Güncelleme Tarihi:
İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da türkülerimizin yaşatılması konusunda çalışmalar sürdüren Londra Saz Okulu (LSO), kuruluşunun 10. yılını çeşitli etkinliklerle kutladı. Başkentin ünlü gösterim merkezlerinden Hackney Ocean’da gerçekleşen kutlamada, geniş kadrosu sebebiyle Ocean’ın büyük sahnesine de sığamayan 100 kişilik dev orkestranın elemanlarının, enstrümanlarının birbirine değecek şekilde içiçe oturmak zorunda kaldıkları gözlemlendi.
Türkiye’den davet edilen halk müziği sanatçısı Özcan Türe’nin de yer aldığı programda gitar, saz ve keman toplulukları çalışmalarını sergilediler. Toplumun en geniş katılımlı sanatsal aktivitesi konumundaki 100 kişilik LSO Büyükler Orkestrası ile başladı.
HER TÜR MÜZİĞİ SERGİLEDİLER
Kemal Külahçı yönetiminde çalışan bağlama toplululuğu ve koro, müzik kariyerini Londra’da sürdüren Sedat Sarıcı ve Suzan Beyazıt yönetiminde çalışan gitar toplulukları ve vurmalılar, ayrıca keman topluluğundan oluşan orkestra farklı yörelerimize ait türkülerimizi icra etti. İkinci sırada sahne alan aralarında 6 yaşlarında minik öğrencilerinde bulunduğu Brown Band gitar topluluğu, Deep Purple’dan Pink Floyd’a, Bruce Springsteen’den opera rock’un öncüsü Queen’e, rock klasiklerinden oluşan repertuarlarıyla bol alkış aldı.
FİKRET KIZILOK UNUTULMADI
Vokalde Hilal Sak, elektrik gitarlarda Atilla Bertiz ve Hasan Coştu, bas gitarda Cem Bektaş ve davulda Yusuf Coştu’dan oluşan toplumumuzun en genç rock topluluğu Susku, merhum Fikret Kızılok’un “Bu Kalp Seni Unutur mu” adlı ölümsüz eserini kendi düzenlemeleriyle sergiledi. İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cem Evi Semah ekibi semah gösterisi, bağlama topluluğunun sunduğu eserler, genç solistlerin güçlü yorumları damgasını vurdu.
Genç müzik öğrencileri Serhat Yıldız, Mehmet Şaşmaz, Ciwan Akdoğan ve Şahin Erdoğan’dan oluşan ‘Seher’ adlı dörtlü, kendilerine özgü yumuşak ve olgun yorumlarıyla dikkat çekti. Ruhi Altun ve İbrahim Külekçi’ni ‘şelpe tekniği’ ile yorumladıkları türküler yine bol alkış aldı. Gitarıyla tek başına sahneye çıkan Elif Ergişi, kendisine ait iki besteyi genç yaşından beklenmeyecek düzeyde özgürleşmiş bir ‘şan tekniği’ ile yorumladı.
Türkiye’den misafir sanatçı olarak davet edilen halk müziği sanatçısı Özcan Türe, konserin finalini üslenerek, halk müziği aşıklarıyla hasret giderdi.