10 cinayet var ama delil yok

Güncelleme Tarihi:

10 cinayet var ama delil yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2012 10:15

Almanya’da 10 kişiyi öldüren NSU’nun hayattaki elebaşı Beate Zchaepe hakkındaki iddianame tamamlandı. İddianamede Zchaepe’nin NSU’yu kurmak, banka soygunları, bombalı saldırılar ve seri cinayetlere katılmaktan yargılanması bekleniyor. Ancak savcılığın elinde Zschaepe’nin cinayetlere katıldığına dair somut bir delil bulunmuyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’yı sarsan seri cinayetleri işleyen neonazi terör çetesi Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü’nün (NSU) hayattaki elebaşı Beate Zschaepe ve dört zanlı hakkındaki iddianame hazır. İddianameyi, soruşturmayı yürüten savcı Harald Range imzaladı. Federal Savcı Rainer Griesbaum, iddianamenin en kısa zamanda mahkemenin ve savunma avukatlarının elinde olacağını belirtirken iddianamenin 500 sayfa civarında olduğu öğrenildi.

Federal Savcılık iddianameyle birlikte zanlılar hakkında delilleri içeren bini aşkın dosyayı da duruşmanın yapılacağı Münih’teki Yüksek Eyalet Mahkemesi’ne teslim edecek. Resmi olmasa da, mahkemenin gelecek yılın ilkbaharında Münih 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlaması bekleniyor. Federal Savcılık yasa gereği, iddianame mahkeme ve savunma avukatlarına ulaşmadan resmi açıklama yapamıyor ve iddianame hakkında bilgi vermiyor.

HENÜZ GELMEDİ
Münih Bölgesel Mahkeme yetkilileri kendilerine iddianamenin henüz ulaşmadığını bildirirken, Beate Zschaepe’nin Köln’deki avukatı Wolfgang Heer ve çetenin öldürdüğü kurbanların ailelerinin avukatları da iddianameyi henüz almadıklarını belirtti. Ancak iddianamenin yolda olduğu ve her an taraflara ulaşabileceği tahmin ediliyor. Bunun akabinde ise Federal Savcılık davanın açıldığını resmen kamuoyuna açıklayacak.

Çetenin elebaşı Beate Zchaepe’nin iddianamede terör örgütü NSU’yu kurmak, çetenin son kaldığı Zwickau’daki evi ateşe vermek, banka soygunlarına, Köln’de iki bombalı terör saldırısına ve seri cinayetlere katılmak suçlarıyla yargılanması bekleniyor. Savcılığın elinde Zschaepe’nin cinayetlere katıldığına dair somut bir delil bulunmuyor.

LİSTE ELE GEÇTİ
Neonazi terör çetesi 2000-2006 yılları arasında sekizi Türk, biri Yunan 9 kişiyi öldürmüş, 15 banka soygunu düzenlemiş, 2007 yılında Heilbronn kentinde iki polis memuruna silahlı saldırı düzenlemiş, birini ağır yaralamış, diğerini ise öldürmüştü. Çete, Köln’de biri 2001, diğeri 2004 yılında Türk iş yerlerinin yoğun olduğu iki yere bombalı terör saldırısında bulunmuştu.

Beate Zschaepe’nin ateşe verdiği evde bulunan disklerde binlerce insanın adının bulunduğu listeler, ev adresleri ve notlar ele geçirilmişti. Ancak bu listenin çetenin ölüm listesi olduğuna dair savcılığın elinde herhangi bir ipucu yok.

ÖZEL GÜVENLİK
Elebaşı Zschaepe’yle birlikte haklarında dava açılacak diğer dört kişi ise aşırı sağcı NPD’nin eski yöneticilerinden Ralf Wohlleben, Holger G., Andre E. ve Carsten S. Duruşma boyunca Zschaepe ve diğer dört zanlı Münih’teki Stadelheim cezaevinde kalacak. Cezaevinde özel güvenlik önlemleri planlarına başlandığı bildirildi. Duruşmaya kadar cezaevindeki güvenlik önlemlerinin tamamlanacağı belirtildi.

Zschaepe ve diğer zanlıların yargılanacağı ağır ceza salonu toplam 136 kişi alıyor. Duruşmayı ziyaretçilerin dışında tüm dünyadan basın mensuplarının da takip edeceği hesaba katıldığında, salonun yeterli gelmeyeceği, bu nedenle başka imkanlar üzerinde düşünüldüğü kaydedildi. Duruşmaya tecrübeli yargıç Manfred Götzl’in başkanlık yapacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Komisyon MAD’ın rolünü inceleyecek
NSU cinayetlerini araştıran Federal Meclis Komisyonu, bugünkü oturumda askeri istihbarattan sorumlu MAD’ı da mercek altına alacak. NSU üyesi Uwe Mundlos’un MAD raporlarında adı geçmesi üzerine komisyon, MAD için özel sorular hazırlandığını duyurdu. Bugünkü özel oturumda, MAD yetkililerine NSU üyeleri hakkında ellerinde hangi bilgiler bulunduğu ve çete üyelerinin ne zamandan beri takip edildiği sorulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!