaptık.
- Şu anda buradan alınan diplomaların yurtdışında geçerliliği var mı?
Tabii var. Zaten biz bu konuda tekiz, bizden başka yurtdışında geçerli diploma verebilen yok. Hatta biz geçen sene dünyada City&Guilds akreditasyonundaki okullar arasında en iyi iki aşçılık okulundan biri seçildik.
- Asıl olarak hangi işleri yapıyorsunuz burada?
Üç ana işimiz var. Birincisi ve en ağırlıklı işimiz, insanları meslek sahibi yaptığımız, aşçılık, pasta ekmekçilik, işletmecilik, bar barmen ve servis konusunda profesyonel eğitim verdiğimiz bölüm. Profesyonel aşçılık bölümü...
İkincisi de amatör mutfak meraklıları için evlerinde kullanabilecekleri amatör mutfak ekipmanları ile düzenlediğimiz keyifli amatör-profesyonel dersler. Geliyorlar, istedikleri bölümde 3-4 saatlik programlara katılıp evde yapabilecekleri yemekleri öğreniyorlar. Bir de bunun farklı bölümü de şirketlere yönelik düzenlediğimiz kurslar. Başta yabancı şirketler olmak üzere birçok şirket toplu olarak gelip amatör mutfak eğitimi alıyor.
- Çok şirket var mı?
Dolu. Giderek de artıyor bunların sayıları. Gelenler bir daha geliyorlar zaten.
- Kimler mesela?
Türkiye'de son dönemde yıldızı parlayan işlerden birisi de aşçılık. Buna paralel olarak aşçılık kurslarına olan talep de giderek artıyor. Whirlpool Mutfak Sanatları Akademisi (WMSA), bu sektörde neredeyse yüzde yüz iş garantisi verebilen ve diploması yurtdışında da Eren GÜLER YAZIYOR |
geçerli olan bir kurum. 8 aylık kurslarla isteyenleri iş sahibi yapıyorlar. İşe giriş maaşları da ortalama bin 500 liradan başlıyor.
WMSA'nın sahibi Mehmet Aksel, aşçılık kursları ile ilgili bilinmeyenleri, sektördeki iş fırsatlarını, eğitim ve kariyer olanaklarını anlattı. Röportaj yarın da devam edecek.Mesela Finansbank, KPMG, Ülker, Mars Lojistik, ABN Amro, Turkcell gibi şirketler devamlı geliyor. Ayrıca birçok dergi geliyor, hatta geçenlerde Milliyet de geldi. Gelip hep beraber eğleniyorlar, yemek yapıyorlar.
- Üçüncü iş alanı nedir?
Üçüncüsü de 'diğer' bölümü. Yani kitap, televizyon programı, dış eğitimler, kurumsal eğitimler hazırlıyoruz.
- Profesyonel aşçılık kursları için her geleni kabul ediyor musunuz?
Maalesef başvuranların hepsini alamıyoruz. Ortalama yüzde 20'lik bir bölümünü eliyoruz.
- Elerken neye bakıyorsunuz?
Aslında üç ön şart var. Bir kere bir parça da olsa İngilizce bilmesi gerekiyor. ikincisi yine biraz da olsa internetle haşır neşir olmasını istiyoruz. Üçüncüsü de en azından ilköğretim mezunu olmasını bekliyoruz.
Ama mesela diyelim ki bunlardan biri veya birkaçı yok fakat adamın gözünden ateş fışkırıyor... Yanıyor adam... Diyor ki işte, İngilizce bilmiyorum ama kurs başlayana kadar kursa gideceğim, ödemelerde zorlanacak ama diyor ki işte bitirince öderim, şunu yaparım, bunu yaparım, bankadan kredi çekerim, hanımın bileziklerini bozdururum... Onu alacaksınız artık, o iş başka...
Ama bir de işte 'kardeşim ben kimim biliyor musun, bulaşıkları adam tutar yıkatırım, pazar günü ben burada yerleri silmem' diyenler var. Onu diyenleri ve diyecek olanları teşekkür edip kabul etmiyoruz.
- Eğitim süreci nasıl?
Öngörüşmede başlıyor, önce okulu tanıyorlar, neler yapabileceklerini öğreniyorlar, burada 8 ay boyunca komi-şef muamelesi göreceklerini, her türlü sert eğitimi alacaklarını ama gerçekten ayakları yere basan harika bir eğitim alacaklarını öğreniyorlar. Biz de suratından bunu yapabileceğini veya yapamayacağını yapmaya meyilli olduğunu veya olmadığını anlıyoruz.
- Bekleyen zorlu eğitimi açıkça söylüyorsunuz yani...
İsterseniz bir öngörüşmeyi izleteyim size...
Beni bir gün birisi aradı: 'Mehmet Bey' dedi, 'ben 9 bin 500 lira verdim ama burada bana yerleri sildiriyorlar..' 'Çok özür dilerim ama tanıyamamışlar sizi' dedim...
Sileceksiniz tabii... Yer de sileceksiniz, bulaşık da yıkayacaksınız. Ben burada sana sıfırdan mesleği öğreten çok ciddi bir sistem sunuyorum. Öyle rahat bir eğitim yeri değil burası.
- Eğitim süresi ne kadar?
8 ay eğitim alıyorlar.
İlk iki hafta teorik eğitim alırlar. Üçüncü hafta 4 ay boyunca sürecek olan uygulamalı eğitim başlar, üç haftada bir de öğrenciler okulu kritize eder. Son üç ayda da eğitimin bir parçası olarak staj yapıyorlar.
- Nerede ayarlıyorsunuz stajları?
Bütün büyük otel zincirleri ve önemli restaurantlarda ayarlıyoruz. Staj eğitimin bir parçası. Fotokopi çekmeye gitmiyorlar oraya bizzat üretme katılıyorlar.
Zaten artık öyle birşey oluştu ki, ilk 5-6 dönemde biz yalvarıyorduk, "Allah aşkına Çırağan, biz sana 3 kişi gönderelim." Ama sonra baktılar ki, yalvar yakar gönderdiğimiz adamlar çok iyi, ondan sonra onlar başladı. İşte bize 6 aşçı, 3 tane pastacı lazım filan diye... Şimdi o da kalmadı, artık o büyük oteller ve restaurantların şefleri buraya gelip eğitim programında yani daha 4.5 ay içinde öğrencilerle birebir kariyer görüşmesi yapıp öğrencilerimizi alıyorlar.
- Staja mı işe mi?
Önce staja alacağı, sonra da kendi kurumunda tutacağı adamları seçmek üzere geliyorlar. Zaten öğrencilerin büyük çoğunluğu staj yaptıkları yerde kalıyor.
- Kursun ücreti ne kadar?
8 aylık kursun ücreti 11 bin lira.
- Çok para değil mi?
Ben size söz veriyorum ki, 8 ay boyunca kullandıkları malzemenin, pişirdikleri yemeklerin malzemesini alamazlar o paraya. Bizimle eş eğitimin daha ucuzunu bulana buranın anahtarını veririm anahtarını... Yurtdışında bu eğitimin aynısı 18 bin dolardan başlıyor, 56 bin euroya kadar gidiyor. Üstelik tüm eğitim programı aynı.
- Sizin nasıl daha düşük o zaman?
Benim 60'ın üzerinde sponsorum var. Ben bunlar sayesinde fiyatımı düşük tutabiliyorum. Mesela Vestel Grubu bu okula çok para akıttı. Hiç bir yerden geliriniz olmasa bu eğitim 35-40 bin liralara çıkar.
11 bin lirayı veren, çok özür diliyorum ama acayip kafası çalışmayan birisi değilse harika bir meslek sahibi oluyor ve buradaki eğitimi bitiren insanların yüzde 90'ı daha staja gittikleri yerde kalıp işe başlıyorlar.
- İş garantisi var diyebilir miyiz?
Telefon açan insanlara öyle birşey demiyoruz ama artık neredeyse var demeye yaklaştık. Şimdiye kadar 2 bine yakın mezun verdik ve bunların tamamına yakını çalışıyor.
- Genelde nerelerde çalışıyorlar?
Buradan çıkanlar genelde otellerde veya restaurantlarda çalışıyor. Kendi işini kuranların sayısı şimdilik az. Çünkü o niyetle gelse bile buradaki hikayeyi görüp önce o sistemin içinde yoğrulmayı tercih ediyor.
- İş bulamayan neden bulamaz?
Kişiliği ile alakalı olabilir, yapmak istedikleri ile ilgili olabilir. Mesela bu iş çok zormuş deyip yapmayanlar var.
- İşe başlayanlar ortalama ne kadar ücret alıyor?
Buradan çıkan insanlar merhaba deyip 1500 liralara işe başlıyor. Ama daha stajının ikinci üçüncü ayında 2 bin 500-3 bin lira teklif edilen insanlar da oluyor.
Mesela bir öğrencimiz vardı, 19 yaşında Swissotel'e staja girdi, 15'inci gününde pastacılık ikinci şefi olup binlerce dolar maaş almaya başladı. Biz buradan herkesi harika bir teknik ve pratik bir bilgi ile mezun ediyoruz. Ama bundan sonra nereye gidecekleri kendileri ile alakalı.
Piyasada artık elinde WMSA diploması olan adama çok farklı bakılıyor. Mutfağının düzgün, doğru işlemesini isteyen her sistem bizim diplomamzı arıyor. Söylemek haddime düşmez ama referans oldu bizim diplomamız.
- Aşçılıkta maaşlar nereye kadar gidiyor?
10 bin dolara kadar maaş alanlar var. Artı ev araba filan da veriliyor. Ayrıca kitap yapanlar, TV programı yapanlar, akademik olarak devam edenler, eğitimci eğitimi alıp bizde kalanlar var...
- Yurtdışına giden çok var mı?
Senede 15-20 öğrencimiz yurtdışında eğitime devam ediyor. Ama çalışmaya gidenler de oluyor.
- Yurtdışında da iş bulabiliyorlar mı?
Çok rahat iş buluyorlar. Onlar yurtdışına iş ortağımız olan İngiltere Kraliyet Akademisi diploması ile gidiyorlar.
- Yurtdışında çalışmak isteyenlere de siz mi ayarlıyorsunuz?
İsterse ayarlarız... Mesela bir mezunumuz İtalya'da 2 Michlen yıldızlı bir restaurantta çalışıyor. Ayrıca Ritz Carlton Amerika'da çalışan mezunlarımız da var.
- Kursa gelenlerin profili nasıl?
Her kesimden insan var, öne çıkan belirli bir grup yok. Gece bekçisi olanlar, berber çırağı olanlar, finans okuyup kariyer değiştirmek isteyenler, okulu bırakıp gelenler, bankacılar, her türlü insan var.