Güncelleme Tarihi:
Yalımlı Köyü’nün, 1993 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılması üzerine o zaman 60 yaşında olan Bahri Budak ailesi ile birlikte Silvan İlçesi’ne göç etmek zorunda kaldı. Budak, 29 Mayıs 1994 günü 14 yaşındaki torunu Metin Budak ile boşaltılan köyündeki tarlasına gitmek için Silvan’dan ayrıldı. Yalımlı’dan bir önceki köy olan Saydamlı Köyü’nde torunu ile bir gece kalan Bahri Budak, köy muhtarının bölgede operasyon olduğunu belirtmesi ve izin vermemesine rağmen bir gün sonra köydeki bahçe ve bağını sulayacağını belirterek, Yalımlı’ya gitti. Dede- torundan o günden sonra bir daha haber alınamadı.
TARLADA BABASI İLE OĞLUNUN KEMİKLERİNİ BULDU
Kendilerinden haber alınamayan dede ve torun için ailesi, başta dönemin OHAL Valiliği olmak üzere bir çok kurum ve kuruluşa başvurmasına rağmen bir sonuç elde edemedi.
2004 yılında Diyarbakır Valiliği Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zarar Tespit Komisyon Başkanlığı’na başvuran aileye komisyon ’Terör olayları sonucu Metin Budak ve Bahri Budak’ın hayatını kaybetmesi gerekçesiyle, maddi zararın tazmin edilmesine’ karar verdi. Köyler güvenlik gerekçesiyle boşaltıldığı için dede ve torunun kaybolduğu bölgeye 10 yıl boyunca kimse giremedi. 2003 yılında köylere geri dönüşün başlaması ile Budak ailesi de, 2005 yılında köylerine döndü. Kadri Budak, arazisini sürerken bazı kemikler ve eşya buldu. Eşyalar arasında ayakkabı çekeceği, romatizma için kullanılan ve kola takılan bileklik, çoraplar, bir muhtar çakmağı, ağrı kesici ilaç, kahverengi kazak ve montun çıkması üzerine Kadri Budak, bunların 11 yıldır kayıp olan babası Bahri Budak ve oğlu Metin Budak’a ait olduğunu söyledi.
ASKERİ G-1 VE G-3 TÜFEKLE ÖLDÜRÜLMÜŞLER
Lice Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan başvuru ile bölgede yapılan keşiften sonra kemikler, eşyalar ve boş kovanlara savcılık el koyarak Adli Tıp Kurumu’na gönderdi. Adli Tıp Kurumu’ndan gelen rapora göre, bulunan kemiklerin Bahri ve Metin Budak’a ait olduğu, ölüm sebeplerinin ise ateşli silah yaralaması olduğu tespiti yapıldı.
Olay yeri inceleme raporunda ise boş kovanların MKE ibareli uzun namlulu G-1 ve G-3 piyade silahlarına ait olduğu vurgulandı. Daha sonra Diyarbakır TMK 10’uncu Maddesi ile görevli savcılık tarafından yürütülen soruşturmada jandarma ile yapılan yazışmalar ile bir türlü faillere ulaşılamadı.
AİLE DAVAYI AİHM’E TAŞIDI
Budak ailesi, avukatları Reyhan Yalçındağ Baydemir aracılığı ile davayı 2001 yılında, ’etkin soruşturma yürütülememesi’ nedeniyle AİHM’e taşırken, 2005 yılında kemiklerin bulunması ile AİHM’de bulunan dosya yeni bilgi ve belgelerle güncellendi. Bahri Budak ve torunu Metin Budak’ın kaybolması ve 11 yıl sonra kemiklerinin bulunması ile ilgili yürütülen soruşturmada, bunları öldüren şüpheli ve şüphelilerin kimliği tespit edilemeyince, dosyanın 30 Mayıs 2014 tarihinde 20 yıllık zaman aşımı süresini doldurarak zaman aşımına uğradığı belirtildi.
’AİHM”DEN, ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA KARAR BEKLENİYOR’
Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, bu olayla ilgili 2001 yılında davanın taşındığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), önümüzdeki hafta dosya için karar vereceğini söyledi.
Avukat Yalçındağ, "Burada yürütülen soruşturma dosyasının zaman aşımına uğraması için herkes maalesef elinden geleni yaptı ve soruşturma dosyası 20 yıllık zaman aşımına uğradı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önümüzdeki hafta bu dosyayı karara bağlayacaktır" dedi.