Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Frankfurt kentinde her yıl düzenlenen ve dünya yayıncılık sektörünün en büyüğü kabul edilen Frankfurt Kitap Fuarı’na 110 ülkeden yaklaşık 7 bin 500 yayıncı katıldı. Bu yılki fuara katılım yüzde 3 artarken en fazla artış Kuzey Amerika, Kanada, Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde görüldü.
Fuarın açılışı öncesinde, Berlinli yazar Inger-Maria Mahlke, ‘Archipel’ adlı romanıyla Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Derneği’nin Alman Kitap Ödülü’nü kazandı.
Bu yıl ki onur konuğu Gürcistan olan fuar, 14 Ekim’e kadar açık kalacak. Hafta içi sadece profesyonel ziyaretçilerin gezebileceği fuar hafta sonu ise tüm ziyaretçilere açık olacak.
TÜRKİYE ULUSAL STANDI
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı fuarda 320 metrekarelik bir alanda “Türkiye Ulusal
Standı” ve “Çocuk Yayınları Standı” olmak iki ayrı stant ile katıldı. Türkiye ulusal standının açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve yayıncı birlikleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı.
DURSUN: KİTAP KUTSALDIR
Fuarı çok önemsediklerini belirten Dursun, “Türkiye olarak Almanya’ya kitap üzerinden bir gönül seferberliği çıkarması yaptık. Hepimiz kitap için, kültür için buradayız. Yayın için, sanat için buradayız. Kitapla beraberliğimizi Allah daim etsin. Kitap bizim için neredeyse kutsal bir unsur” dedi.
ORTAYLI’NIN ÇİFTE MUTLULUĞU
Fuara çok özel bir programla katılabiliyor olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Prof. Dr. İlber Ortaylı “Sizinle aynı zamanda paylaşmak istediğim başka bir mevzu var. O da gerçekten uzmanlık alanı açısından çok ileri ve çok modern bir müzenin Troya Müzesi’nin açılmış olması. Bunu da sizinle paylaşmadan geçemedim” dedi.
TRUVA, OSMANLI, TÜRK YEMEKLERİ
Başkonsolos Karartı da Türkiye’nin fuara katılmasının son derece önemli olduğunu belirterek “Ülkemizle ilgili olumsuz ve karalayıcı kampanyalara karşı bu katılımlar ve faaliyetler ayrı bir önem taşıyor” dedi.
Fuar kapsamında Prof. Dr. Rüstem Aslan ‘Truva Sunumu’ gerçekleştirecek. Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Fransuva Georgia’nın katılımıyla ‘Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’da Yansımaları’ konulu bir panel düzenlenecek. Ayrıca şef Refika Birgül de Türk geleneksel mutfağından hazırlayacağı yemekleri katılımcılara ikram edecek.
TÜRKİYE PAZARI 2.5 MİLYAR DOLAR
12’nci kez fuarda yer alan İstanbul Ticaret Odası (İTO) da İstanbul ve Türkiye yayıncılık sektörünü tanıtıyor. İTO standında 10 yayınevinin de kitapları sergileniyor.
Türk yayıncıların, fikri hakların alınıp satıldığı yeni rekabet alanları ve çözümlerin üretildiği bu büyük kitap pazarında yerini almaları için büyük uğraş verdiklerini kaydeden İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, ticaret ve kültürü, kalkınmanın iki temel direği olarak gördüklerini söyledi. Kuralay, “Türk yayıncılık ekosistemi 2,5 milyar doları bulan pazar hacmiyle hızla büyüyor. 2022 yılında 356 milyar dolara ulaşması beklenen global kitap pazarından daha fazla pay istiyoruz” dedi.