10 yıl sonra evladına kavuştu

Güncelleme Tarihi:

10 yıl sonra evladına kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2008 12:33

Alman hukuk tarihin en uzun ve skandal davaları arasında yer alan Görgülü Davası, Christofer'in velayetinin tümüyle babası Kazım Görgülü'ye verilmesiyle kapandı. Evlilik dışı olarak Alman anneden doğan oğlunu bakıcı aileden geri almak için 10 yıl uğraşan, Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar giden Kazım Görgülü, sonunda amacına ulaşmayı başardı.

Haberin Devamı

Almanya’da 10 yıla varan bir süredir devam eden davada Kazım Görgülü (39), Alman'dan evlilik dışı doğan oğlu Christofer'in (9) velayetini gençlik dairesi ve bakıcı aileden geri alma mücadelesini kazandı. Görgülü, "Bu kararla yeniden doğmuş gibi oldum' dedi.

Bakıcı aile ile Wittenberg Gençlik Dairesi karara itiraz etmedikleri için karar kesinleşti. Böylece Alman Hukuk Tarihinin en uzun ve skandal davaları arasında yer alan dava, Kazım Görgülü ile Alman eşi Celestina Görgülü için mutlu bir sonla bitti.

Türk baba, kız arkadaşının kendisinin onayını almadan doğumdan hemen sonra bakıcı aileye verdiği oğlunu geri alabilmek için Alman Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de dahil başvurmadık mahkeme bırakmadı. Görgülü'nün hukuksal mücadelesinde tam 44 ayrı dava açıldı, bu davalar hakkında 73 karar verildi.

UYKUSUZ GECELERİMİZ ARTIK GERİDE KALDI

Kararın kesinleşmesini büyük bir sevinç ve rahatlama ile karşıladıklarını bildiren Kazım ve Celestina Görgülü kendilerini zaman zaman karamsarlığa sürükleyen olayla ilgili 'Bunca yıl içinde ne kadar uykusuz gece geçirdiğimizi ve ağladığımızı kimse bilemez„ sözleriyle işkence gibi geçen 10 yılı dile getirdiler.

Görgülü çifti, Wittenberg Gençlik Dairesi ile Naumburg Bölgesel Yüksek Mahkemesinin, Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarını görmezden gelmelerini hatırlatarak, Alman Hukukuna güvenlerinin kalmadığını belirttiler.

Wittenberg bölge yönetimi ile Naumburg Bölgesel Yüksek Mahkemesinde sorumluların görevlerinden alınmalarını talep ettiler. Şimdi de Wittenberg bölge yönetiminin 1 Ocak 2007’den 11 Şubat 2008’e kadar Christofer’in bakım masraflarının bir bölümünü üstlenmesini talep ettiğini bildiren Görgülü çifti, bu talebi utanmazlık olarak nitelediler.

SKANDAL DAVANIN ÖZETİ

İnternet Ansiklopedisi Wikipedia’ya da giren Görgülü Davası, 1999 yılının sonlarında başladı. Kazım Görgülü, oğlunu almak istediği halde, ayrılmış olduğu kız arkadaşı Christofer’i Gençlik Dairesi aracılığıyla bakıcı aileye verdi. Bundan sonra Türk babanın oğlunu geri alma mücadelesi başladı.

Leipzig yakınlarındaki Krostitz şehrinde oturan Kazım Görgülü, oğlunu geri almak bir yana yıllarca Onu göremedi. Eşi Celestina ile Bochumlu avukat Azime Zeycan’ın desteğiyle hukuk savaşı başlatan Türk baba, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) kadar gitti.

2004’ün başında AİHM, Almanya’yı babaya 14 bin Euro tazminat ödeme ile oğlunun aşamalı olarak geri verilmesi kararını verdi. Ne var ki bu kararı Naumburg Bölgesel Yüksek Mahkemesi bu kararı uygulamadı. Bu kez Anayasa Mahkmesi Naumburg Bölgesel Yüksek Mahkemesinden kararı uygulamasını talep etti.

Yine eski kararında direnen mahkemeyi Anayasa Mahkemesi, ikinci bir kararında hukuku çiğnemekle suçladı ve davaya mahkemenin başka bir dairesine verdi. Bu durum Alman Hukuk Tarihine bir ilk olarak geçti. Halle Savcılığı mahkemenin 14. dairesini üç yargıcı hakkında suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı, ancak sonradan dosyayı kapattı.

Bundan sonra Görgülü ailesi için mutlu sona giden süreç başladı. Son olarak Christofer’i dinleyen Wittenberg Yerel Mahkemesi, çocuğun babasının yanında mutlu olduğunu ve bakıcı aileye geri dönmek istemediğini bildirmesi üzerine velayeti tümüyle babasına verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!